Τα deals στην ενέργεια οδήγησαν το Χρηματιστήριο πάνω απο τις 870 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα deals στην ενέργεια οδήγησαν το Χρηματιστήριο πάνω απο τις 870 μονάδες
Ισχυρά κέρδη για πλειάδα τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Άνοδος με υψηλό τζίρο. Το πάνω χέρι σε αγοραστές.

Υπεραπόδοση έναντι των ευρωπαϊκών αγορών και διάσπαση του ορίου των 870 μονάδων από όπου διέρχεται ο ΚΜΟ 200 ήταν η βασική εικόνα της τελευταίας συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου για το μήνα Οκτώβριο.

Παράλληλα, η εβδομάδα επιφυλάσσει αρκετά νέα δεδομένα για τις αγορές καθώς επίκεινται η συνεδρίαση της Fed και τα αμερικανικά payrolls. Επίσης η Τράπεζα της Αγγλίας συνεδριάζει την Πέμπτη, η οποία, αν και λιγότερο pivotal από ό,τι θα μπορούσε να ήταν πριν από μερικές εβδομάδες, εξακολουθεί να αποτελεί παράγοντα που μπορεί να επηρεάσει τις παγκόσμιες αγορές. Να σημειώσουμε πως συνολικά μέχρι στιγμής το 2022 έχουν γίνει 243 αυξήσεις στα επιτόκια δηλαδή σχεδόν μία ανά συνεδρίαση των αγορών παγκοσμίως σύμφωνα με τη BofA Global Research.

Παράλληλα, το Σαββατοκύριακο, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη διεθνώς μεσολαβημένη συμφωνία που επέτρεπε στα πλοία σιτηρών να εγκαταλείψουν τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, ως απάντηση σε μια μεγάλη επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Ουκρανίας κοντά στο λιμάνι της Σεβαστούπολης στην Κριμαία. Η απότομη κίνηση της Ρωσίας έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, καθώς η απόφαση υπονομεύει τις προσπάθειες για άμβλυνση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Στα του εγχώριου ενδιαφέροντος, η άνοδος τιμών τον Οκτώβριο ήταν και πάλι ισχυρή, αλλά το θετικό στοιχείο που ανέδειξαν τα στοιχεία της Eurostat ήταν μία πολύ ισχυρή αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων. Ο δείκτης επιβραδύνθηκε πιο πολύ από κάθε άλλο κράτος της Ευρωζώνης, τη στιγμή που κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη η επιτάχυνση της ανόδου των τιμών συνεχίσθηκε με επίκεντρο το κόστος της ενέργειας. Παρ' όλα αυτά, στο επίκεντρο της βραδύτερης αυτής ανόδου τιμών ήταν η ενέργεια, ενώ στα τρόφιμα και στα βιομηχανικά είδη οι αυξήσεις επιταχύνονται...

Ως προς το Χρηματιστήριο, oι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι συνεχίζουν να δίνουν «ψήφο» εμπιστοσύνης, εν μέσω της δύσκολης διεθνούς συγκυρίας, για το ελληνικό χρηματιστήριο και για τις ελληνικές τράπεζες.

«Ταύρος» συνεχίζει να δηλώνει η HSBC για τις εγχώριες μετοχές που καλύπτει (τράπεζες, ΟΠΑΠ, Jumbo, Aegean) δίνοντας τη σύσταση overweight (υπεραπόδοσης) για το Χρηματιστήριο. Επίσης τα εγχώρια θεμελιώδη μεγέθη φαίνονται όλο και πιο ισχυρά, με το ελληνικό ΑΕΠ να επιστρέφει δυναμικά. Στη βάση του δεύτερου τριμήνου, το εγχώριο ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 7,7% (σε ετήσια βάση) και διαμορφώθηκε σε επίπεδα κατά 5% υψηλότερα από ό,τι πριν από την πανδημία, τη στιγμή που οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων πιθανότατα δεν θα επηρεάσουν.

Για το Χρηματιστήριο, ο ΚΜΟ 200 ημερών βρίσκεται στις 869 μονάδες, με σημεία στήριξης τις 839 και 823 μονάδες και σημεία αντίστασης τις 866 και 900 μονάδες.

Στη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης διέσπασε τις 869 μονάδες καταγράφοντας 1,57% στις 874,27 μονάδες, με την εικόνα του τζίρου να αρκετά βελτιωμένη, φτάνοντας στα 76,26 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 1,63% στις 2.121,6 μονάδες με τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει κέρδη 1,47% στις 604,30 μονάδες.

Επιμέρους, στις τράπεζες η Πειραιώς κατέγραψε ράλι 3,48% φτάνοντας 1,248 ευρώ, η Eurobank ενισχύθηκε κατά 1,87% πατώντας πλέον στο 1 ευρώ, με την ΕΤΕ να γυρίζει οριακά ανοδικά κλείνοντας στο 0,55% και στα 3,67 ευρώ και την Alpha Bank στο +1,03% και τα 0,938 ευρώ.

Ωστόσο πρωταγωνιστικό ρόλο στο ΧΑ και στην επενδυτική ψυχολογία των επενδυτών είχαν τα κυοφορούμενα deals στον ενεργειακό κλάδο. Συγκεκριμένα η ΔΕΗ φαίνεται να κινείται προς το 70% της Enel Romania, ενώ η First Sentier αναμένεται να αποκτήσει ένα ισχυρό ποσοστό της Τέρνας Ενεργειακής.

Αυτό οδήγησε σε ισχυρά κέρδη και ράλι για τη ΔΕΗ στο 5,10% και στα 6,39 ευρώ, με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 4,33% και στα 9,63 ευρώ και την Τέρνα Ενεργειακή στο 1,18% και στα 18,82 ευρώ.

Πέραν αυτού οι αγοραστές δεν έμειναν μόνο σε αυτού τους τίτλους. «Οδηγό» για το Χρηματιστήριο αποτέλεσε και η μετοχή της ΕΕΕ που ενισχύθηκε κατά 3% πατώντας προς τα 22 ευρώ, ενώ ανοδικά κινήθηκαν επίσης ΟΤΕ (1,15%), Ελλάκτωρ (5,08%), ΜΟΗ (0,93%) και Μυτιληναίος (1,56%).

Στα 5 ευρώ πάτησε η Aegean, με την Titan από την άλλη να συνεχίζει προς τα κάτω φτάνοντας πλέον στα 11,30 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Κέρδη 1 δισ. ευρώ φέτος από την άνοδο των επιτοκίων - Ανοίγει ο δρόμος για διανομή μερίσματος

«Σπίτι μου»: Πώς θα γίνει η στέγαση των νέων σε νεόδμητα διαμερίσματα μέσω «κοινωνικής αντιπαροχής»

UBS: Η κατάρρευση της συμφωνίας για τα σιτηρά και η κακοκαιρία απειλούν τις παγκόσμιες προμήθειες

gazzetta
gazzetta reader insider insider