Υποτονικότητα και λεπτές ισορροπίες στο Χρηματιστήριο - Με κόπο στις 900 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υποτονικότητα και λεπτές ισορροπίες στο Χρηματιστήριο - Με κόπο στις 900 μονάδες
Με μίνι ράλι της ΔΕΗ, της Πειραιώς και της ΜΟΗ έπιασε τις 900 μονάδες το ΧΑ.

Υποτονικότητα και αναζήτηση καταλυτών ενόψει συνέχειας ήταν τα δύο κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης του ΧΑ, που έδειξε προς τις δημοπρασίες να ανεβάζει ελαφρώς ρυθμούς προς 900 μονάδες.

To Χρηματιστήριο έχει καταφέρει παράλληλα να περάσει (με το κλέισιμο της Παρασκευής) να περάσει σε θετικό έδαφος από τις αρχές του έτους, με άνοδο 0,5%. Ευρύτερα, η άνοδος της αγοράς βρήκε πάτημα στα καλύτερα των αναμενομένων στοιχεία του πληθωρισμού Οκτωβρίου στις ΗΠΑ και στην προσδοκία επιβράδυνσης της αύξησης ή σταθεροποίησης των επιτοκίων κατά την επόμενη συνεδρίαση της Fed.

Πέρα όμως από τα διεθνή μάκρο, όπως σημειώνει η Beta Χρηματιστήριακη, η κίνηση του Γενικού Δείκτη υποστηρίχθηκε από τα εξαιρετικά εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την εβδομάδα που πέρασε. Οι τράπεζες έδειξαν ένα ισχυρό τρίτο τρίμηνο από τα καλύτερα των τελευταίων πέντε ετών με το οργανικό επαναλαμβανόμενο εισόδημα να «σκαρφαλώνει» στα 956 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 16,8% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2022 ενώ όλες οι τράπεζες ήταν κερδοφόρες εμφανίζοντας συνολική τελική γραμμή κοντά στα 500 εκατ. ευρώ με μονοψήφιες μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης συνέχισε το ανοδικού του σερί έως τα επίπεδα των 900- 910 μονάδων τα οποία έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτικά για τους αγοραστές. Η προσφορά είναι έντονη και το εν λόγω επίπεδο εκτός του ότι συνιστά το σημείο καμπής για την απόδοση της χρονιάς για το Γενικό Δείκτη έχει τους ταλαντωτές βραχυπρόθεσμα σε υπερτιμημένες ζώνες γεγονός που ενεργοποιεί αντανακλαστικά κατοχύρωσης κερδών σε όλο σχεδόν το φάσμα της κεφαλαιοποίησης. Επίσης συναντά την προηγούμενη κορυφή του Αυγούστου όταν σχεδόν από το ίδιο σημείο εκκίνησης ο Γενικός Δείκτης είχε εξαντλήσει την ανοδική του κίνηση. Συμπερασματικά θα αναμέναμε η διόρθωση που είναι σε εξέλιξη να έχει συνέχεια αποφορτίζοντας τα υπερτιμημένα διαγράμματα πολλών δεικτοβαρών τίτλων. Το ανοδικό διάγραμμα του γενικού Δείκτη έχει περιθώριο έως και τις 860 μονάδες για να μην χαλάσει, επίπεδο που συμπίπτει με τον ανερχόμενο κινητό μέσο των 200 ημερών.

Στο μικροσκόπιο των επενδυτών τίθενται πλέον η θέση που λαμβάνει η Morgan Stanley που δε βλέπει την επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα μέχρι το 2024 αλλά και της UBS που αναμένει κάτι τέτοιο το νωρίτερο το δεύτερο μισο του 2023.

Παράλληλα, η Ελλάδα αναμένεται να πάει στις κάλπες το καλοκαίρι του 2023, αλλά το πολιτικό σκάνδαλο, που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή, θα μπορούσε να οδηγήσει στη διεξαγωγή προώρων εκλογών. Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης έχει μέχρι στιγμής απορρίψει το ενδεχόμενο παραίτησής του, και το βασικό σενάριο της Morgan Stanley, επικεντρώνεται στη διατήρηση της σημερινής κυβέρνησης μέχρι το τέλος της θητείας της. Με βάση πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας εξακολουθεί να κατέχει τα ηνία, κάτι που σημαίνει ότι οι εκλογές είναι απίθανο να οδηγήσουν προς μια οποιαδήποτε ουσιαστική αλλαγή στην κατεύθυνση της πολιτικής της χώρας.

Στη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,26% στις 900,10 μονάδες, πιάνοντας ουσιαστικά το στόχο των 900 μονάδων στις δημοπρασίες, με τον τζίρο στα 49,95 εκατ. ευρώ. O FTSE 25 σημείωσε ήπια άνοδο 0,04% στις 2.185,73 μονάδες με τον τραπεζικό δείκτη να ενισχύεται κατά 0,24% στις 643,11 μονάδες.

Επιμέρους στις τράπεζες κατά 3,43% ενισχύθηκε η Πειραιώς φτάνοντας τα 1,432 ευρώ, με την Alpha Bank στο 1,48% και τα 0,9884 ευρώ και την ΕΤΕ στο 0,29% και τα 3,855 ευρώ. Πτωτικά κινήθηκε καθόλη τη συνεδρίαση η Eurobank μαζεύοντας ωστόσο την προσφορά στο 0,37% και στα 1,071 ευρώ.

Ισχυρά κέρδη για τη ΔΕΗ που πάτησε γκάζι κατά 3,01% φτάνοντας στα 6,51 ευρώ, αλλά και τη ΜΟΗ στο 2,54% και τα 18,15 ευρώ.

Συνεχίζεται η ήπια σταδιακή ανάκαμψη του Τιτάν που ενισχύθηκε και σήμερα κατά 1,37% στα 11,86 ευρώ. Ήπια άνοδος για ΟΠΑΠ (0,47%), ElvalHalcor (0,14%), ΕΛΠΕ (0,44%) και Viohalco (1,03%).

Από την άλλη, μετά την είσοδο της ΤΕΝΕΡΓ στον MSCI μερίδα επενδυτών έσπευσε να κατοχυρώσει μέρος των κερδών στα υψηλά της Παρασκευής, με τη μετοχή να υποχωρεί κατά 2,23% στα 18,82 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Morgan Stanley: Η Ελλάδα είναι απίθανο να δει την επενδυτική βαθμίδα πριν από το 2024

Τράπεζες: Σε εκδόσεις ομολόγων προχωρούν Πειραιώς και Εθνική μέχρι τέλος Νοεμβρίου

Πού θα κάτσει η «μπίλια» για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών - Τι αποκαλύπτει η τεχνική εικόνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider