Με κέρδη 2% και ανάκτηση των 830 μονάδων το κλείσιμο της εβδομάδας στο Χρηματιστήριο

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με κέρδη 2% και ανάκτηση των 830 μονάδων το κλείσιμο της εβδομάδας στο Χρηματιστήριο
Κοντά στα υψηλά της Παρασκευής το κλείσιμο της ελληνικής αγορές, με ώθηση από τα κέρδη των τραπεζικών μετοχών.

Με σημαντική άνοδο έκλεισε την Παρασκευή και την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η αγορά έφτασε σε υψηλό ενός μήνα, ωφελούμενη από το θετικό κλίμα στα διεθνή ταμπλό.

Το ράλι στη Λεωφόρο Αθηνών προέκυψε μετά από τη διάθεση των επενδυτών για επενδύσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ, το έναυσμα της οποίας έδωσαν τα κέρδη στην Wall Street την Πέμπτη.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στη διάσπαση των 830 μονάδων στην ελληνική αγορά είχαν οι μετοχές των τραπεζών, με κέρδη 3,5% για την Παρασκευή. H θέση της HSBC είναι ότι οι ανοδικές τάσεις στα καθαρά έσοδα των τραπεζών από τόκους (NII) από τις αυξήσεις στα επιτόκια θα αντισταθμίσουν τις πιθανές αυξήσεις στα κόστη από τις προβλέψεις το επόμενο έτος.

Τα υψηλότερα επιτόκια δεν έχουν ακόμη περάσει στις καταστάσεις αποτελεσμάτων χρήσης (P&Ls) των τραπεζών, με την HSBC να αναμένει πως τα ισχυρά τριμηνιαία αποτελέσματα κατά το δεύτερο εξάμηνο, θα λειτουργήσουν ως «καταλύτης».

Η εικόνα στο ταμπλό

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών κέρδισε 2% στις 832,32 μονάδες και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 51 εκατ. ευρώ. Ενδοσυνεδριακά, ο ΓΔ έγραψε υψηλό στις 838,71 μονάδες και χαμηλό στις 825,75 μονάδες.

Σε επιπεδο εβδομάδας, ο ΓΔ σημείωσε κέρδη 2,24% ενώ από την αρχή του έτους καταγράφει απώλειες 6,83%.

Ο Large Cap κέρδισε 2,31% στις 2.013 μονάδες, ο Mid Cap ενισχύθηκε 0,90% στις 1.276 και ο δείκτης των τραπεζών έγραψε άνοδο 3,5%.

Στην εικόνα των μετοχών, κέρδη 4,3% κατέγραψε η Εθνική Τράπεζα και άνοδο 4,2% ο ΟΤΕ.

Αντίθετα, απώλειες 0,3% σημείωσε η μετοχή της MIG.

Η αποτίμηση της εβδομάδας

Σε σχόλιο της, η Beta Χρηματιστηριακή αναφέρει -μεταξύ άλλων- πως «θετικό ήταν τελικώς το πρόσημο της εβδομάδας για το Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου καθώς η ελληνική αγορά ακολούθησε με μια ταχύτητα χαμηλότερη την πορεία των δεικτών των ξένων χρηματιστηρίων. Η έλλειψη νέων που θα μπορούσαν να κάνουν την διαφορά από το εξωτερικό και να αλλάξουν ουσιωδώς το εγχώριο αναιμικό συναλλακτικό περιβάλλον δεν βοήθησε ιδιαίτερα στο να διαφοροποιηθεί έστω ένα μέρος της Αγοράς και να υπάρξει κάποιος θύλακας ειδικού ενδιαφέροντος.

Και τις επόμενες ημέρες οι ξένες αγορές θα συνεχίσουν να επιδρούν σημαντικά στην κατεύθυνση της εγχώριας τάσης, ωστόσο ο παράγοντας των εταιρικών αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου στις ΗΠΑ φαίνεται να παίρνει την σκυτάλη από τα μάκρο. Το γεγονός αυτό ίσως μετριάσει το βαθμό πίεσης που δέχονται οι αγορές αφού το τεστ με την πραγματικότητα μπορεί να αποδειχθεί καλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Οι πρώτες ανακοινώσεις από το μέτωπο των τραπεζικών ισολογισμών δείχνει μια καλύτερη εικόνα, ο δρόμος ωστόσο παραμένει μακρύς και ίσως θα χρειαστεί να ενσωματωθούν περισσότερες πληροφορίες από τον εμποροβιομηχανικό κλάδο ο οποίος είναι και πιο εκτεθειμένος την ενεργειακή κρίση».

Πέρα από τα εταιρικά αποτελέσματα στο εξωτερικό, το διάστημα που μεσολαβεί έως το τέλος του μήνα σε επίπεδο φημολογίας δείχνει να αποκτά ενδιαφέρον καθώς εγχειρήματα εξαγορών που έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό φαίνεται να φθάνουν σε ώριμο στάδιο ανακοινώσεων. Αν όντως η φημολογία ευσταθεί θα απελευθερωθούν δυνάμεις και η αγορά θα βρει ένα νέο καταλύτη που θα βάλει τις αποτιμήσεις σε μια ανοδική αναθεώρηση. Σε αντίθετη περίπτωση το σύρσιμο των μικρών διακυμάνσεων με τους χαμηλούς όγκους θα συνεχιστεί καθώς η προσφορά δεν δείχνει ιδιαίτερα πρόθυμη να «σκοτώσει» την αγορά -όπως είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν- δεδομένης και της συνολικά θετικής εικόνας των φετινών εταιρικών κερδών.

Η ερχόμενη εβδομάδα

«Χωρίς κάποιο σημαντικό εγχώριο χρηματιστηριακό ή επιχειρηματικό προγραμματισμένο γεγονός αναμένεται η επόμενη εβδομάδα. Την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου είναι τα επίσημα εγκαίνια στο Ελληνικό. Χωρίς το μέρισμα των 30 λεπτών θα διαπραγματεύονται οι μετοχές του ΟΠΑΠ στις 19 Οκτωβρίου, οι δικαιούχοι μέτοχοι θα έχουν δυνατότητα επανεπένδυσης (Scrip dividend).

Tην ερχόμενη Παρασκευή λήγουν τα παράγωγα δεικτών για το μήνα Οκτώβριο ενώ το βράδυ η S&P ανακοινώνει την ετυμηγορία της για το ελληνικό αξιόχρεο (BB+, σταθερή προοπτική).

Στο εξωτερικό σε επίπεδο μακροοικονομικών νέων ξεχωρίζει η ανακοίνωση του δείκτη πληθωρισμού στην ευρωζώνη για το μήνα Σεπτέμβριο την ερχόμενη Τετάρτη.

Στην Αμερική τέλος συνεχίζονται με εντονότερο ρυθμό οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου με κυριότερες δημοσιεύσεις από Bank of America (17/10), Goldman Sachs, Johnson & Johnson, Netflix (18/10), P&G, IBM, Tesla (19/10), AT&T, Blackstone, Philip Morris, Snap (20/10) και American Express, Verizon (21/10)»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider