των Ανδρέα Βελισσάριου, Αντώνη Κοφινάκου
Το σύντομο πέρασμα από την περιοχή των 780 περίπου μονάδων και η άμεση ενεργοποίηση των αγοραστών σε αυτά τα επίπεδα και σε μετοχές που βρέθηκαν σε ιδιαίτερα υπερπουλημένες ζώνες, οδήγησαν το Χρηματιστήριο στο κρίσιμο σημείο των 855 μονάδων, (διέρχεται ο ΚΜΟ 200) χτίζοντας παράλληλα ένα στέρεο σκηνικό προς τις μετοχές με συνέχιση της ανοδικής κίνησης.
Φυσικά, η ρηχή εγχώρια αγορά συνεχίζει και θα συνεχίσει να λαμβάνει γραμμή από τις ισχυρές διεθνείς αγορές, αλλά στο μεσοδιάστημα κατάφερε να υψώσει υψηλότερες ζώνες «άμυνας» στις πτωτικές φάσεις αυτών, υπεραποδίδοντας σε ένα βαθμό στα ανοδικά κύματα. Συνεπώς, πολλά θα εξαρτηθούν ως προς την πορεία του Χρηματιστηρίου από το τι θα γράψει η «μητέρα των αγορών» και ο S&P 500 που φαίνεται να βγαίνει από ένα «relief rally», διαμορφώνοντας μια πιο στιβαρή βάση για μια περαιτέρω - βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα - άνοδο.
Το αντίστροφο μοτίβο «head & shoulders» που αναπτύσσεται γύρω από το χαμηλό του Ιουνίου υποδηλώνει από μόνο του ότι οι μετοχές είναι έτοιμες να καταγράψουν ένα ράλι. Μια απόδραση πάνω από το «neckline» και από τις 3.806 μονάδες αναμένεται να διαμορφώσει ένα πρόσφορο έδαφος για μια κίνηση προς τη ζώνη των 3.900 - 4.000 μονάδων και πιθανώς υψηλότερα προς τις 4.134 μονάδες (ΚΜΟ 200). Από την άλλη, η υποχώρηση προς το χαμηλό των 3.647 δεν θα επέφερε μια πτωτική εικόνα και θεωρείται γενικά ως διορθωτική κίνηση σε μια συνεχιζόμενη «bear market». Συνεπώς, ενώ αυτό το πλαίσιο υποδηλώνει μια ανοδική κίνηση, το όποιο «ράλι» είναι πιθανό να οδηγήσει σε ακόμη μία ευκαιρία πώλησης αργότερα.
Επιστρέφοντας στα της εγχώριας αγοράς, ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να υπεραποδίδει έναντι των κορυφαίων δεικτών, καθώς καταγράφει απώλειες 4,29% από τις αρχές του έτους έναντι 18,76% του Stoxx 600 και 21,26% του S&P 500. Τεχνικά «make or break» αποτελούν τα επίπεδα των 855 μονάδων, που αν διασπαστούν αποφασιστικά με μια καλύτερη εικόνα συναλλαγών, μπορούν να αποφέρουν μια κίνηση προς τις 870 (απλός ΚΜΟ 200), τις 880 και τις 895 - 900 μονάδες, ειδάλλως μια κίνηση προς τις 804 μονάδες (gap) θα επαναφέρει το σενάριο υποχώρησης προς τις 787 - 781 μονάδες.
Επιπλέον, σε αυτό το τοπίο της υψηλής μεταβλητότητας, των περιορισμένων κινήσεων και του επιλεκτικού αγοραστικού ενδιαφέροντος, σε ένα ταχύτατα επιδεινούμενο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, η προσοχή στρέφεται σε τίτλους που είτε είναι θετικά προσανατολισμένες στην αύξηση των επιτοκίων (Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς), είτε πιέστηκαν ιδιαίτερα, διαμορφώνοντας ενδιαφέροντα σημεία εισόδου στη βάση της τεχνικής εικόνας (ΔΕΗ).
Συνεπώς, ως ένα κυκλικός κλάδος, οι τράπεζες τείνουν να υποαποδίδουν όταν επιβραδύνεται η ανάπτυξη, δηλαδή όταν υποχωρούν οι δείκτες PMI της περιοχής. Από την άλλη ωστόσο, οι τίτλοι των ελληνικών τραπεζών διαπραγματεύονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, τόσο ως προς τον δείκτη τιμής προς κέρδη όσο και ως προς τον δείκτη τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία, ενώ εμφανίζουν ένα υψηλό discount σε σύγκριση με τους ευρωπαϊκούς τραπεζικούς τίτλους που διαπραγματεύονται σε άκρως ελκυστικά επίπεδα, κάτι που ωστόσο δεν καθίστανται επαρκές για να προσφέρει θετικές αποδόσεις στον κλάδο.
Αρχικώς θα μελετήσουμε την πορεία της Τράπεζας Πειραιώς καθώς σε ημερήσιο γράφημα είναι ευδιάκριτη η ενεργοποίηση του σχηματισμού αντιστροφής «reverse head & shoulders». Η θεωρία του σχηματισμού αναφέρει ότι αν η τιμή διασπάσει ανοδικά την γραμμή λαιμού («neckline), τότε αναμένουμε η τιμή να προσεγγίσει το 161,8% με 200% επίπεδα Fibonacci.
Επιπλέον και σύμφωνα με τον Αντώνη Κοφινάκο General Manager & Investment Advisor του School of Trading & TradeYourWay, αν εξετάσουμε την μετοχή βάση κυματικής ανάλυσης, μπορούμε εύκολα να διακρίνουμε ότι από τον χαμηλότερο πυθμένα των 0,71 ευρώ η μετοχή αναπτύχθηκε με 5 προωθητικά κύματα, με υψηλότερο υψηλό το 1,1995 ευρώ, ενώ εν συνεχεία διόρθωσε με μορφή A-B-C στα 1,006 ευρώ και πλέον βρίσκεται σε μια νέα προωθητική κίνηση 5 υποκυμάτων. Άξιο αναφοράς είναι ότι σε ημερήσιο γράφημα οι Κινητοί Μέσοι Όροι (8 «μπλε» -21 «πράσινο» -50 «πορτοκαλί») έχουν ανοδική διάταξη και ανοδική κλίση, ενώ η τιμή διέσπασε ανοδικά και τον κινητό 200 ημερών «μαύρο». Επιπρόσθετα είναι ιδιαίτερα θετικό ότι ο δείκτης ορμής (MACD) έχει περάσει σε ανοδικό πρόσημο.
Στην μετοχή της Eurobank ξεχωρίζει μια κύρια κατερχόμενη γραμμή τάσης. Η τιμή προσπάθησε τρεις φορές να την διασπάσει αλλά η γραμμή τάσης λειτούργησε ως επίπεδο αντίστασης. Στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις η τιμή κατάφερε να διασπάσει ανοδικά την γραμμή τάσης και επιβεβαίωσε την διάσπαση με το «retest», καθώς γύρισε πάτησε την γραμμή τάσης και εκ νέου ανέβηκε. Με την ανοδική διάσπαση της κατερχόμενης τάσης, πραγματοποιήθηκε και η διάσπαση ενός ισχυρού επιπέδου αντίστασης (CLUSTER 0.95), ένα επίπεδο που πλέον λειτουργεί ως στήριξη. Τα cluster προκύπτουν απο διαφορετικές μετρήσεις Fibonacci. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε, ότι και η Eurobank διεσπάσει τον κινητό μέσο όρο 200 ημερών (μαύρο), ενώ και ο δείκτης ορμής (MACD) πέρασε σε θετικό πρόσημο.
