Barclays: Ο κίνδυνος εκτίναξης των τιμών ενέργειας και ο αντίκτυπος στις αγορές συναλλάγματος

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Barclays: Ο κίνδυνος εκτίναξης των τιμών ενέργειας και ο αντίκτυπος στις αγορές συναλλάγματος
Η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και οι αυξανόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή έχουν αυξήσει τον κίνδυνο εκτίναξης των τιμών της ενέργειας.

Ακόμη και τώρα, το κυρίαρχο αφήγημα των αγορών βασίζεται σε μια σταθερότητα των εμπορευμάτων, η οποία κατά τους τελευταίους μήνες προήλθε ως συνέπεια της βραδύτερης παγκόσμιας ζήτησης, των περιοριστικών μέτρων που εφαμόστηκαν στην Κίνα (εξαιτίας της πανδημίας), καθώς και της σημαντικής ανάπτυξης και διαμόρφωσης των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Όπως επισημάνει η Barclays, (υπό τον Θέμο Φιωτάκη, τον Λευτέρη Φαρμάκη και τον Marek Raczko), οι αγορές έλαβαν κάποια ανακούφιση από τις σταθερές τιμές των εμπορευμάτων με την πεποίθηση ότι, νωρίτερα, παρά αργότερα, τα επιτόκια ενδέχεται να φτάσουν στο ανώτατο σημείο πριν αναστραφούν προς χαμηλότερα επίπεδα.

Ωστόσο, παρά την επιβράδυνση της ζήτησης, ο κίνδυνος για μια άτακτη άνοδο των τιμών ενέργειας δεν είναι ασήμαντος. Η διακοπή λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 1 έχει εγείρει ανησυχίες γύρω από τις γραμμές της Νορβηγίας και τον ανεφοδιασμό της Ευρώπης. Επιπλέον, οι εντάσεις στο Ιράν έρχονται σε μια περίοδο κρίσιμων διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό του πρόγραμμα – διαπραγματεύσεις που επηρεάζουν ουσιαστικά τη Σαουδική Αραβία καθώς και το Ισραήλ. Την ίδια στιγμή, ο ΟΠΕΚ είναι αρκετά «επιθετικός» στο σκέλος της προσφοράς, ενώ αρκετοί αναλυτές ανησυχούν για τις επιπτώσεις στην προσφορά από την επιβολή πρόσθετων περιορισμών στο ρωσικό πετρέλαιο.

Αν και δεν αποτελεί το βασικό σενάριο της Barclays, οι αναλυτές του οίκου εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την ισορροπία των κινδύνων από τις τιμές των εμπορευμάτων στις αγορές.

Πρώτον, οι τιμές των εμπορευμάτων και οι τιμές του πετρελαίου διατηρούνται σε αξιοσημείωτα καλά επίπεδα παρά τις αρνητικές αναπτυξιακές προοπτικές. «Φαίνεται ότι θα χρειαζόταν μια ακόμη βαθύτερη επιβράδυνση ή κάποια «καταστροφή» της ζήτησης των εμπορευμάτων για να συμπιεστεί ουσιαστικά η τιμή αυτών».

Δεύτερον, η κλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία αυξάνει τους κινδύνους για διαταραχές στο σκέλος της ενέργειας. Συγκεκριμένα, μεταξύ των εκρήξεων κατά μήκος του Nord Stream 1 και της κινητοποίησης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή, υπάρχει μια σαφής διεθνής ανησυχία για την ασφάλεια των προμηθειών φυσικού αερίου της Νορβηγίας στην Ευρώπη (και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και στο Ηνωμένο Βασίλειο).

