Μέσα σε κλίμα επιφυλακτικότητας και διαδοχικών εναλλαγών προσήμων ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Τρίτης στην αμερικανική αγορά, καθώς η αβεβαιότητα παραμένει κυρίαρχη μεταξύ των επενδυτικών κύκλων αναφορικά με την στάση που θα κρατήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της χώρας στο ζήτημα της αύξησης των βασικών της επιτοκίων.
Η ανησυχία πως η Fed θα συνεχίσει να συσφίγγει τη νομισματική της πολιτική με στόχο την αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων -κίνηση που αναμένεται να διατηρήσει τις πιέσεις στις μετοχές- αποτυπώνεται και στο ταμπλό της Wall Street, καθώς την Δευτέρα η αγορά είχε την χειρότερή της ημέρα από τον Ιούνιο, με τον Dow Jones να χάνει πάνω από 600 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης σημείωσε «βουτιά» 2,5%.
Πλέον, το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στο συνέδριο του Jackson Hole όπου οι κεντρικοί τραπεζίτες θα συναντηθούν ώστε να συζητήσουν και να πείσουν τις αγορές σχετικά με τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού χωρίς να βυθίσουν τις οικονομίες σε ύφεση, την στιγμή που οι εκτιμήσεις οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters συγκλίνουν στο γεγονός πως η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, καθώς εκτιμάται πως οι κίνδυνοι των πληθωριστικών πιέσεων είναι ανοδικοί.
Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 154 μονάδες ή 0,47% κλείνοντας στις 32.909 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος S&P 500 διαμορφώθηκε στις 4.128 μονάδες, με πτώση 0,22%. Πρόκειται για την τρίτη διαδοχική συνεδρίαση με απώλειες για τους δύο δείκτες.
Παρόμοια εικόνα και για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, ο οποίος έκλεισε στις 12.381 μονάδες, παραμένοντας αμετάβλητος σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας, παρά τα ενδοσυνεδριακά του κέρδη που ξεπέρασαν το 0,5%.
Στο ταμπλό, «βουτιά» άνω του 16% σημείωσε ο τίτλος της Zoom Video, καθώς η τεχνολογική εταιρεία προχώρησε σε σημαντική υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για τις επιδόσεις της στο σύνολο του έτους.
Μάκρο
Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021 υποχώρησε η επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ για τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε η Wall Street.
Όπως προκύπτει από αυτά, ο PMI για τον κλάδο της μεταποίησης στις ΗΠΑ υποχώρησε στις 51,3 μονάδες έναντι 52,2 μονάδων τον Ιούλιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 51,8 μονάδες. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο του δείκτη από τον Ιούλιο του 2021. Ο PMI για τον κλάδο των υπηρεσιών έπεσε στις 44,1 μονάδες έναντι 47,3 μονάδων τον Ιούλιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 49,8 μονάδες. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο του δείκτη από τον Μάιο του 2020.
Ο σύνθετος PMI για την αμερικανική οικονομία υποχώρησε στις 45 μονάδες έναντι 47,7 μονάδων τον Ιούλιο. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο του δείκτη από τον Φεβρουάριο του 2021.
Σε χαμηλά σχεδόν 6,5 ετών υποχώρησαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ για τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας, σε μια ακόμα ένδειξη για το ότι η αμερικανική αγορά εργασίας κινείται σε περιβάλλον ύφεσης.
Οι νέες πωλήσεις συρρικνώθηκαν κατά 12,6% έναντι συρρίκνωσης 7,1% τον Ιούνιο, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν πτώση 2,5%.
Εταιρικά νέα
Πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα έσοδα της Macy's για το β' τρίμηνο, με την αμερικανική αλυσίδα λιανεμπορίου να μειώνει τις προβλέψεις για τα κέρδη και τα έσοδα στο σύνολο του έτους.
Τα κέρδη έφτασαν τα 275 εκατ. δολάρια έναντι 345 εκατ. δολαρίων στο β' τρίμηνο του 2021. Τα κέρδη ανά μετοχή της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 1 δολάρια ανά μετοχή έναντι πρόβλεψης των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του FactSet για κέρδη στα 85 σεντ ανά μετοχή. Τα έσοδα από πωλήσεις ανήλθαν σε 5,6 δισ. δολάρια έναντι εκτίμησης των αναλυτών για έσοδα 5,48 δισ. δολάρια.
Η διοίκηση της εταιρείας υποβάθμισε τον στόχο για τα κέρδη της στο σύνολο της χρήσης του 2022, αναμένοντας πλέον προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή μεταξύ των 4 και των 4,2 δολαρίων έναντι 4,53 έως 4,95 δολαρίων ανά μετοχή προηγουμένως.
Παράλληλα, την έναρξη της παραγωγής του iPhone 14 στην Ινδία προγραμματίζει η Apple, περίπου δύο μήνες από την αρχική εμπορική διάθεσή του εκτός της Κίνας, μειώνοντας το χάσμα στην παραγωγή τεχνολογίας μεταξύ των δύο χωρών.
Σύμφωνα με το Bloomberg News, η αμερικανική εταιρία συνεργάζεται με προμηθευτές της για την εντατικοποίηση της παραγωγής στην Ινδία, αλλά και τη μείωση των καθυστερήσεων στην παραγωγή νέων συσκευών iPhone από το τυπικό χρονικό διάστημα που κυμαίνεται μεταξύ έξι και εννέα μηνών για τα προηγούμενα μοντέλα συσκευών.