Από την άλλη, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας τους τελευταίους μήνες πραγματοποιούσε αλλεπάλληλες αλληλοκαλύψεις με εξαίρεση τις τελευταίες 20 ημέρες όπου βρίσκεται σε ένα νέο προωθητικό ανοδικό κύμα. Κατά την τελευταία ανοδική κίνηση διέσπασε το πολύ ισχυρό επίπεδο αντίστασης των 3,33 ευρώ καθώς και την τελευταία υψηλότερη κορυφή που σημειώθηκε τον Αύγουστο, στα 3,483 ευρώ. Επίσης με αυτή την ανοδική εξέλιξη, η τιμή διέσπασε εκ νέου όλους τους κινητούς μέσους όρους και πιο συγκεκριμένα τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών, ενώ και ο δείκτης ορμής (MACD) σε ημερήσιο και σε εβδομαδιαίο γράφημα έχει θετικό πρόσημο.
Το «καρέ» των τίτλων συμπληρώνει η ΔΕΗ η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των ισχυρών ομίλων που πιέστηκαν ιδιαιτέρως σε όλα τα επίπεδα, υπό την «καταιγίδα» της ενεργειακής κρίσης, έχοντας καταγράψει απώλειες 36,49% από τις αρχές του έτους και βλέποντας μέχρι και τα επίπεδα των 4,76 ευρώ. Ωστόσο, ενώ η εισηγμένη βρέθηκε αντιμέτωπη με τις απότομα υψηλές τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και του κόστους των δικαιωμάτων CO2, κατάφερε να επιδείξει κάποια δείγματα ανθεκτικότητας, μέσω της έντονης αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, της ισχυρής κάλυψης της κερδοφορίας της με τη μορφή μετακύλισης των τιμών χονδρικής (ρήτρα αναπροσαρμογής) και του επιτυχούς hedging στα σταθερά της τιμολόγια, με «ασπίδα» και για το τμήμα της υψηλής τάσης, τη στιγμή που και η έναρξη του προγράμματος αγοράς ιδίων πρόσεφερε ένα σκαλοπάτι ανόδου για τη μετοχή.
Από το ιστορικό χαμηλό του Οκτωβρίου του 2018 στα 1,11 ευρώ μέχρι και το υψηλό του Νοεμβρίου του 2021 στα 11 ευρώ, η τιμή της μετοχής αναπτύχθηκε με πέντε προωθητικά κύματα. Η θεωρία της κυματικής ανάλυσης αναφέρει ότι έπειτα από τα πέντε προωθητικά ακολουθεί μια διόρθωση με τρία διορθωτικά μορφής A-B-C. Αξίζει να εστιάσουμε στο διορθωτικό A-B-C καθώς η έκταση του πρώτου διορθωτικού κύματος (Α) ήταν στα 3,92 ευρώ, ενώ και η έκταση του διορθωτικού κύματος C ήταν εξίσου στα 3,93 ευρώ, το οποίο σημαίνει ότι η διόρθωση που πραγματοποίησε η ΔΕΗ ήταν απολύτως συμμετρική (Α=C). Επιπρόσθετα να αναφέρουμε ότι πέραν της συμμετρίας που αιτιολογεί τον πυθμένα της διορθωτικής κίνησης, η τιμή βρήκε σημαντική στήριξη στον κινητό μέσο όρο 200 εβδομάδων καθώς και στο επίπεδο Fibonacci 61,8% της όλης ανόδου.
Στο ημερήσιο γράφημα αξίζει να εστιάσουμε στην ανοδική διάσπαση της αντίστασης των 5,69 ευρώ, στην αλλαγή διάταξης και φοράς των κινητών μέσων όρων (μπλε, πράσινο, πορτοκαλί), καθώς και στο θετικό πρόσημο του δείκτη ορμής (MACD). Η επόμενη σημαντική αντίσταση είναι στα 6,25 ευρώ, καθώς εκεί συναντάμε το προηγούμενο υψηλό σε συνδυασμό με ένα σύμπλεγμα επιπέδων Fibonacci (Cluster).
Αποποίηση Ευθυνών: Το παρόν άρθρο έχει αμιγώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί ούτε μπορεί να θεωρηθεί προτροπή ή σύσταση αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών. Οι αρθρογράφοι και το insider.gr δεν φέρουν καμία ευθύνη για οποιαδήποτε πράξη από πλευράς των αναγνωστών ή άλλων τρίτων.