Ήπιες απώλειες στο Χρηματιστήριο με το βλέμμα στα επιτόκια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ήπιες απώλειες στο Χρηματιστήριο με το βλέμμα στα επιτόκια
Οι αγορές τιμολογούν πως τα επιτόκια στις ΗΠΑ θα ξεπεράσουν το 5% το 2023.

Από τη μία ο «αέρας» της ευρωπαϊκής συμφωνίας ως προς την υιοθέτηση έκτακτων μέτρων και ενεργειών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και από την άλλη η συνέχεια της επιθετικής τιμολόγησης στα επιτόκια από τις αγορές.

Συγκεκριμένα, σε συμφωνία για τη λήψη μέτρων, προκειμένου να «συγκρατηθούν οι τιμές της ενέργειας», κατέληξαν οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συμφωνία αυτή βεβαίως αποτελεί μόνο ένα πρώτο βήμα που δείχνει – μετά από πολλές εβδομάδες διαξιφισμών – μία κινητικότητα και τη βούληση για ανάληψη δράσης. Αλλά τα επόμενα βήματα της απόφασης που ελήφθη τα ξημερώματα ουσιαστικά παραπέμπει σε… επόμενες αποφάσεις σε Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας.

Ωστόσο τα assets υψηλού ρίσκου δυσκολεύτηκαν χθες ενώ και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έφθασαν χθες σε νέα υψηλά, καθώς οι επενδυτές κινήθηκαν αρκετά επιθετικά ως προς την τιμολόγηση των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed μέχρι στιγμής. Πράγματι, υπήρξε ένα αξιοσημείωτο ορόσημο για τα Fed Funds futures, καθώς στο κλείσιμο εκτιμούσαν ότι η Fed θα φτάσει τα επιτόκια πάνω από το 5% το επόμενο έτος, που είναι και η πρώτη φορά που τα συμβόλαια για μια επερχόμενη συνεδρίαση έχουν κλείσει τόσο ψηλά σε αυτόν τον κύκλο μέχρι στιγμής .

Από την άλλη στα του εγχώριου ενδιαφέροντος, σήμερα αναμένεται να βγει στις αγορές η Alpha Bank με ένα Senior Preferred ομόλογο με 3ετή διάρκεια, 2 χρόνια non call και θα φέρει σταθερό επιτόκιο. Η αναμενόμενη αξιολόγηση είναι B2/B+ BY Moody’s /S&P.

Επίσης, στον «πάγο» αναμένεται να μπει η εξαιρετικά ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, όπως εκτιμά η Capital Economics ενόψει του 2023, καθώς τόσο η εξωτερική όσο και η εγχώρια ζήτηση συρρικώνονται.

Ωστόσο, ο Andrew Kenningham επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics για την Ευρώπη, επισημαίνει πως το επίπεδο της ύφεσης στην Ελλάδα θα είναι χαμηλότερο συγκριτικά με το σύνολο της Ευρωζώνης. Ο ίδιος εκτιμά πως η ανάπτυξη ελληνικής οικονομίας θα φτάσει στο 6,5% για εφέτος, ενώ το 2023 θα μηδενίσει το «κοντέρ» της ανάπτυξης (μηδενική ανάπτυξη - ύφεση 1,8% στην Ευρωζώνη), προτού ανεβάσει εκ νέου ρυθμούς η οικονομία το 2024 και πιο συγκεκριμένα στο 1,8% (έναντι 0,8% στην Ευρωζώνη).

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, η Capital Economics αναμένει πως θα φτάσει 9,8% για εφέτος, προτού υποχωρήσει στο 4,5% και στο 1% το 2023 και το 2024, αντίστοιχα. Η πτωτική τροχιά του δείκτη δημοσίου χρέους θα συνεχιστεί αλλά με έναν ήπιο ρυθμό καθώς αναμένεται να φτάσει στο 179% του χρόνου από 180% φέτος και στο 177% 2024. Η ανεργία θα αυξηθεί στο 13,3% το 2023 και αναμένεται να υποχωρήσει εκ νέου το 2024 στο 12,5%, ενώ τόσο το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης όσο και των τρεχουσών συναλλαγών θα παραμείνουν ελλειμματικά μέχρι το 2024 (4,8% και 4,3% του ΑΕΠ - 7,5% και 7% του ΑΕΠ). Ως προς τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, η Capital Economics αναμένει πτώση της απόδοσης του δεκαετούς στο 3,75% το 2023 και στο 3,5% το 2024.

Σήμερα είναι προγραμματισμένη και η αξιολογόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor's χωρίς να αναμένεται κάποια μεταβολή.

Τεχνικά και ως προς το Χρηματιστήριο, ο ΚΜΟ 200 ημερών βρίσκεται στις 870 μονάδες. Σημεία στήριξης 823 και 804 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 870 και 899 μονάδες, σύμφωνα με τη Merit.

Το Χρηματιστήριο δείχνει να υποχωρεί την Παρασκευή αλλά προς ώρας σε μικρότερη κλίμακα από τις ευρωπαϊκές.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,15% στις 853,50 μονάδες τη στιγμή που ο DAX υποχωρεί κατά 0,76% και ο FTSE 100 κατά 0,4%.

Στις τράπεζες καταγράφονται πιέσεις με τη Eurobank στο -1,14% και στα 0,95 ευρώ, την Alpha Bank στο -0,76% και τα 0,916 ευρώ και την ΕΤΕ στο -0,26% και τα 3,48 ευρώ. Ηπιότερα η Πειραιώς στο -0,12% και τα 1,2185 ευρώ.

Ηπιότερες απώλειες για ΟΠΑΠ (-0,4%), Jumbo (-0,8%) OTE (-0,38%) και Μυτιληναίο (-0,68%) που κλιμακώνονται σε Titan (-1,23%).

Συνεχίζουν ανοδικά Τέρνα Ενεργειακή και ΔΕΗ ενώ κέρδη καταγράφουν και τα δύο διυλιστήρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Με «κούρεμα» 35% έως 60% οι ρυθμίσεις δανείων - Με χαμηλότερα επιτόκια οι ρυθμίσεις του εξωδικαστικού

Ρεύμα: «Βουτιά» πάνω από 30% στις χρεώσεις Νοεμβρίου – Την άλλη εβδομάδα οι επιδοτήσεις

Τουρισμός: Πίσω σε σχέση με τον ανταγωνισμό η Αθήνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider