«Ασανσέρ» το Χρηματιστήριο και νέες απώλειες

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Ασανσέρ» το Χρηματιστήριο και νέες απώλειες
Βαριές απώλειες για κατασκευαστικό κλάδο και δεικτοβαρείς τίτλους. Γλίτωσαν τα χειρότερα οι τράπεζες.

Νευρικότητα και ανασφάλεια είναι τα δύο κύρια χαρακτηριστικά που μπορούν να εκφράσουν την επενδυτική ψυχολογία, με μια σειρά βαδυφλεγών βομβών να σκάνε η μία μετά την άλλη και το Γενικό Δείκτη να συμπληρώνει πέντε συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες χάνοντας πλέον και τα επίπεδα των 800 μονάδων.

Όπως σημείωνε ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Χρηματιστηριακής, «αν και το κύμα των συνεχόμενων ρευστοποιήσεων δεν είναι πρωτοφανές για τα πρόσφατα ελληνικά χρηματιστηριακά δεδομένα, αυτή την φορά υπαγορεύεται σχεδόν αποκλειστικά από το εξωτερικό. Η αύξηση του κόστους χρήματος σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση έχει δημιουργήσει ένα άκρως αρνητικό μίγμα παραγόντων που λειτουργεί ανασταλτικά στην επενδυτική δραστηριότητα. Ακολούθως, η αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το βάθος και την διάρκεια της ύφεσης στις κυριότερες οικονομίες του πλανήτη καθώς και η αύξηση του ασφάλιστρου κινδύνου για τις μετοχές δεν άφησαν πολλά περιθώρια και στην εγχώρια αγορά να διαφοροποιηθεί ενώ στο τέλος της εβδομάδας παρουσίασε και χαρακτηριστικά συστημικών εκροών. Οι πιέσεις στις μετοχές δεν είχαν ποιοτικές διαφοροποιήσεις παρά τα καλά νέα από το μέτωπο των αποτελεσμάτων και τα ρεκόρ της φετινής κερδοφορίας των εισηγμένων εταιριών. Προς το παρόν η παράμετρος της κερδοφορίας φαίνεται να έχει βγει εντελώς από την επενδυτική στρατηγική και ο προσανατολισμός αφορά κυρίως την προστασία του κεφαλαίου. Διαχειριστικά αυτό ισοδυναμεί με λευκή πετσέτα αφού η μείωση θέσεων δεν λαμβάνει υπόψη της επιμέρους προοπτικές και δείκτες αποτιμήσεων παρά μόνο σταθμίσεις στην έκθεση της αγοράς».

Παράλληλα, νέα δεδομένα διαμορφώνονται στο πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας και ευρύτερα της Ευρώπης, μετά την πιο δεξιά - έως ακροδεξιά - αυταρχική πολιτική στροφή, με τη Μελόνι σε θέση οδηγού. Οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι, βολιδοσκοπούν τις νέες εξελίξεις αναμένοντας πιο ξεκάθαρα δείγματα από τη κυβέρνηση της Μελόνι. Το βασικό ερώτημα σύμφωνα με τη UBS, θα είναι οι πολιτικές της νέας κυβέρνησης και η σύνθεσή της, με το υπουργείο Οικονομικών να είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Σε ανάλυσή της η UBS εξέτασε το μανιφέστο της δεξιάς συμμαχίας και επισήμανε τρεις τομείς που θα πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές: (1) δυνητικά υψηλότερες δημοσιονομικές δαπάνες με κινδύνους για τη βιωσιμότητα του χρέους. (2) αβεβαιότητα σχετικά με τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ιταλία· και (3) και τα δύο θα μπορούσαν να εγείρουν αμφιβολίες σχετικά με την επιλεξιμότητα της Ιταλίας για το μέσο ελέγχου των spreads (TPI) της ΕΚΤ.

Την ίδια στιγμή πόλεμος επικρατεί και στα νομίσματα. Η Deutsche Bank αναφέρει πως «για τη στερλίνα ήταν η τρίτη χειρότερη μέρα την Παρασκευή (-3,57%) από τη «Μαύρη Τετάρτη» του 1992, με τις χειρότερες δύο να εντοπίζονται στην ημέρα της ψηφοφορίας για το Brexit (-8,1) και μετά το αρχικό σοκ του Covid το 2020 (-3,71%) όταν υπήρξε μια παγκόσμια φυγή κεφαλαίων προς το δολάριο. Παράλληλα, την Παρασκευή ήταν η χειρότερη μέρα για τα 5ετη gilts (+50,3 μονάδες βάσης) από την αύξηση +200 μ.β το 1985, όταν η στερλίνα επίσης κατρακυλούσε. Οπότε ίσως υπάρχουν δύο οιωνοί εδώ».

