Η ισχυροποίηση του αμερικανικού δολαρίου στην αγορά συναλλάγματος έχει ασκήσει μεγάλες πιέσεις στα ασιατικά νομίσματα.
Σύμφωνα με τους Financial Times, τα αποθέματα της Ιαπωνίας σε ξένο συνάλλαγμα υποχώρησαν σε ιστορικό χαμηλό για τον Σεπτέμβριο, πέφτοντας κατά 54 δισ. δολάρια τον προηγούμενο μήνα και φτάνοντας τα 1,24 τρισ, δολάρια.
Η πτώση ήρθε καθώς η κυβέρνηση της χώρας επενέβη με τη διάθεση 20 δισ. δολαρίων τον Σεπτέμβριο για να ανακόψει την πτώση του γιεν, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Φούμιο Κισίντα, να δηλώνει την Παρασκευή στο κοινοβούλιο πως «η απότομες, μονόπλευρές υποχωρήσεις του γιεν είναι ανεπιθύμητες».
Πιέσεις δέχθηκε και η Κίνα, με τα αποθέματα της σε ξένο συνάλλαγμα να ανέρχονται στα 3,029 τρισ. δολάρια για τον Σεπτέμβριο έναντι 3,055 τρισ. τον Αύγουστο, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο εντός του 2022.
Όπως σημειώνουν οι FT, τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος της Κίνας, που είναι τα μεγαλύτερα στον κόσμο, έχουν δεχθεί πιέσεις τους τελευταίους μήνες λόγω της υποτίμησης του δολαρίου έναντι του γουάν, στο φόντο της ενίσχυσης του αμερικανικού νομίσματος και εν μέσω της αύξησης των βασικών επιτοκίων από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).
Την περασμένη εβδομάδα, το γουάν έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με το δολάριο από το 2008.
Στην ευρύτερη «εικόνα», τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος στις αναδυόμενες αγορές της Ασίας έχουν υποχωρήσει άνω των 600 δισ. δολαρίων τον τελευταίο χρόνο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία τους, σύμφωνα με στοιχεία της Standard Chartered.
Γιατί κερδίζει το δολάριο
Σημειώνεται πως ο «δείκτης δολαρίου» που μετρά τις επιδόσεις του αμερικανικού νομίσματος έναντι 6 μεγάλων νομισμάτων (ευρώ, γιεν, στερλίνα, καναδικό δολάριο, σουηδική κορώνα και ελβετικό φράγκο) κατέγραψε κέρδη 16,7% για το γ' τρίμηνο του 2022, σε ετήσια βάση.
Η άνοδος προήλθε από την αναταραχή που έχει προκαλέσει στις διεθνείς αγορές η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed, ώστε να μειώσει τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ωθώντας τους επενδυτές στο αμερικανικό νόμισμα, που θεωρείται ως το πιο ασφαλές συνάλλαγμα παγκοσμίως.