Στο «πράσινο» οι ευρωαγορές με το βλέμμα στραμμένο στην Έκτακτη Σύνοδο για την ενέργεια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο «πράσινο» οι ευρωαγορές με το βλέμμα στραμμένο στην Έκτακτη Σύνοδο για την ενέργεια
Καλό ξεκίνημα για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που φαίνεται πως θα διευρύνουν τα χθεσινά τους κέρδη, με τους επενδυτές να εμφανίζονται ψύχραιμοι παρά τις πρόσφατες εξελίξεις.

Τελευταία ενημέρωση 14:48

Με θετικό πρόσημο κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή, με την προσοχή να στρέφεται στην έκτακτη σύνοδο των ΥΠΕΝ των «27» για την ενεργειακή κρίση, ενώ στο τραπέζι υπάρχει και η πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο που εισάγεται από τη Ρωσία.

Η ανοδική πορεία που προαλείφεται για τις ευρωαγορές, για δεύτερο 24ωρο, έρχεται παρά το «ιστορικό χτύπημα» της ΕΚΤ που αυξάνει τα βασικά της επιτόκια κατά 75 μονάδες.

Κέρδη κατέγραψε χτες όμως και η Wall Street, όπου οι βασικοί της δείκτες «πρασίνισαν», παρά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ που επανέλαβε τη σχεδόν πάγια θέση της τράπεζας, ότι δηλαδή για την καταπολέμηση των πληθωριστικών τάσεων δεν αποκλείεται να επέλθει μία νέα αύξηση επιτοκίων.

Από το πρωί της Παρασκευής, οι κρίσιμοι χρηματιστηριακοί δείκτες των αγορών της Ευρώπης διαπραγματεύονται στο πράσινο, ενώ το ίδιο συμβαίνει και το μεσημέρι.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 1,77% στις 421,43 μονάδες ενώ ο Eurostoxx 50 κερδίζει 1,92% στις 3.579,97 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο DAX στην Φρανκφούρτη κερδίζει 1,65% στις 13.116 μονάδες, ενώ στη Γαλλία ο CAC 40 κερδίζει 1,56% στις 6.221 μονάδες.

Στη Μεγάλη Βρετανία, ο δείκτης FTSE 100 ενισχύεται κατά 1,64% στις 7.381 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης ο FTSE MIB στο Μιλάνο κερδίζει 2,16% στις 22.147 μονάδες. Στην Ισπανία, ο IBEX 35 ενισχύεται κατά 1,69% στις 8.050 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλχάου, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι σημαντικό οι τράπεζες της χώρας του να διατηρήσουν ένα επαρκές κεφάλαιο σε αποθεματικό.

Παράλληλα, αυξάνονται και οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο του πληθωρισμού στα εταιρικά κέρδη, με ορισμένους αναλυτές να εκτιμούν πως θα παραμείνουν σταθερά μέχρι το τέλος του έτους.

Την άποψη αυτή δεν συμμερίζεται η Nannette Hechler-Fayd'herbe, επικεφαλής επενδύσεων της Credit Suisse για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική που υπογράμμισε πως: «οι προσδοκίες για τα κέρδη είναι πολύ αισιόδοξες έναντι του υφεσιακού περιβάλλοντος που δημιουργείται στην Ευρώπη, κατά την άποψή μας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Στο 1,5% αναμένουν το επιτόκιο της ΕΚΤ στο τέλος του έτους – Τον Ιανουάριο θα φανούν οι επιπτώσεις στην αγορά

Berkshire Hathaway HomeServices: Στις top προτιμήσεις των επενδυτών το ελληνικό real estate

Συντάξεις: Αναδρομικά οι αυξήσεις του 2023 - Τον Δεκέμβριο ο μποναμάς των 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους

gazzetta
gazzetta reader insider insider