Χρηματιστήριο: Αντιστάθμισμα η Coca Cola στις απώλειες των τραπεζών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Αντιστάθμισμα η Coca Cola στις απώλειες των τραπεζών
Απώλειες για το Χρηματιστήριο και επιφυλακτικότητα.

Τελευταία ενημέρωση 15:05

Σε περαιτέρω δύσβατα μονοπάτια αναμένεται να κινηθούν οι αγορές, εν μέσω έντονων ανησυχιών για περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και ελάχιστων σημείων από τους αξιωματούχους των κεντρικών τραπεζών για χαλάρωση της επιθετικής ρητορικής ως προς τα επιτόκια.

Παράλληλα, οι πιθανότητες για έναν πιο αμφίδρομο κίνδυνο στις αγορές αυξάνονται όσο πλησιάζουμε σε μια πιθανή ανατροπή των έντονων πληθωριστικών πιέσεων και στις σχετικές ελπίδες που αρχίζουν να καλλιεργούνται για μια διακοπή του κύκλου αύξησης των επιτοκίων (pivot), που μετατοπίζουν το «φάσμα» των κινδύνων από τους δείκτες αποτίμησης P/E (P/E de-rating) προς τα EPS. Ωστόσο, αν και οι αγορές επιζητούν ένα pivot point από τις κεντρικές τράπεζες και κυρίως από τη Fed, τα τελευταία στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ (στο 3,5% η ανεργία) δε φαίνεται να πρόσφεραν ένα τέτοιο σημείο ελπίδας. Μάλιστα, υπάρχουν αναλυτές και οικονομολόγοι όπως αυτοί της BofA που εκτιμούν πως για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο που θέτει η Fed θα πρέπει η ανεργία θα ανέλθει στο 5,5% μέχρι το τέλος του 2023, με την τελική γραμμή στα επιτόκια να φτάνει στο εύρος του 4,75% - 5%, ώστε να διασφαλίσει μια επανεξισορρόπηση της αγοράς εργασίας, με άγνωστες συνέπειες για την οικονομία...

Για το Χρηματιστήριο, μπορεί από τη μία πλευρά να υστέρησε σημαντικά και να μην κατάφερε να ανέβει στο «άρμα» της διεθνούς ανοδικής τάσης, χάνοντας έτσι τουλάχιστον μια δεκαετία, στην οποία οι «ταύροι» υπερείχαν και κέρδιζαν κατά διαστήματα σημαντικό έδαφος, ωστόσο, η συμπεριφορά του και η προσπάθεια διαφοροποίησής του σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, όπως αυτή που βιώνουμε κατά τη φετινή χρονιά, αποτελεί ένα σημείο κατατεθέν.

Στη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,41% στις 810,75 μονάδες, προσπαθώντας να απορροφήσει μέρος της προσφοράς. Ο FTSE 25 υποχωρεί κατά 0,52% στις 1.950,26 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δέχεται τις υψηλότερες πιέσεις υποχωρώντας κατά 1,48% στις 531,70 μονάδες.

Στις τράπεζες εντείνονται οι πιέσεις με τη Eurobank να υποχωρεί κατά 1,5% στα 0,8668 ευρώ, την Πειραιώς στο -1,39% και στα 1,0635 ευρώ, την ΕΤΕ στο -0,98% και τα 3,243 ευρώ και την Alpha Bank στο -1,64% και τα 0,8518 ευρώ.

Στις μετοχές της Coca Cola (2,56%) της Aegean (0,22%) και του ΟΤΕ (0,33%) στρέφονται οι αγοραστές, ενώ η όποια επιφυλακτικότητα εκφράζεται στους τίτλους του ενεργειακού κλάδου (ΔΕΗ -1,56%, Τέρνα Ενεργειακή -1,52%) κυρίως αλλά και σε δύο δυλιστήρια.

Μοιρασμένα πρόσημα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση με την Fourlis στο 1,21% και την Παπουτσάνη στο 0,8%, τη στιγμή που σε αρκετούς τίτλους καταγράφονται μέχρι στιγμής οριακές τοποθετήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο: Τα χαμένα «ράλι» και η διαφοροποίηση του Γενικού Δείκτη σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του 9μήνου 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider