Αναμφίβολα οι αποφάσεις του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) εξακολουθούν να καθορίζουν τους όρους του «παιχνιδιού» στις ευρωπαϊκές αγορές και να επηρεάζουν – σε συνάρτηση με τις αποφάσεις της FED – τις διεθνείς αγορές.
Αυτό όμως δεν εμποδίζει τις... αγορές να εντοπίζουν τις αντιφάσεις στα λεγόμενα της ΕΚΤ ή ακόμα και να τις αμφισβητούν, όπως είχε γίνει με το περιβόητο ιδεολόγημα της προσωρινότητας του πληθωρισμού.
Οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ την περασμένη Πέμπτη είχαν «νέα», αλλά παράλληλα δημιούργησαν πολλές αφορμές αμφισβήτησης για το τι ακριβώς γνωρίζει η ΕΚΤ και τι κάνει με αυτό που γνωρίζει.
Η απόφασή της να επισπεύσει την έμμεση απόσυρση ρευστότητας μέσω της αλλαγής των όρων διακράτησης από τις τράπεζες των δανείων TLTROs αφενός και η αύξηση των επιτοκίων στο 2% αφετέρου οπωσδήποτε κέρδισαν την... προσοχή των αγορών.
Όμως η κα Λαγκάρντ περιέπεσε σε αρκετές αντιφάσεις για τα υπόλοιπα. Με αποτέλεσμα να δημιουργήσει εκ των υστέρων αμφιβολίες στις αγορές για το πώς σκοπεύει να κινηθεί και κυρίως το πόσο σίγουρη είναι για τον τρόπο που κινείται.
Η πρώτη αντίφαση
Πρώτη και κύρια αντίφαση η «εξήγηση» που έδωσε για τον πληθωρισμό. Όπως εξήγησε, ο πληθωρισμός στην Ευρώπη είναι αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης και της τεράστιας αύξησης των τιμών των καυσίμων. Κατά δεύτερο λόγο απέδωσε την επέκτασή των πληθωριστικών πιέσεων σε ευρύτερη βάση στα προβλήματα της προσφοράς που εξακολουθεί να μπλοκάρεται – στις τροφοδοτικές αλυσίδες – αλλά σιγά-σιγά βελτιώνεται και ομαλοποιείται.
Αυτή η τοποθέτηση της κας Λαγκάρντ έγινε μπροστά στους δημοσιογράφους – έμπειρους – την ίδια στιγμή που είχε ήδη σταθεροποιηθεί η ραγδαία πτώση των τιμών του φυσικού αερίου σε επίπεδα κατά 90% χαμηλότερα εκείνων του περασμένου Αυγούστου. Χρονικά επίσης η διατύπωση που έδωσε για τις αιτίες του πληθωρισμού συμπίπτει με την ενεργοποίηση από πλευράς ΗΠΑ της απόφασης να αποκόψουν την Κίνα από την τροφοδοσία των υψηλής τεχνολογίας μικροτσιπ που κατά ορισμένους αναλυτές αποτελεί τον νέο «μαύρο χρυσό» της εποχής μας.
Με βάση τη λογική που ανέπτυξε η κα Λαγκάρντ σαν τον τρόπο με τον οποίο βγάζει τις αποφάσεις της, η αντίφαση είναι τουλάχιστον …εξόφθαλμη.
Η τιμή του φυσικού αερίου έχει «πέσει» με τρόπο ραγδαίο, οι τροφοδοτικές αλυσίδες σε βασικά προϊόντα όπως τσιπς και τρόφιμα επιδεινώνονται, αλλά ο πληθωρισμός σύμφωνα με την κα Λαγκάρντ θα συνεχίσει να είναι υψηλός.
Κάτι δεν πάει καλά στην «συνοχή» των αιτίων και των αποτελεσμάτων έτσι όπως τα συνδέει η κα Λαγκάρντ ή το ΔΣ της ΕΚΤ;
Η βεβαιότητα πάντως που εξέπεμψε η επικεφαλής της ΕΚΤ ήταν αναμφισβήτητη: ο πληθωρισμός θα συνεχίσει, η ύφεση στην Ευρώπη τον επόμενο χρόνο είναι δεδομένη και η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια…
Επιπλέον η κα Λαγκάρντ εδώ και μερικούς μήνες έχει εισαγάγει ένα νέο όρο για την λειτουργία της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΚΤ το ΔΣ αποφασίζει για το τι θα κάνει όχι με βάση της ανάλυση της οικονομικής συγκυρίας, αλλά με βάση τα δεδομένα.
Δηλαδή η ΕΚΤ «δηλώνει» ότι δεν στηρίζεται πλέον στην από το καταστατικό της προβλεπόμενη ανάλυση των μελλοντικών εξελίξεων στην οικονομία για τον καθορισμό των αποφάσεών της. Αλλά στα «δεδομένα», δηλαδή τα όσα έχουν καταγραφεί σαν στατιστικά στοιχεία σε παρελθόντα χρόνο… Όλα αυτά μετά την διάψευση των προβλέψεών της για «προσωρινό» πληθωρισμό και «αποφυγή» της ύφεσης.