Στα της εγχώριας οικονομίας, η πορεία των έντονων πληθωριστικών πιέσεων αλλά και το ταχύτατα επιδεινούμενο διεθνές οικονομικό περιβάλλον αποτελούν τους βασικούς παράγοντες τροχοπέδης στην προσπάθεια της Ελλάδας να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα, ενώ γύρω από αυτούς διαμορφώνονται και επιμέρους επικίνδυνες ζώνες για την εγχώρια οικονομία.

Μιλώντας στο insider.gr η Nichola James, Co-Head of Global Sovereign Ratings της DBRS Morningstar εστιάζει ιδιαιτέρως στο πολυδιάστατα δυσοίωνο διεθνές σκέλος αναφορικά με τον χρονικό ορίζοντα επίτευξης του στόχου της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα, αλλά και των πιέσεων που ενδέχεται να προκύψουν σε κλάδους και μεγέθη της οικονομίας με πιθανή καθυστέρηση στην προγραμματισμένη επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα. Από την άλλη, επισημαίνει το επίπεδο ανθεκτικότητας της χώρας αλλά και του εγχώριου τραπεζικού κλάδου, ενώ εκτιμά ότι τα κεφάλαια από το RRF δύναται να λειτουργήσουν αντισταθμιστικά σε ένα βαθμό, έχοντας μια σημαντική επίδραση στο ΑΕΠ μέσω των επενδύσεων, σκέλος στο οποίο εκφράζονται κάποιες επιφυλάξεις, και μέσω των μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, η James δίνει και τη δική της οπτική και θέση για το πολιτικό σκηνικό που αναμένεται να διαμορφωθεί στη χώρα μετά το πέρα των βουλευτικών εκλογών και το κάτα πόσο δύναται να αποτελέσει ένα παράγοντα αβεβαιότητας για τον οίκο αξιολόγησης.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ και σύμφωνα με τη Beta, «τεχνικά ο Γενικός Δείκτης δύσκολα θα αποφύγει το ραντεβού με τα νέα χαμηλά έτους αφού η διαγραμματική εικόνα μοιάζει ιδιαίτερα φορτισμένη αρνητικά. Οι γραμμές άμυνας στις 830 και 810 μονάδες έπεσαν χωρίς ιδιαίτερα μάχη, με την αγορά να ξαναποκτά πτωτική σε ένταση και συναλλαγές μετά την διάσπαση των 800 μονάδων. Αν και ο Γενικός Δείκτης εισήλθε σε υποτιμημένες ζώνες τιμών δεν αποκλείεται να δούμε την τοπική εκτόνωση της κίνησης προς τις 780 μονάδες αφού νωρίτερα δεν μεσολαβεί κάποιο αξιόπιστο ενδιάμεσο επίπεδο στήριξης. Όπως και στο παρελθόν η αποδυνάμωση των συναλλακτικών όγκων θα μας δώσει μια πρώτη ένδειξη βραχυπρόθεσμης αντίστροφής της τάσης».

Για την εγχώρια αγορά, σημεία στήριξης είναι οι 795 και 779 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 823 και 850 μονάδες.

Τη Δευτέρα, ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να γλίτωσε τα χειρότερα καθώς οι απώλειες έφταναν να ξεπερνούν το 1,4%, ενώ τελικά η αγορά έκλεισε στο -0,67% και στις 792,23 μονάδες με τον τζίρο μόλις να ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ, ήτοι στα 52,65. Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση 0,63% στις 1.904,20 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός που έφτασε να διολισθαίνει έως και κατά 2,07% έκλεισε τελικά με απώλειες 0,08% στις 524,76 μονάδες.

Στις τράπεζες, η μετοχή της Eurobank έκλεισε με πτώση 0,53% στα 0,8702 ευρώ, η ΕΤΕ κατάφερε να ορθοποδήσει κλείνοντας στο +0,13% και τα 3,028 ευρώ, η Alpha Bank υποχώρησε κατά 0,35% στα 0,847 ευρώ και η Πειραιώς με πολλά σκαμπανεβάσματα έκλεισε με κέρδη 1,42% στα 1,105 ευρώ.

Απώλειες από την άλλη στους δεικτοβαρείς τίτλοι των ΟΠΑΠ (-1,94%), ΟΤΕ (-2,18%) και της Jumbo (-0,74%), με τις πιέσεις να εντείνονται προς τα διυλιστήρια καθώς η ΜΟΗ έκλεισε στο -4,21% και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Μεγαλύτερης έντασης απώλειες για την Ελλάκτωρ που έκλεισε στο -3,54% στα 1,5820 ευρώ, έχοντας δει και τα επίπεδα των 1,57 ευρώ, αλλά και στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που υποχώρησε κατά 2,51%, τη Mytilineos στο -1,68% και την Τέρνα Ενεργειακή στο -2,59%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider