Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, μετά την παραίτηση Τρας στη Βρετανία

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, μετά την παραίτηση Τρας στη Βρετανία
Μεικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστηριακά ταμπλό. Η αναταραχή του γιεν «λύγισε» τις ασιατικές αγορές.

Τελευταία ενημέρωση 16.14

Μικρές διακυμάνσεις και διαδοχικές εναλλαγές προσήμων για την Πέμπτη τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να αποτιμούν τις προκλήσεις για την πορεία της οικονομίας και τα εταιρικά αποτελέσματα των εισηγμένων.

Ψηλά στην προσοχή του ενδιαφέροντος βρίσκονται οι εξελίξεις στη Βρετανία, καθώς η παραίτηση της Λιζ Τρας από την πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος -μόλις 45 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της- ανοίγει ακόμα έναν κύκλο αστάθειας και αβεβαιότητας τόσο για την εγχώρια όσο και για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Εξάλλου, σήμερα ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, απ' όπου αναμένονται νεότερα για τις αποφάσεις απέναντι στην ενεργειακή κρίση που περνά η ευρωπαϊκή οικονομία. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι προτάσεις της Κομισιόν για το φυσικό αέριο, όπως παρουσιάστηκαν από την Επιτροπή τις προηγούμενες μέρες.

Η κίνηση των δεικτών

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,23% στις 396,96 μονάδες.

O Euro Stoxx 50 καταγράφει οριακές απώλειες 0,06% στις 3.468,99 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 πέφτει 0,17% στις 6.912 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 0,38% στις 12.692 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 ανεβαίνει 0,32% στις 6.060 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο κερδίζει 0,24% στις 21.523 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη πέφτει 0,4% στις 7.614 μονάδες.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Πτώση 13% σημειώνει η μετοχή της Ericsson στην αγορά της Σουηδίας, με την εταιρεία να παρουσιάσει απογοητευτικά αποτελέσματα στο γ' τρίμηνο.

Απώλειες άνω του 4% σημειώνει η μετοχή της Nokia στο χρηματιστήριο της Φινλανδίας, αφού η εταιρεία έχασε τον στόχο για κέρδη στο γ' τρίμηνο του 2022.

Αντίθετα, κέρδη 2,5% καταγράφει στην αγορά της Γαλλίας η μετοχή της Hermes, με τον οίκο πολυτελών προϊόντων ένδυσης να καταγράφει έσοδα μεγαλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με αύξηση των πωλήσεων σε Ευρώπη και Κίνα.

Μάκρο

Το κλίμα στον μεταποιητικό τομέα της Γαλλίας ανέκαμψε τον Οκτώβριο, έπειτα από τρεις διαδοχικές μηνιαίες μειώσεις, εν μέσω αυξανόμενων τιμών ενέργειας και εξασθένησης της ζήτησης.

Οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία αυξήθηκαν 45,8% σε ετήσια βάση για τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (Destatis).

Η μεγαλύτερη αύξηση ανά κλάδος της οικονομίας σημειώθηκε στις τιμές του φυσικού αερίου (+192,4% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2021) και στο ηλεκτρικό ρεύμα (+158,3%).

Η εικόνα στην Ασία

Αρνητικά πρόσημα κατέγραψαν οι ασιατικές αγορές, με την προσοχή των επενδυτών να βρίσκεται κυρίως στην Ιαπωνία και στο χαμηλό δεκαετιών που έφτασε το γιεν έναντι του δολαρίου στην αγορά συναλλάγματος.

Εξάλλου, δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε πως οι αξιωματούχοι της Κίνας εξετάζουν το να μειώσουν τον χρόνο της υποχρεωτικής καραντίνας για τους ξένους πολίτες που φτάνουν στη χώρα, σε ένα «σημάδι» για ενδεχόμενη χαλάρωση της σκληρής πολιτικής του Πεκίνου κατά του κορονοϊού.

Στα ταμπλό, ο Nikkei στην Ιαπωνία έχασε 0,92% στις 27.006 μονάδες, ο ASX/200 στην Αυστραλία υποχώρησε 1,02% στις 6.730 μονάδες, ο Kospi στη Νότια Κορέα διολίσθησε 0,86% στις 2.218 μονάδες, στην Κίνα ο Shanghai Composite έπεσε 0,31% στις 3.035 μονάδες και ο Shenzhen Component απώλεσε 0,51% στις 10.971 μονάδες, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng χάνει 1,76% στις 16.221 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Εκατομμύρια πολίτες παραλείπουν γεύματα εξαιτίας της αύξησης τιμών

Γαλλία: Μικρή ανάκαμψη στην εμπιστοσύνη στον μεταποιητικό κλάδο τον Οκτώβριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider