Οι ξένες μεγάλες αγορές «πάτησαν γκάζι» μετά την ελαφρώς καλύτερη εικόνα που παρουσίασε ο πληθωρισμός των ΗΠΑ, με το ΧΑ να υποαποδίδει σε αυτό το πλαίσιο φανερώντας πως υπάρχουν και άλλα ζητήματα που απασχολούν τους επενδυτές σε εγχώρια βάση.
Συγκεκριμένα, το θέμα της ακρίβειας, των εκλογών και του κλίματος πόλωσης που αναμένεται να ενταθεί με τον καιρό αλλά και της αύξησης των επιτοκίων που δυσχεραίνει το προφίλ των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων δείχνουν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον των επενδυτών.
Από την άλλη, τα στοιχεία από τις ΗΠΑ δείχνουν να ικανά να προσφέρουν μια «ανάσα» στους επενδυτές σε μια δύσκολη χρονιά για τις μετοχές. Συγκεκριμένα, ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 7,1% από 7,7% τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Refinitiv ανέμεναν μια μέτρηση στο 7,3%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,1% από 0,4% τον Οκτώβριο και έναντι μέτρησης 0,3% που περιμέναν οι αναλυτές.
Ο δομικός πληθωρισμός -εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων- σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 6% έναντι 6,3% τον Οκτώβριο και αντί 6,1% που ανέμεναν οι αναλυτές. Σε μηνιαίο επίπεδο, διαμορφώθηκε στο 0,2% έναντι 0,3% τον Οκτώβριο και όπως ανέμεναν οι αναλυτές.
Ουσιαστικά η σημερινή ημέρα και η αυριανή είναι πιθανό να κάνουν τη διαφορά μεταξύ ενός μεγάλου «Santa Claus Rally» ή μιας επίσκεψης του Σκρουτζ ενόψει των Χριστουγέννων, όπως αναφέρουν αναλυτές, με το πρώτο σενάριο να δείχνει να υπερτερεί προς ώρας.
Περνώντας στα του εγχώριου ενδιαφέροντος, ολοένα και πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Scope καθώς, όπως επισημαίνει, στις 2 Δεκεμβρίου, έγινε ο πρώτος οίκος αξιολόγησης που έδωσε θετικό outlook στην Ελλάδα με «ΒΒ+» αξιολόγηση, υποδεικνύοντας ότι η πιθανότητα αναβάθμισης προς το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας το επόμενο προσεχές διάστημα φτάνει στο 33%.
Όπως επισημαίνει o γερμανικός οίκος, η ενισχυμένη ευρωπαϊκή θεσμική στήριξη προς την Ελλάδα - μια εξέλιξη που αναμένει να διαρκέσει πέραν των σημερινών κρίσεων - μπορεί να συνηγορήσει υπέρ της αναβάθμισης σε «ΒΒΒ», εάν η εν λόγω θεσμική στήριξη προς την Ελλάδα διατηρηθεί μετά τις εκλογές του επόμενου έτους και μετά την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού.
Από την άλλη, η Mytilineos έδειξε να μονοπωλεί το ενδιαφέρον κατά τη σημερινή συνεδρίαση μετά το deal με την Fairfax. Τα δύο μέρη συμφώνησαν την πώληση και αγορά 2.702.703 ιδίων μετοχών της MYTILINEOS, συνολικής αξίας €50.000.000, στην τιμή των €18,5 ανά μετοχή.
Ως αποτέλεσμα αυτής της πρώτης φάσης της συμφωνίας, οι 2.702.703 μετοχές θα μεταβιβαστούν στη Fairfax το αργότερο μέχρι τις 9 Ιανουαρίου 2023. Με την ολοκλήρωση αυτού του πρώτου σκέλους της συναλλαγής, η Fairfax θα γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος στη MYTILINEOS, κατέχοντας 6.688.047 μετοχές της MYTILINEOS, ποσοστό 4.68% του συνόλου των μετοχών της Εταιρείας.
Συνεπώς στο ταμπλό του ΧΑ ηγήθηκε και ξεχώρισε η μετοχή της Mytilineos καταγράφοντας ράλι 3,02% και φτάνοντας σε νέα ιστορικά υψηλά, ήτοι στα 19,47 ευρώ.
Ευρύτερα, ο Γενικός Δείκτης την Τρίτη κατέγραψε άνοδο 0,83% στις 920,53 μονάδες, με τον τζίρο να δείχνει μια καλύτερη εικόνα στα 61,65 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 κατέγραψε άνοδο 0,86% στις 2.230,25 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να υπεραποδίδει με κέρδη 1,2% στις 637,79 μονάδες.
Στις τράπεζες, η Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 1,85% στα 1,0195 ευρώ, η ΕΤΕ σημείωσε κέρδη 1,2% φτάνοντας στα 3,7020 ευρώ, η Eurobank σημείωσε άνοδο 0,19% στα 1,04 ευρώ με την Πειραιώς να υπεραποδίδει καταγράφοντας κέρδη 2,49% στα 1,42 ευρώ.
Ξεχώρισαν επίσης από τα blue chips η μετοχή των ΕΛΠΕ που ενισχύθηκε κατά 1,47% στα 7,6 ευρώ, αλλά και η Jumbo που σημείωσε άνοδο 1,21%, με την Ελλάκτωρ στο 1,76% και την Aegean στο 1,37%.
Αντιθέτως σε αποκόμιση κερδών από τις μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, του ΟΤΕ, της ΔΕΗ και της Viohalco προχώρησαν οι επενδυτές.