Το απόλυτο rebound στη Wall Street: Ισχυρά κέρδη παρά τον πληθωρισμό - Στο +2,8% ο Dow Jones

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το απόλυτο rebound στη Wall Street: Ισχυρά κέρδη παρά τον πληθωρισμό - Στο +2,8% ο Dow Jones
Ανοδικά με «σπασμένα φρένα» και «άγριες διαθέσεις» η Wall Street. Πάνω από 800 μονάδες κέρδισε ο Dow Jones.

Ολική ανατροπή επιτεύχθηκε στη Wall Street το βράδυ της Πέμπτης με τους κύριους χρηματιστηριακούς δείκτες να κάνουν ράλι και τον Dow Jones να κλείνει πάνω από τις 30.000 μονάδες παρά τα στοιχεία για τον «ανθεκτικό» και σε υψηλά επίπεδα πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Στην αρχή της συνεδρίασης, οι δείκτες είχαν κατακρημνιστεί μετά και τον αμερικανικό πληθωρισμό Σεπτεμβρίου, που δεν ελέγχεται εύκολα παρά τις παρεμβάσεις και διαμορφώθηκε στο 8,2%, άνω των εκτιμήσεων των αναλυτών. Χαρακτηριστικό είναι πως ο δομικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ, εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, εκτινάχθηκε σε υψηλό 40 ετών στο 6,6% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η ασταθής συνεδρίαση είδε τις μετοχές να πέφτουν στα χαμηλότερα επίπεδά τους από το 2020 και στη συνέχεια να σημειώνουν μια εκπληκτική ανάκαμψη. Ο Dow ανέκτησε περισσότερες από 1.400 μονάδες ενώ ο S&P 500 κατέγραψε μία από τις καλύτερες επιδόσεις του από τον Μάρτιο του 2020. Τα πρώτα εταιρικά αποτελέσματα και κυρίως ο κλάδος της ενέργειας και ο τραπεζικός τομέας, βοήθησαν στην αντιστροφή του αρνητικού κλίματος και γύρισαν τους δείκτες καθώς αρχίζουν να επεξεργάζονται και να αποκωδικοποιούν τα στοιχεία για την πληθωριστική λαίλαπα που σαρώνει τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, η σθεναρή αντίσταση που παρουσιάζουν οι πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ, ουσιαστικά «δεσμεύουν» τη Fed να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων της, ώστε να μπορέσει να θέσει υπό έλεγχο την αύξηση των τιμών και την ακρίβεια. Άλλωστε, αυτό καταμαρτυρήθηκε και χτες που είδαν το φως της δημοσιότητας τα πρακτικά από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, με τα μέλη της FOMC να δηλώνουν σοκαρισμένα από την επιμονή των πληθωριστικών τάσεων.

Στις συζητήσεις που οδήγησαν στην αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής διαπίστωσαν ότι ο πληθωρισμός πλήττει ιδιαίτερα τους Αμερικανούς με χαμηλότερο εισόδημα και επανέλαβαν ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν και θα παραμείνουν σε ισχύ έως ότου οι πληθωριστικές πιέσεις δείξουν σημάδια αποκλιμάκωσης.

«Οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση έκριναν ότι η Επιτροπή έπρεπε να προχωρήσει και στη συνέχεια να διατηρήσει μια πιο περιοριστική πολιτική, προκειμένου να επέλθει σταθερότητα στις τιμές», αναφέρεται στα πρακτικά της συνεδρίασης. Σύμφωνα με τα στελέχη της Τράπεζας, ο πληθωρισμός «δείχνει ελάχιστα σημάδια υποχώρησης μέχρι στιγμής» και εκτίμησαν πως χωρίς την άνοδο των επιτοκίων, δεν θα μπορούσαν να επιτευχθούν οι στόχοι που είχε θέσει η FOMC.

H κίνηση των δεικτών

  • Ο Dow Jones ισχυροποιήθηκε 2,83% στις 30.038 μονάδες
  • Ο S&P 500 ενισχύθηκε 2,60% στις 3.669 μονάδες
  • Ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε κέρδη 2,23% στις 10.649 μονάδες

Οι μετοχές της Chevron κέρδισαν 4,85% καθώς οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν και οι τραπεζικές μετοχές των Goldman Sachs και JPMorgan ενισχύθηκαν 3,98% και 5,56% αντίστοιχα. Στον τεχνολογικό κλάδο, η μετοχή της Apple κέρδισε 2,91% και της Microsoft 3,78%. Βέβαια, στην άνοδο συνέβαλαν και οι μετοχές των εταιρειών που ασχολούνται με τους ημιαγωγούς, καθώς η μετοχή της Nvidia ενισχύθηκε 3,64% και της Qualcomm έκανε άλμα 3,70%.

Μάκρο

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην αμερικανική οικονομία διαμορφώθηκε στο 8,2% για τον Σεπτέμβριο, έναντι 8,3% τον Αύγουστο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 8,1%.

Εξαιρουμένων των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο βασικός CPI επιταχύνθηκε 0,6% έναντι της εκτίμησης του Dow Jones για αύξηση 0,4%. Ο δομικός πληθωρισμός είναι αυξημένος κατά 6,6% σε σχέση με πέρυσι.

