Σε θετικό έδαφος ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Τετάρτης οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, καθώς οι μέχρι στιγμής ανακοινώσεις των εισηγμένων στην Wall Street αναφορικά με τις επιδόσεις τους στο β' τρίμηνο ενισχύουν το επενδυτικό κλίμα και δίνουν ώθηση στους αγοραστές.
Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με μικρά κέρδη 0,16% ή 51 μονάδων και διαμορφώθηκε στις 31.878 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,59% στις 3.959 μονάδες.
Σημαντική άνοδος, τέλος, για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, ο οποίος διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 11.897 μονάδων, καταγράφοντας κέρδη 1,58%.
Στο ταμπλό, «άλμα» άνω του 5% σημείωσε η μετοχή της Netflix, στον απόηχο της ανακοίνωσης της πλατφόρμας streaming πως στο β' τρίμηνο έχασε λιγότερους συνδρομητές από αυτούς που εκτιμούσε.
Κέρδη 3% και για τη μετοχή της Disney, ενώ Paramount και Roku ενισχύθηκαν κατά 3% και 5% αντίστοιχα, ενώ η Nvidia έκλεισε με άνοδο 4%.
Στον αντίποδα, απώλειες 7% σημείωσε ο τίτλος της Baker Hughes, ενώ η Biogen υποχώρησε κατά 6%, παρά το γεγονός πως η φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη και έσοδα πάνω από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.
Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής, το 12% των εισηγμένων στον S&P 500 έχει ανακοινώσει τα αποτελέσματα β' τριμήνου, με το 68% από αυτές να υπερβαίνει τις προβλέψεις των αναλυτών, όπως αναφέρει το FactSet.
Με το βλέμμα στην Fed
Πέρα από τις εταιρικές ανακοινώσεις, το ενδιαφέρον της Wall Street είναι από τώρα εστιασμένο στη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής (FOMC) της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), στις 26-27 Ιουλίου, την τελευταία του καλοκαιριού.
Με βάση τις τελευταίες δηλώσεις των στελεχών της Fed, οι επενδυτές φαίνεται να προεξοφλούν πως η τράπεζα θα προχωρήσει σε μια αύξηση των βασικών επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης, παρόμοια με του Ιουνίου, και όχι σε μια επιθετικότερη αύξηση της τάξης των 100 μονάδων βάσης.
Μένει να φανεί κατά πόσο αυτή η εκτίμηση θα επιβεβαιωθεί, την ώρα που η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed αυξάνει το κόστος δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, δημιουργώντας ανησυχίες για μια ύφεση στην αμερικανική οικονομία.
Μάκρο
Πτώση κατέγραψαν οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, καθώς συρρικνώθηκαν 5,4% έναντι συρρίκνωσης 3,4% τον Μάιο, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μείωση της τάξης του 1,1%. Πρόκειται για τον 5ο συνεχόμενο μήνα συρρίκνωσης στις πωλήσεις.
Παράλληλα, στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή του 21ου αιώνα υποχώρησαν οι αιτήσεις για ενυπόθηκα δάνεια αγοράς ή αναχρηματοδότησης κατοικιών στις ΗΠΑ, γεγονός που θεωρείται σημάδι κάμψης της ζήτησης για κατοικίες στην ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη.