Wall Street: Περιορίζεται το εύρος των απωλειών παρά τους φόβους για ύφεση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Περιορίζεται το εύρος των απωλειών παρά τους φόβους για ύφεση
Η άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων ενισχύει τις ανησυχίες για μια επερχόμενη οικονομική ύφεση.

Τελευταία ενημέρωση 20:48

Περιορίζονται οι αρχικά ευρείες απώλειες που καταγράφονται στη Wall Street την Πέμπτη καθώς η Fed διαμηνύει ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων για την επιβράδυνση του πληθωρισμού δεν έχουν τελειώσει ενώ οι φόβοι ύφεσης «πυκνώνουν».

Η απόδοση του 2ετούς αμερικανικού ομολόγου εκτινάχθηκε στο 4,42% νωρίτερα την Πέμπτη, εντείνοντας τους φόβους ότι τα υψηλότερα επιτόκια από πλευράς Fed θα οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση.

Ο επικεφαλής της Fed στο Σεντ Λιούις, Τζέιμς Μπούλαρντ μάλιστα σήμερα, στάθηκε στην ανάγκη των περαιτέρω επιτοκιακών ανόδων τονίζοντας πως πρέπει να υπάρξει μία άνοδος τουλάχιστον 1% ακόμη μιας και το αντίκτυπο στις πληθωριστικές πιέσεις είναι ελάχιστο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρά την επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed, που έχει φέρει το εύρος των επιτοκίων μεταξύ του 3,75% και του 4%, υπολείπεται το «αρκετά περιοριστικό» επίπεδο που είναι αναγκαίο για την επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο του 2%.

«Η πρόσθετη νομισματική σύσφιξη και ο σωρευτικός αντίκτυπος των φετινών αυξήσεων των επιτοκίων υποδηλώνουν ότι οι κίνδυνοι ύφεσης παραμένουν αυξημένοι. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι μακροοικονομικές προϋποθέσεις για ένα βιώσιμο ράλι δεν έχουν ακόμη τεθεί σε ισχύ» συμπεραίνει ο Μαρκ Χέφελ, επικεφαλής επενδύσεων της UBS Global Wealth Management.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η JP Morgan που αναμένει πως η οικονομία των ΗΠΑ θα παρουσιάσει μια «ήπια ύφεση» προς το β' εξάμηνο του 2023. Ειδικότερα, η συρρίκνωση κατά 0,5% στο δ' τρίμηνο το 2023 της αμερικανικής οικονομίας είναι πιθανό να συνεχιστεί και στην αρχή του 2024, «πιάνοντας» τα δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης που είναι ο τεχνικός όρος της ύφεσης. Για το σύνολο του 2023, η JP Morgan αναμένει πως το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα «τρέξει» με ρυθμό 1%, σχεδόν στο μισό από την πρόβλεψη του οίκου για την αμερικανική οικονομία στο σύνολο του 2022.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο Dow Jones υποχωρεί οριακά 0,04% στις 33.541 μονάδες
  • Ο S&P 500 διολισθαίνει 0,25% στις 3.948 μονάδες
  • Ο Nasdaq καταγράφει οριακές απώλειες 0,03% στις 11.180 μονάδες

Οι μετοχές οι οποίες είναι πιο ευαίσθητες στην περίπτωση μιας ύφεσης και στα υψηλότερα επιτόκια ηγούνται των απωλειών, με τις εταιρείες του χρηματοοικονομικού κλάδου να πραγματοποιούν «χαμηλές πτήσεις», με επικεφαλής την Wells Fargo, ενώ τεχνολογικές όπως η Tesla και η Netflix υποχωρούν επίσης.

Η Fed αυξάνει τα επιτόκια της από τον περασμένο Μάρτιο, σε μια προσπάθεια να ρίξει τον πληθωρισμό στη αμερικανική οικονομία προς τα επίπεδα του 2% από το 7,7% που βρέθηκε για τον Οκτώβριο.

Για τις επόμενες κινήσεις της Fed, η JP Morgan αναμένει αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της τράπεζας έως και 1% μέχρι τον Μάρτιο του 2023, ενώ ήδη η τράπεζα θα προχωρήσει σε αυξήσεις των επιτοκίων της κατά 3% το 2022. Σύμφωνα με το report, στη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της Fed (FOMC) τον Δεκέμβριο του 2022 αναμένεται αύξηση των επιτοκίων κατά 0,5% και ακόμα δύο αυξήσεις της τάξης του 0,25% τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2023.

Για την αμερικανική αγορά εργασίας, η JP Morgan αναμένει πως η μειωμένη ζήτηση μπορεί να «κοστίσει» στις ΗΠΑ περίπου 1 εκατ. θέσεις εργασίας μέχρι τα μέσα του 2024, περίοδος που η Fed θα μπορούσε να ξεκινήσει τις μειώσεις των βασικών της επιτοκίων, ξεκινώντας με μια μείωση 0,50% από το β' τρίμηνο του 2024.

Μάκρο

Μεικτά σήματα προκύπτουν από τα στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, καθώς οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στην αμερικανική οικονομία κατά την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 12 Νοεμβρίου υποχώρησαν στις 222.000 έναντι 225.000 την προηγούμενη εβδομάδα, φτάνοντας σε χαμηλό μήνα.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 228.000 αιτήσεις. Οι διαρκείς αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας διαμορφώθηκαν σε 1,50 εκατ. έναντι 1,49 εκατ. προηγουμένως και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 1,51 εκατ. αιτήσεις.

Εξάλλου, οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ για τον Οκτώβριο έφτασαν τις 1,42 εκατ. έναντι 1,43 εκατ. τον Σεπτέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 1,41 εκατ. ενάρξεις. Οι οικοδομικές άδειες ανήλθαν σε 1,52 εκατ. έναντι 1,56 εκατ. τον Σεπτέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 1,51 εκατ. αδειών.

Τέλος, ο δείκτης για την αισιοδοξία σχετικά με τις προοπτικές των επιχειρήσεων στην κρίσιμη -οικονομικά- περιοχή της Φιλαδέλφεια (Phily Fed) κατέγραψε μεγάλη πτώση για τον Νοέμβριο, φτάνοντας στις -19,4 μονάδες έναντι-8,7 μονάδων τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις -6 μονάδες. Πρόκειται για τη χειρότερη μέτρηση του δείκτη από τον Μάιο του 2020 και την περίοδο των πρώτων lockdown στις ΗΠΑ για την πανδημία του κορονοϊού.

Eπιχειρηματικά νέα

Απώλειες σε ετήσια βάση σημείωσαν τα έσοδα της Kohl's για το γ' τρίμηνο του 2022, με τη διοίκηση της αμερικανικής αλυσίδας λιανεμπορίου να κάνει λόγο για «μακροοικονομικές προκλήσεις» στο μέλλον, μετά και από την πρόσφατη αποχώρηση της CEO της εταιρείας. Τα συνολικά έσοδα από πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 4,28 δισ. δολάρια έναντι 4,6 δισ. δολαρίων στο γ' τρίμηνο του 2021, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του FactSet ανέμεναν έσοδα 4,07 δισ. δολαρίων. Τα κέρδη της Kohl's ανήλθαν σε 97 εκατ. δολάρια ή 82 σεντ ανά μετοχή, έναντι 243 εκατ. δολαρίων ή 1,65 δολαρίων ανά μετοχή το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2021. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη στα 77 σεντ ανά μετοχή.

Πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα έσοδα της Macy's για το γ' τρίμηνο του 2022, με τη διοίκηση της αμερικανικής αλυσίδας λιανικών καταστημάτων να καταγράφει αυξημένη ζήτηση στα ακριβά προϊόντα της, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις δεν επηρέασαν τις συνήθειες των πλουσιότερων καταναλωτών. Τα συνολικά έσοδα από πωλήσεις της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 5,23 δισ. δολάρια έναντι 5,44 δισ. δολαρίων στο γ' τρίμηνο του 2021, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του FactSet ανέμεναν έσοδα στα 5,20 δισ. δολάρια. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή έφτασαν τα 52 σεντ έναντι εκτίμησης των αναλυτών για 18 σεντ ανά μετοχή. Για το σύνολο του 2022, η διοίκηση της Macy's αναμένε προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή μεταξύ των 4,07 δολαρίων και των 4,27 δολαρίων, έναντι 4-4,20 δολαρίων στην προηγούμενη εκτίνηση της εταιρείας. Για τις πωλήσεις στο σύνολο του έτους, αναμένει έσοδα μεταξύ των 24,34 δισ. δολαρίων και των 24,58 δισ. δολαρίων.

Υψηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα έσοδα της Nvidia στο γ' τρίμηνο του έτους, καθώς η αμερικανική τεχνολογική εταιρεία επωφελήθηκε σημαντικά από την ισχυρή ζήτηση για data center. Αναλυτικότερα, τα έσοδα του κολοσσού στο τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου ανήλθαν στα 5,93 δισ. δολάρια, υψηλότερα από την πρόβλεψη για έσοδα ύψους 5,77 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, τα κέρδη της Nvidia δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες, καθώς διαμορφώθηκαν στα 58 σεντς/μετοχή έναντι εκτίμησης για κέρδη 0,67 δολαρίων/μετοχή. Για το τέταρτο τρίμηνο η εταιρεία ανέφερε ότι αναμένει έσοδα 5,88 έως 6,12 δισ. δολάρια, ακαθάριστο περιθώριο κέρδους 65,5% έως 66,5% και κέρδη 0,76 έως 0,86 δολάρια ανά μετοχή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Νέες αυξήσεις στον Προϋπολογισμό - «Ήδη σε ύφεση η οικονομία»

Αυτό που «περιμένει» η ΕΚΤ για να αλλάξει... βηματισμό με τα επιτόκια

Ποιοι και πότε θα εισπράξουν στον Χριστουγεννιάτικο μποναμά για την ακρίβεια - Ημερομηνίες και δικαιούχοι

gazzetta
gazzetta reader insider insider