Τα στοιχεία υποδεικνύουν πως ο πληθωρισμός εξελίσσεται σε μεγάλο πονοκέφαλο για τη Fed που θέλει πάση θυσία να επιτύχει τον στόχο του 2%, ο οποίος φαντάζει πλέον σαν όνειρο θερινής νυκτός καθώς ακόμη και εν μέσω μεγάλων αυξήσεων των επιτοκίων της, που θα συνεχιστούν κατά πάσα πιθανότητα, οι κρίσιμοι δείκτες δεν καλυτερεύουν

«Πολλές φορές μπορείς να προσπαθήσεις να βρεις ένα αισιόδοξο στοιχείο σε μερικούς από τους αριθμούς. Εγώ δεν μπορώ. Νομίζω ότι αυτός είναι ο λόγος που βλέπετε αυτήν την πραγματικά φρικτή αντίδραση αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Στίβεν Σόσνικ, επικεφαλής στρατηγικής στην Interactive Brokers, αναφερόμενος στην προσυνεδριακή κατακρήμνιση των futures της Wall Street.

Επιχειρηματικά νέα

Ανώτερα των προβλέψεων των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα κέρδη και τα έσοδα της BlackRock στο γ' τρίμηνο του έτους, καθώς η εταιρεία διαχείρισης κατέγραψε επενδύσεων ισχυρές εισροές ομολόγων που αντιστάθμισαν τη μείωση που κατέγραψαν οι εισροές μετοχών. Σύμφωνα με το Reuters, τα καθαρά κέρδη της αμερικανικής εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 1,41 δισ. δολάρια ή 9,25 δολάρια/μετοχή, καταγράφοντας μείωση σε σχέση με τα κέρδη 1,68 δισ. δολαρίων κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2021. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 9,55 δολάρια, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για προσαρμοσμένα κέρδη 7,06 δολαρίων/μετοχή. Παράλληλα, τα έσοδα της BlackRock μειώθηκαν κατά 14,6% στα 4,31 δισ. δολάρια, την στιγμή που αναλυτές ανέμεναν έσοδα ύψους έναντι εκτιμήσεων για 4,2 δισ. δολαρίων.

Έσοδα τρίτου τριμήνου σημαντικά υψηλότερα από την ίδια περίοδο του 2019, πριν το χτύπημα της πανδημίας, εμφάνισε η Delta Air Lines, με τη μετοχή της να ενισχύεται άνω του 3% προσυνεδριακά. Ειδικότερα, τα έσοδα ανήλθαν στα 13,98 δισ. δολάρια, από τα 12,56 δισ. δολάρια το 2019. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της FactSet είχαν προβλέψει έσοδα 12,9 δισ. δολαρίων. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 695 εκατ. δολάρια, ή 1,08 δολάρια ανά μετοχή, μειωμένα από τα 1,5 δισ. δολάρια ή 2,31 δολάρια ανά μετοχή, την ίδια περίοδο το 2019. Εξαιρουμένων των μη επαναλαμβανόμενων στοιχείων, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή της Delta ήταν 1,51 δολάρια, από 2,33 δολάρια ανά μετοχή το 2019, με τις εκτιμήσεις σε δημοσκόπηση της FactSet να κάνουν λόγο για 1,53 δολ. ανά μετοχή.

Εμπορεύματα

Τo πετρέλαιο σημείωσε κέρδη την Πέμπτη «ξορκίζοντας» τις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις που χαρακτηρίστηκαν από απώλειες, λαμβάνοντας ώθηση και από τη μείωση κατά σχεδόν 5 εκατ. βαρέλια των αποθεμάτων διυλισμένων πετρελαϊκών προϊόντων στις ΗΠΑ. Το αργό West Texas Intermediate παράδοσης Νοεμβρίου κέρδισε 2,1%, για να διαμορφωθεί στα 89,11 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το αργό Brent Δεκεμβρίου που είναι και ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς, ενισχύθηκε 2,3%, στα 94,57 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Η βενζίνη Νοεμβρίου σημείωσε αύξηση 2,8% στα 2,7034 δολάρια το γαλόνι. Το πετρέλαιο θέρμανσης Νοεμβρίου ισχυροποιήθηκε 4,1% στα 4,0948 δολάρια το γαλόνι, σε υψηλό από τις 28 Ιουνίου. Το φυσικό αέριο Nοεμβρίου ανέβηκε 4,8% στα 6,741 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.

Οριακές απώλειες κατέγραψε ο χρυσός αφού τα στοιχεία των ΗΠΑ για τον πληθωρισμό έδειξαν πως οι πιέσεις θα παραμείνουν για μεγάλο διάστημα. Ειδικότερα, ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε 50 σεντς, ή λιγότερο από 0,1%, για να διαμορφωθεί στα 1.677 δολάρια η ουγγιά στην Comex, έχοντας φτάσει στο προσυνεδριακό χαμηλό των 1.648,30 δολαρίων. Το ασήμι παράδοσης Δεκεμβρίου έχασε 2 σεντς, ή 0,1%, στα 18,918 δολάρια ανά ουγγιά. Το παλλάδιο παράδοσης Δεκεμβρίου απώλεσε 0,9%, στα 2.117,20 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ η πλατίνα παράδοσης Ιανουαρίου ενισχύθηκε 1,8% στα 896,40 δολάρια ανά ουγγιά. Τέλος, ο χαλκός παράδοσης Δεκεμβρίου ισχυροποιήθηκε 0,5% στα 3,4405 δολάρια ανά λίβρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νάγκελ (ΕΚΤ): Χρειάζεται «ισχυρή» αύξηση των επιτοκίων - Πάνω από 7% ο γερμανικός πληθωρισμός το 2023

Nτάιμον: Δύσκολη η «ομαλή προσγείωση» στις ΗΠΑ - Πάνω από 4,5% τα επιτόκια της Fed

ΗΠΑ: Σε ρεκόρ από τον Αύγουστο οι αιτήσεις για επιδότηση ανεργίας - Αυξάνονται οι παροχές κοινωνικής ασφάλισης

gazzetta
gazzetta reader insider insider