Τα αρνητικά στοιχεία από το μέτωπο της κινεζικής και ιαπωνικής οικονομίας επανέφεραν στην επιφάνεια τους φόβους για ευρύτερη οικονομική επιβράδυνση, επηρεάζοντας την εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων που αδυνατούν να διατηρήσουν τον θετικό βηματισμό.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει οριακή πτώση στις 440,30 μονάδες.
Στους επιμέρους δείκτες, ο DAX στην Φρανκφούρτη χάνει 0,15% στις 13.779 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει πτώση 0,32% στις 7.476 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κινείται στο -0,13% και τις 6.544 μονάδες. Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχωρεί 0,11% στις 8.391 μονάδες.
Στην Κίνα, τόσο η βιομηχανική παραγωγή όσο και οι λιανικές πωλήσεις δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τις προσδοκίες. Στην Ιαπωνία, η οικονομία επέστερεψε μεν στο προ πανδημίας επίπεδο, αλλά ο ρυθμός ανάπτυξης είναι βραδύτερος σε σύγκριση με αυτόν άλλων χωρών.
Την Παρασκευή, οι ευρωαγορές κινήθηκαν ανοδικά καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν τα οικονομικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, συμπεριλαμβανομένων των προκαταρκτικών στοιχείων για το βρετανικό ΑΕΠ β' τριμήνου, των στοιχείων για τον πληθωρισμό της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας αλλά και των στοιχείων για τη βιομηχανική παραγωγή Ιουνίου της Ευρωζώνης.
Πάντως, οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, βλέπουν πλέον ότι μια ύφεση στην Ευρωζώνη είναι πιο πιθανό να συμβεί, παρά να μην συμβεί. Με «φόντο» την ενεργειακή κρίση που απειλεί να ανεβάσει κι άλλο τον πληθωρισμό, η πιθανότητα συρρίκνωσης του ΑΕΠ για δύο συνεχόμενα τρίμηνα (όπως ορίζεται τεχνικά η ύφεση) έχει αυξηθεί στο 60%, από το 45% προηγούμενης έρευνας και από το 20% που ήταν πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ και μία από τις πλέον εκτεθειμένες στη μείωση της ροής ρωσικού φυσικού αερίου, είναι πιθανό να μείνει στάσιμη ήδη από αυτό το τρίμηνο.