Με ιδανικό τρόπο για τις ευρωαγορές ολοκληρωνέται ο Οκτώβριος παρά τα αρνητικά στοιχεία για τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ της ευρωζώνης που ανακοινώθηκαν νωρίτερα σήμερα, στην σκιά της νέας αύξησης επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Ο Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,3% στο κλείσιμο, με τις μετοχές που αφορούν τους κλάδους των ταξιδιών και της αναψυχής να σκαρφαλώνουν 1,5% ενώ οι μετοχές επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου υποχώρησαν 0,5%. Για τον μήνα, οι μετοχές ενισχύθηκαν περίπου 6% σύμφωνα με το CNBC.
Το θετικό φίνις έρχεται μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, με τους επενδυτές να αφομοιώνουν την απόφαση για αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης με ορατούς τους κινδύνους ύφεσης.
Τα στοιχεία για το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα, υποδεικνύουν περαιτέρω «πόνο» για το μπλοκ των 19 κρατών - μελών, με τις πληθωριστικές πιέσεις να εκτοξεύονται σε ιστορικό υψηλό τον Οκτώβριο και την ανάπτυξη να επιβραδύνεται αισθητά το τρίτο τρίμηνο.
H κίνηση των δεικτών
- Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδισε 0,35% στις 412 μονάδες
- Ο Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 0,15% στις 3.618 μονάδες.
- Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ισχυροποιήθηκε 0,66% στις 7.094 μονάδες.
- Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε οριακά κέρδη 0,08% στις 13.253 μονάδες.
- Στο Παρίσι ο CAC 40 έχασε 0,10% στις 6.266 μονάδες.
- Ο FTSE MIB στο Μιλάνο ανέβηκε 0,55% στις 22.652 μονάδες
- Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη κέρδισε 0,51% στις 7.956 μονάδες.
Μάκρο
Τα πρώτα στοιχεία για την πορεία του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, που ανακοίνωσε η Eurostat, δείχνουν άνοδο των τιμών καταναλωτή κατά 9,8% στην Ελλάδα και κατά 10,7% στην Ευρωζώνη, έναντι 12,1% και 9,9% αντίστοιχα τον Σεπτέμβριο.
Σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο μέσος όρος των κρατών που έχουν στείλει μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνει αύξηση τιμών κατά 10,7% τον Οκτώβριο, κατά 9,9% τον Σεπτέμβριο και κατά 9,1% τον Αύγουστο. Στα επιμέρους στοιχεία, η ενέργεια καταγράφει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης τον Οκτώβριο, κατά 41,9%, έναντι ανόδου κατά 40,7% τον Σεπτέμβριο και κατά 38,6% τον Αύγουστο. Σε ένταση ανατιμήσεων ακολουθούν τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός με 13,1% (από 11,8% τον Σεπτέμβριο και 10,6% τον Αύγουστο), αλλά και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά με αύξηση τον Οκτώβριο κατά 6% (έναντι 5,5% τον Σεπτέμβριο και 5,1% τον Αύγουστο) και οι υπηρεσίες, με άνοδο 4,4% (έναντι 4,3% τον Σεπτέμβριο και 3,8% τον Αύγουστο).
Παράλληλα, άνοδο 2,1% κατέγραψε το αναπροσαρμοσμένο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στην Ευρωζώνη στο τρίτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οικονομία διευρύνθηκε κατά 2,4%, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύθηκαν σήμερα, 31 Οκτωβρίου.
Σε τριμηνιαία βάση, οριακή ήταν η διεύρυνση της οικονομίας στην Ευρωζώνη στο γ' τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το β' τρίμηνο του έτους, με το ΑΕΠ, τόσο στη ζώνη του Ευρώ, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση να σημειώνει άνοδο 0,2%. Σε επίπεδο κράτους μέλους, με βάση τα στοιχεία του ΑΕΠ που είναι διαθέσιμα για το τρίτο τρίμηνο, όλες οι χώρες εμφάνισαν θετικό ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονιά πλην της Λετονίας, που κατέγραψε αρνητικό ρυθμό κατά 0,4%.
Ανάπτυξη της τάξης του 0,5% κατέγραψε η ιταλική οικονομία στο τρίτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία Istat, με το ποσοστό να είναι αρκετά υψηλότερο από τις μέχρι πρότινος εκτιμήσεις των αναλυτών. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης, ενισχύθηκε 2,6%, σύμφωνα με την Istat. Οι αναλυτές ανέμεναν μηδενική ανάπτυξη για το ιταλικό ΑΕΠ στο γ' τρίμηνο και ανάπτυξη 2% σε ετήσια βάση, ενώ η κυβέρνηση της χώρας εκτιμούσε πως το ΑΕΠ στο τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου θα κατάγραφε μείωση.