Επιπλέον, οι εντάσεις σε πολιτικό επίπεδο στο Ιράν έχουν προσθέσει ένα επίπεδο πολυπλοκότητας και τον παράγοντα του απρόβλεπτου σε μια ήδη εύθραυστη και τεταμένη διαπραγματευτική διαδικασία. Τέταρτον, τα σήματα σχετικά με τη διαχείριση της προσφοράς του ΟΠΕΚ παραμένουν σε γενικές γραμμές «επιθετικά» για τις τιμές του πετρελαίου. Πέμπτον, άλλοι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της αναπλήρωσης των στρατηγικών αποθεμάτων των ΗΠΑ και των πιθανών επιπτώσεων των ευρωπαϊκών περιορισμών στο ρωσικό πετρέλαιο, υποδεικνύουν επίσης κινδύνους για υψηλότερες τιμές πετρελαίου...με συστημικές επιπτώσεις...

Σύμφωνα με τη Barclays, εν μέσω της επιθετικής ρητορικής των κεντρικών τραπεζων, η αγορά προθεσμιακών επιτοκίων έχει προσαρμόσει μόλις μετρίως τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα προθεσμιακά επιτόκια, σύμφωνα με τις γραμμές ενός αφηγήματος υπέρβασης και υπεραντίδρασης (overshoot) των επιτοκίων και της εν συνέχεια ομαλοποίησης σε ένα περιορισμένο εύρος «ουδέτερου» εύρους. Και στις περισσότερες καμπύλες, η γρήγορες και επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων φαίνεται να σταματούν στις αρχές του 2023.

Ωστόσο, κάποια μέτρια μεταβλητότητα στις τιμές των εμπορευμάτων πιθανότατα θα μετατοπίσει την οπτική των αγορών μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά δεν θα εκτροχιάσει την προσδοκία για μια υπεραντίδραση ακολουθούμενη από την επιστροφή σε «ουδέτερο» επίπεδο επιτοκίων. Μια σημαντική άνοδος των τιμών ενέργειας ωστόσο, θα υπερτροφοδοτούσε ορισμένες από τις τρέχουσες τάσεις της αγοράς.

Στο FX, η προφανής συνέπεια είναι ότι το σοκ σε όρους εμπορίου θα συνέχιζε να ενισχύει το δολάριο ιδιαίτερα έναντι ευρώ, τη λίρας και του γιεν (λόγω της έκθεσης στο φυσικό αέριο) και του Asia FX (εξαιτίας της επιδεινούμενης αναπτυξιακής δυναμικής εκεί).

Μια δεύτερης τάξης επίπτωση οφείλεται στον αντίκτυπο των υψηλότερων επιτοκίων σε νομίσματα που είναι πιο ευαίσθητα στον κίνδυνο, γεγονός που υποδηλώνει πως ασφαλή «καταφύγια» όπως το ελβετικό φράγκο θα ενισχύονταν περαιτέρω.

Τα λιγότερο προφανή στοιχεία θα περιστρέφονταν γύρω από τις τιμές των εμπορευμάτων. «Ο πειρασμός μπορεί οπτικά να είναι να αγοράσετε ορισμένους παραγωγούς εμπορευμάτων όπως τα CAD, NOK ή BRL και MXN. Αυτό πιθανότατα θα λειτουργούσε έναντι των ευαίσθητων σε κινδύνους νομισμάτων (SEK, NZD, KRW), του ευρώ και της λίρας καθώς και στα αδύναμα νομίσματα CLP, TRY, IDR», όπως αναφέρει ο Θέμος Φιωτάκης. Ωστόσο, έναντι του δολαρίου, τα betas (μετοχές) πιθανότατα θα κυριαρχούσαν στη δράση των τιμών. Σε περίπτωση επιβολής πλαφόν σε υψηλότερες τιμές ενέργειας και σε ένα ασθενέστερο περιβάλλον νομισμάτων, η λίρα θα μπορούσε ολοένα και περισσότερο να έχει μια απεριόριστη καθοδική έκθεση στα δημοσιονομικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έρευνα σοκ της ΕΕ: Νέα ενεργειακή «καταιγίδα» το 2023 – Βαρύς ο λογαριασμός ρεύματος & αερίου για τα ελληνικά νοικοκυριά

Η Γερμανία διαψεύδει την έγκριση για κοινό δανεισμό της ΕΕ απέναντι στην ενεργειακή κρίση

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider