Αντιστροφή κλίματος στις ευρωαγορές - Γυρίζουν οι δείκτες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντιστροφή κλίματος στις ευρωαγορές - Γυρίζουν οι δείκτες
Έντονη μεταβλητότητα στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο των ανακοινώσεων για τις αμερικανικές θέσεις εργασίας.

Τελευταία ενημέρωση 16:20

Μικτά πρόσημα καταγράφουν οι ευρωαγορές τη Δευτέρα, επηρεασμένες από το αρνητικό κλίμα που επικρατεί παγκοσμίως μετά τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, με τους επενδυτές είναι σχεδόν βέβαιοι πως η Fed θα συνεχίσει την επιθετική αύξηση των επιτοκίων της.

Στην έκθεση του αμερικανικού υπ. Εργασίας, αναφέρεται πως η οικονομία των ΗΠΑ πρόσθεσε 263.000 νέες θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο, που κυμαίνεται στο ύψος των προβλέψεων που έκαναν οι οικονομολόγοι ενώ το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε από 3,7% τον Αύγουστο σε 3,5%.

Η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ παρά τους γενικευμένους φόβους ύφεσης, φαίνεται πως κρατάει γερά ακόμη με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να θέλει να περιορίσει την οικονομική δραστηριότητα και να βάλει φρένο στις πληθωριστικές πιέσεις, επιλέγοντας να το κάνει με το να αυξάνει τα επιτόκιά της.

Παράλληλα, η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα για να υποστηρίξει μια ομαλή λήξη στην έκτακτη αγορά ομολόγων που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα, με στόχο την αποφυγή μιας οικονομικής κρίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Υπενθυμίζεται πως η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας αναγκάστηκε να παρέμβει στην αγορά ομολόγων αφού ο μίνι προϋπολογισμός που ανακοίνωσε η κυβέρνηση πυροδότησε ένα μαζικό sell-off που έθεσε σε κίνδυνο την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου. Όπως είχε επισημάνει ήδη η τράπεζα, η επείγουσα παρέμβασή της θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, έτσι σήμερα έκανε γνωστό πως θα λάβει τρία νέα μέτρα.

Ενώ η Γηραιά Ήπειρος παλεύει με τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, η Goldman Sachs εκτιμά πως οι παγκόσμιες εταιρείες στον ενεργειακό τομέα πρόκειται να ξεπεράσουν τις επιδόσεις τους.

Το χρηματιστήριο της Μόσχας σημείωνε σήμερα το πρωί πτώση σχεδόν 12% κατά την έναρξη της συνεδρίασης, μετά τον βομβαρδισμό πολλών πόλεων στην Ουκρανία και τη μερική καταστροφή της ρωσικής γέφυρας της Κριμαίας το Σάββατο.

Η κίνηση των δεικτών

Σε αυτό το πλαίσιο, αν και στο άνοιγμα οι δείκτες κινούνταν στο «κόκκινο», τώρα o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 0,38% στις 393 μονάδες ενώ ο Eurostoxx 50 ενισχύεται 0,33% στις 3.386 μονάδες.

Ο DAX στην Φρανκφούρτη ισχυροποιείται 1,04% στις 12.399 μονάδες. CAC 40 στο Παρίσι βρίσκεται στις 5.883 μονάδες με κέρδη 0,26%, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο διολισθαίνει 0,30% στις 6.969 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης ο ιταλικός FTSE MIB αποδυναμώνεται κατά 0,11% στις 20.878 μονάδες. Μόνος «κόκκινος» είναι ο IBEX 35 της Μαδρίτης που χάνει 0,12% στις 7.427 μονάδες.

Μάκρο

Για τρίτο συνεχόμενο μήνα υποχώρησε τον Οκτώβριο το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη, «πέφτοντας» στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, σηματοδοτώντας μια βαθιά συρρίκνωση την νομισματική ένωση, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα. Ο δείκτης Sentix για την Ευρωζώνη υποχώρησε στις -38,3 μονάδες τον Οκτώβριο από -31,8 τον Σεπτέμβριο, κάτω από τις προσδοκίες των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters με πρόβλεψη -34,7. Ο δείκτης προσδοκιών υποχώρησε επίσης στο -41,0 από -37,0, αγγίζοντας τη χαμηλότερη τιμή από τον Δεκέμβριο του 2008, την κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Αλλά και ο δείκτης για την τρέχουσα κατάσταση στην Ευρωζώνη σημείωσε επίσης πτώση, υποχωρώντας στο -35,5 τον Οκτώβριο από -26,5 τον Σεπτέμβριο και φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2020. «Οι συνεχιζόμενες αβεβαιότητες σχετικά με την κατάσταση του φυσικού αερίου και της ενέργειας τον χειμώνα δεν έχουν μειωθεί λόγω της επίθεσης στους αγωγούς Nordstream», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Sentix Manfred Huebner σε δήλωση του. «Εκτός από τις οικονομικές ανησυχίες, υπάρχει τώρα επίσης μια αυξανόμενη πιθανότητα κλιμάκωσης της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχει ελάχιστοι λόγοι για να ελπίζουμε».

Επεσήμανε δε, ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες και οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να δώσουν την ίδια απάντηση τώρα όπως έκαναν για την οικονομική κατάρρευση που προκλήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού το 2020, εξαιτίας του «καυτού» πληθωρισμού.

«Βαλτώνει» η επέκταση της γαλλικής βιομηχανικής δραστηριότητας μπροστά στην αυξανόμενη αβεβαιότητα και στην αύξηση των τιμών της ενέργειας, σύμφωνα με τη μηνιαία επιχειρηματική έρευνα της Τράπεζας της Γαλλίας. Η δημοσκόπηση της κεντρικής τράπεζας σε 8.500 επιχειρήσεις έδειξε στασιμότητα τον Σεπτέμβριο αντί για ελαφρά αύξηση όπως αναμενόταν προηγουμένως.

Οι επικεφαλής των επιχειρήσεων στον βιομηχανικό τομέα προβλέπουν νέα στασιμότητα τον Οκτώβριο, αναφέροντας επίσης περαιτέρω επιδείνωση των ταμειακών τους θέσεων εν μέσω αύξησης του ενεργειακού κόστους. Ενώ η εικόνα για τις υπηρεσίες είναι πιο αισιόδοξη, ο ρυθμός αύξησης της δραστηριότητας θα επιβραδυνθεί αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με την έρευνα. Η BoF μείωσε την εκτίμησή της για την οικονομική ανάπτυξη για το γ’ τρίμηνο στο 0,25% από 0,3%.

«Οι υπηρεσίες συνεχίζουν να αντιστέκονται καλά, και μάλιστα αυξάνονται τον Σεπτέμβριο και πιθανώς τον Οκτώβριο», δήλωσε ο Francois Villeroy de Galhau σε συνέντευξή του. «Ωστόσο, η βιομηχανία αρχίζει να υποφέρει, και αυτό είναι ένα φαινόμενο που είναι λίγο νέο και που δυστυχώς δεν προκαλεί έκπληξη γιατί συνδέεται με την έντονη αύξηση των λογαριασμών ενέργειας».

Η εικόνα στην Ασία

Αρνητικά ξεκίνησαν την εβδομάδα και οι μετοχές στην περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού, με τις κινεζικές αγορές να καταγράφουν απώλειες στην επανέναρξη των συναλλαγών.

Τα χρηματιστήρια σε Τόκιο, Ταϊβάν και Νότια Κορέα είναι κλειστά τη Δευτέρα. Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng χάνει 2,70% στις 17.260 μονάδες, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα o Shangai υποχωρεί 1,66% και ο Shenzen 1,54%. Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 έκλεισε με απώλειες 1,40%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Απομακρύνεται ο επικεφαλής της υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας λόγω επαφών με ρωσικές μυστικές υπηρεσίες

Χρηματιστήριο: Το «καμπανάκι» χτύπησε η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Μαριαλένα Αθανασοπούλου

Χρηματιστήριο: Αντιστάθμισμα η Coca Cola στις απώλειες των τραπεζών

gazzetta
gazzetta reader insider insider