Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές μετά από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ - Η προσοχή στις κεντρικές τράπεζες

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές μετά από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ - Η προσοχή στις κεντρικές τράπεζες
Στο χρηματιστήριο της Γερμανίας τα μεγαλύτερα κέρδη για την Τρίτη, αλλά με τους δείκτες να κλείνουν μακριά από τα ενδοσυνεδριακά τους υψηλά.

Σημαντική άνοδο σημείωσαν για την Τρίτη τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και ενόψει των αποφάσεων των ισχυρών κεντρικών τραπεζών για την επιτοκιακή τους πολιτική.

Παρά το θετικό κλίμα, οι αγορές έκλεισαν τη δεύτερη μέρα της εβδομάδας μακριά από το ενδοσυνεδριακή υψηλά τους ακόμα και εάν η κάμψη του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία έφερε αισιοδοξία μεταξύ των επενδυτών. Η προσοχή πλέον στρέφεται στις ανακοινώσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), που αναμένεται την Τετάρτη να αυξήσει τα βασικά της επιτόκια της κατά 0,50%.

Θα ακολουθήσουν την Πέμπτη ανάλογες ανακοινώσεις από την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τους αναλυτές να αναμένουν σημάδια για τα επόμενα βήματα των τραπεζών σχετικά με το ύψος των επιτοκίων τους εντός του 2023.

Εξάλλου, με ενδιαφέρον συνεχίζονται να παρακολουθούνται οι εξελίξεις γύρω από την ενεργειακή κρίση που προκαλεί ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις συζητήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,29% στις 442,60 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 ισχυροποιήθηκε 1,65% στις 3.986 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κέρδισε 0,77% στις 7.503 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX ανέβηκε 2,16% στις 14.616 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 έγραψε κέρδη 1,42% στις 6.744 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 1,33% στις 24.627 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ανέβηκε 0,84% στις 8.327 μονάδες.

Μάκρο

Στο 3,7% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στην Μεγάλη Βρετανία τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας (ONS). Όπως αναφέρει το Reuters, η ανεργία ενισχύθηκε οριακά από το 3,6% του Σεπτεμβρίου, ενώ αναλυτές σε έρευνα του πρακτορείου ανέμεναν μικρή αύξηση στα τρέχοντα επίπεδα.

Την ίδια στιγμή, μικρή επιβράδυνση κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Νοέμβριο, υποχωρώντας από τα υψηλά σχεδόν επτά δεκαετιών που είχε «πιάσει» στη μέτρηση του Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η Destatis, επιβεβαιώνοντας τις προκαταρκτικές μετρήσεις που είχαν δημοσιοποιηθεί στα τέλη του προηγούμενου μήνα.

Πιο αναλυτικά, ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Νοέμβριο ενισχύθηκε κατά 10% σε ετήσια βάση, με μικρότερο ωστόσο ρυθμό σε σχέση με τον 10,4% του Οκτωβρίου. Ο εναρμονισμένος με την ΕΕ πληθωρισμός αυξήθηκε στο 11,3% σε ετήσια βάση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συγκρατημένη άνοδος για το Χρηματιστήριο στη βάση του πληθωρισμού των ΗΠΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider