Πετρέλαιο: Σε χαμηλό έτους λόγω των ταραχών στην Κίνα

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Σε χαμηλό έτους λόγω των ταραχών στην Κίνα
Η πτώση του πετρελαίου είναι η τελευταία ανατροπή σε αυτούς τους ταραχώδεις 12 μήνες.

Σε χαμηλά σχεδόν ενός χρόνου, από τον Δεκέμβριο του 2021, έχει υποχωρήσει το πετρέλαιο καθώς το κύμα αναταραχών στην Κίνα φέρνει αμφιβολίες σχετικά με την ζήτηση της ενέργειας, αυξάνοντας τις πιέσεις σε μια ήδη εύθραυστη παγκόσμια αγορά για το αργό, με το WTI την Δευτέρα βυθίζεται κάτω από τα 74 δολάρια το βαρέλι μετά από τρεις εβδομάδες απωλειών.

Διαμαρτυρίες για τους σκληρούς περιορισμούς κατά της πανδημίας ξέσπασαν στον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο το Σαββατοκύριακο, συμπεριλαμβανομένων διαδηλώσεων στο Πεκίνο και τη Σαγκάη, προκαλώντας εκτεταμένες απώλειες σε εμπορεύματα καθώς ξεκινά η εβδομάδα.

Η αναταραχή στην Κίνα ενίσχυσε το δολάριο ως «καταφύγιο», καθιστώντας τις πρώτες ύλες λιγότερο ελκυστικές, καθώς πλήττεται η κινητικότητα στην δεύτερη υπερδύναμη του κόσμου. Αυξάνεται επίσης η πιθανότητα οι αρχές να απαντήσουν με καταστολή των διαδηλώσεων και με ακόμα αυστηρότερους περιορισμούς, με τα κρούσματα να σημειώνουν ρεκόρ αυτόν τον μήνα.

Η πτώση του πετρελαίου είναι η τελευταία ανατροπή σε αυτούς τους ταραχώδεις 12 μήνες, με την αστάθεια να οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία, την επιθετική νομισματική πολιτική για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και τις ανελέητες προσπάθειες της Κίνας να εξαλείψει τον κορονοϊό.

Τις τελευταίες ημέρες, αρμόδιοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επίσης εγκλωβιστεί σε συνομιλίες για ένα ανώτατο όριο στις τιμές του ρωσικού αργού, με τις διαπραγματεύσεις να επαναλαμβάνονται αργότερα τη Δευτέρα.

Τα στοιχεία κυκλοφοριακής συμφόρησης από το Mπαϊντού έδειξαν ότι η κίνηση στις μεγάλες κινεζικές πόλεις το πρωί της Δευτέρας μειώθηκε απότομα στις ώρες αιχμής. Στο Πεκίνο, την πρωτεύουσα, η κίνηση μειώθηκε κατά 45% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ στο Γκουανγκζού ήταν 35% χαμηλότερη. Η κινεζική ζήτηση πετρελαίου θα μπορούσε κατά μέσο όρο να φθάσει τα 15,11 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα αυτό το τρίμηνο, από 15,82 εκατομμύρια ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με την Kpler, μια εταιρεία δεδομένων και ανάλυσης.

«Οι προοπτικές της ζήτησης θα επιδεινωθούν κι άλλο προτού βελτιωθούν», δήλωσε στο Bloomberg ο Fenglei Shi, της S&P Global Commodity Insights, επικαλούμενος την αύξηση των περιορισμών.

Το πρωί της Δευτέρας 9 πμ ώρα Ελλάδος, το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται περί τα 73,8 δολάρια το βαρέλι, και το brent οριακά πάνω από τα 81 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κίνα: Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ξανά στην Σανγκάη - Διαμαρτυρίες κατά της πολιτικής "μηδενικής COVID"

Κίνα: Το BBC καταγγέλλει τη σύλληψη δημοσιογράφου του

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider