Το «ράλι» που καταγράφεται και αποτυπώνεται στις αγορές μετοχών τροφοδοτείται από την ελπίδα ότι η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής πλησιάζει στο τέλος της, κάτι που αποτελεί μια αρκετά βιαστική θεώρηση και σκέψη σύμφωνα με την BlackRock, που εκτιμά πως τόσο η Fed, όσο και άλλες κεντρικές τράπεζες των αναπτυγμένων αγορών, θα σταματήσουν μόνο όταν προκληθεί ένα πιο σοβαρό πλήγμα στις οικονομίες εξαιτίας των αυξήσεων στα επιτόκια.
Ήδη, όπως σημειώνει, τα επιτόκια έχουν φτάσει σε επίπεδα που μπορεί να προκαλέσουν μια ύφεση, ενώ η συρρίκνωση των ισολογισμών των κεντρικών τραπεζών ασκεί μια πίεση στις μακροπρόθεσμες λήξεις των κρατικών ομολόγων αυξάνοντας τον κίνδυνο να προκληθεί ένα χάος ευρύτερα στις αγορές.
- Διαβάστε επίσης: Πόσο ψηλά θα φτάσουν τα επιτόκια; Έως το επίπεδο που θα διασφαλίσουν επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%, απαντά η Λαγκάρντ
Φυσικά, οι αυξήσεις των επιτοκίων τράβηξαν την προσοχή των αγορών φέτος και δικαίως. Σύμφωνα με την BlackRock, οι κεντρικές τράπεζες ακολουθούν μια προσέγγιση «whatever it takes - ό,τι χρειαστεί», για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό προς τους στόχους που έχουν θέσει. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης με τις αγορές να αναμένουν μια ανάλογη κίνηση από τη Fed αυτή την εβδομάδα. Αυτό αποτελεί ένα ρυθμό ρεκόρ για την ΕΚΤ και τον ταχύτερο κύκλο αυξήσεων της Fed από τη δεκαετία του 1980. Την ίδια στιγμή, οι περισσότερες από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες δεν φαίνεται να αναγνωρίζουν ότι οι αυξήσεις στα επιτόκια αρκούν για να περιορίσουν τον πληθωρισμό αν δεν υπάρξει ύφεση. Ωστόσο, υπάρχει ένα ακόμη φάσμα κίνδυνων γύρω από τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών στη βάση του «QT», με τους ισολογισμούς αυτών να έχουν ήδη αρχίσει να περιορίζονται από εφέτος.
Οι κεντρικές τράπεζες που πωλούν ή σταματούν να αγοράζουν ομόλογα θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο χρηματοοικονομικών αποδιαρθρώσεων από την άνοδο των αποδόσεων που πυροδοτούν sell offs στα περιουσιακά στοιχεία. Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν ήδη ενισχυθεί σημαντικά για εφέτος, με το αμερικανικό δεκαετές, αλλά και τα αντίστοιχα της Ευρωζώνης και του Ηνωμένου Βασιλείου να καταγράφουν μια άνοδο της τάξεως των 250 μονάδων βάσης περίπου από τις αρχές του έτους, κάτι που οφείλεται κυρίως στο ότι αγορές αναμένουν υψηλότερα επιτόκια. Επιπλέον, όπως τονίζει η BlackRock οι επενδυτές δεν απαιτούν σημαντικά υψηλότερό ασφάλιστρο, για τον κίνδυνο διακράτησης ομολόγων μακροπρόθεσμης διάρκειας.
Φυσικά, η διαδικασία, ο χρόνος και τα αποτελέσματα του «QT» θα διαφέρουν ανά κεντρική τράπεζα. Η Fed μειώνει τον ισολογισμό της αφήνοντας τα ομόλογα να φτάσουν στη λήξη τους χωρίς να τα αντικαταστήσει, αντί να τα πουλήσει, με τη διαδικασία αυτή να έχει ξεκινήσει ήδη από τον Ιούνιο. Την ίδια στιγμή, ενώ δεν είναι σαφές για πόσο ακόμη θα συνεχιστεί αυτό, η συρρίκνωση του ισολογισμού των 9 τρισ. δολαρίων αυξάνει τον κίνδυνο μια υπερβολικής αυστηροποίησης, καθώς η Fed συνεχίζει τις «επιθετικές» αυξήσεις στα επιτόκια. Μια απομείωση 2,2 τρισ. δολαρίων στον ισολογισμό της εντός τριετίας θα έπληττε τις αγορές ομολόγων, όπως μια αύξηση στα επιτόκια 30 μονάδων βάσης περίπου σε ένα κανονικό σενάριο - και μια αύξηση 80 μονάδων βάσης σε περιόδους κρίσης, σύμφωνα με την Atlanta Fed. Υπό αυτό το πρίσμα, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εξετάζει πιθανές διαταραχές στη ρευστότητα, ζητώντας από τους primary dealers να αγοράσουν κάποια ομόλογα λιγότερο διαπραγματεύσιμα για να μειώσουν τη μεταβλητότητα, καθώς η ρευστότητα ή η ικανότητα των συναλλαγών έχει επιδεινωθεί.
Από την άλλη, η ΕΚΤ δήλωσε ότι τον Νοέμβριο θα αρχίσει να παρέχει κάποια κίνητρα προς τις τράπεζες για να επιστρέψουν και να εξοφλήσουν μέρος της ρευστότητας, μέσω των στοχευμένων μακροπρόθεσων πράξεων αναχρηματοδότησης (TLTRO), που δεν χρειάζονται πλέον και άντλησαν μέσω των TLTROs. Τα run offs (συρρίκνωση ισολογισμών) ενδέχεται να συνεχιστούν για το επόμενο έτος. Στο μεταξύ, το «QT» θα μπορούσε να διευρύνει τις διαφορές μεταξύ των αποδόσεων στα ομόλογα των ευρωπαϊκών χωρών. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για την Ιταλία, δεδομένου του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και του υψηλού χρέους της. Επιπλέον, το εργαλείο TPI (για την αποφυγή ενός φαινομένου κατακερματισμού στις ευρωπαϊκές αγορές χρέους) αλλά και η συνεχιζόμενη επανεπένδυση στις λήξεις μέσω του PEPP ενδέχεται να αποτρέψουν ένα τμήμα της διεύρυνσης των spreads στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.
- Διαβάστε επίσης: Πόσο «προσέχει» η ΕΚΤ σε όσα... λέει
Η BlackRock καταλήγει πως οι όποιες αυξήσεις επιτοκίων προκύψουν με έναν πιο αργό ρυθμό, θα συνοδεύονται από το «QT», που μπορεί να εντείνει τις πιέσεις στις αγορές και να διευρύνει τη βεντάλιων των λόγων των επενδυτών για μια απαίτηση υψηλότερων ασφαλίστρων, οδηγώντας τις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων υψηλότερα. Σε αυτή τη βάση και τονίζοντας πως είναι ακόμη νωρίς (δεν αποτελεί «καταλύτη» η θέση πως οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να επιβραδύνουν τον ρυθμό αυξήσεων στα επιτόκια) για να αναζητήσει μια πιο θετική οπτική προς τα assets υψηλότερου ρίσκου, παραμένει «underweight» στα ομόλογα των ανεπτυγμένων αγορών (προτιμά τα ομόλογα πιο βραχυπρόθεσμης διάρκειας μεταξύ των αμερικανικών), διατηρώντας μια «underweight» σύσταση για τις μετοχές των αναπτυγμένων αγορών, των οποίων οι αποτιμήσεις δεν αντικατοπτρίζουν την ύφεση που αναμένει να πλήξει τα εταιρικά κέρδη.