Ήπιες απώλειες στις ευρωαγορές με το «βλέμμα» στον πληθωρισμό

Παναγιώτης Σωτηρόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ήπιες απώλειες στις ευρωαγορές με το «βλέμμα» στον πληθωρισμό
Σε αρνητικό έδαφος ολοκληρώθηκαν οι συνεδριάσεις στους κυριότερους ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες.

Σε αρνητικό έδαφος ολοκληρώθηκαν οι συνεδριάσεις στους κυριότερους ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς δείκτες, καθώς η αβεβαιότητα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές αναφορικά με την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας εξακολουθεί να «σκιάζει» τις επενδυτικές κινήσεις.

Αναλυτικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε απώλειες 0,53% και έκλεισε στις 385,88 μονάδες, με τον κλάδο του λιανεμπορίου να χάνει 1,9%, ενώ ο τραπεζικός τομέας ενισχύθηκε κατά 1%. Ο δείκτης Eurostoxx 50 διαμορφώθηκε στις 3.337,08 μονάδες, με οριακές απώλειες 0,03%.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη έκλεισε στις 12.172 μονάδες με απώλειες 0,39%, όπως και ο γαλλικός CAC 40 που ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 5,818 μονάδες, με πτώση 0,25%.

Στη Βρετανία, ο δείκτης FTSE 100 έχασε 0,86% και έκλεισε στις 6.826 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε κατά 1,27% στις 20.466 μονάδες. Τέλος, ο ισπανικός IBEX 35 διαμορφώθηκε στις 7.261 μονάδες, με απώλειες 1,29%.

Μάκρο

Απρόσμενη συρρίκνωση εμφάνισε η οικονομία της Βρετανίας τον Αύγουστο, καθώς η δραστηριότητα μεταξύ των κατασκευαστών και των παραγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου μειώθηκε. Ειδικότερα, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συρρικνώθηκε 0,3% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο, έπειτα από αύξηση 0,2% τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS). Οικονομολόγοι, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, είχαν προβλέψει ανάπτυξη 0,1% τον Αύγουστο.

Σημαντική ενίσχυση κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη κατά τον Αύγουστο, με τα σχετικά στοιχεία της Eurostat να ξεπερνούν κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σε μηνιαίο επίπεδο, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε 1,5% έναντι συρρίκνωσης -2,3% τον Ιούλιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια αύξηση 0,7%. Σε ετήσιο επίπεδο, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 2,5% έναντι συρρίκνωσης -2,5% τον Αύγουστο του 2021, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια άνοδο της τάξης του 1,5%. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 1,1% και 3,5% σε μηνιαίο και ετήσιο επίπεδο αντίστοιχα.

Υπενθυμίζεται πως χθες δόθηκε στη δημοσιότητα το νέο Economic Outlook του ΔΝΤ, το οποίο προβλέπει ισχυρούς τριγμούς σε παγκόσμιο επίπεδο από την ενεργειακή – διατροφική κρίση (σ.σ. κόστους ζωής) που εκτιμάται ότι θα είναι τελικά πιο μακράς διάρκειας (και μετά το 2023), θα πλήξει κυρίως την ΕΕ και θα βυθίσει σε ύφεση όλο το 2023 δύο χώρες: τη Γερμανία και την Ιταλία (που θα υποστούν μείωση του ΑΕΠ κατά 0,3% και 0,2% αντίστοιχα σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμού). Συνολικά υπολογίζει ότι η Ευρώπη θα αναπτυχθεί με ρυθμό μόλις 0,5% έναντι 3,1% φέτος.

Στην ίδια κατεύθυνση και η κυβέρνηση της Γερμανίας, καθώς προβλέπει πως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης κινείται σε ύφεση, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Ρόμπερτ Χάμπεκ. Ο Γερμανός αξιωματούχος είπε πως η οικονομία θα παρουσιάσει αρνητικούς ρυθμούς για το γ' και το δ' τρίμηνο του 2022 και για το α' τρίμηνο του 2023. Για το σύνολο του 2023, ο Χάμπεκ εκτίμησε πως η οικονομία θα βρεθεί σε ύφεση, μεγέθους -0,4%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Philips: Υποβαθμίζει τις προοπτικές για κέρδη και πωλήσεις τριμήνου - «Βουλιάζει» η μετοχή

LVMH: Αυξημένες κατά 22% οι πωλήσεις στο γ' τρίμηνο παρά την παγκόσμια αβεβαιότητα

gazzetta
gazzetta reader insider insider