Fed και Πάουελ «έκοψαν τα φτερά» της Wall Street

Παναγιώτης Σωτηρόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fed και Πάουελ «έκοψαν τα φτερά» της Wall Street
Το «παραθυράκι» για νέες αυξήσεις των επιτοκίων αλλά και οι καθοδικά αναθεωρημένες εκτιμήσεις για το ΑΕΠ έφεραν αρνητικά πρόσημα στην αμερικανική αγορά.

Σε αρνητικό έδαφος ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Τετάρτης στην αμερικανική αγορά, καθώς παρά το θετικό ξεκίνημα, οι ανακοινώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και ιδιαίτερα το «παραθυράκι» για νέες αυξήσεις των επιτοκίων κατά τις επερχόμενες συνεδριάσεις της στη διάρκεια του 2023 αλλά και οι καθοδικά αναθεωρημένες εκτιμήσεις για την πορεία του ΑΕΠ, «έκοψαν τα φτερά» των επενδυτών, ρίχνοντας τους κυριότερους δείκτες της Wall Street σε αρνητικό έδαφος.

Αναλυτικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 142 μονάδες ή 0,42% στις 33.966 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος S&P 500 έκλεισε με απώλειες 0,61% στις 3.995 μονάδες. Ισχυρότερες πιέσεις δέχθηκε, τέλος, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, ο οποίος ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 11.170 μονάδες, με απώλειες 0,76%.

Νωρίτερα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) αύξησε τα βασικά της επιτόκια για έβδομη διαδοχική φορά μέσα στο τρέχον έτος, μειώνοντας ωστόσο τον ρυθμό από τις 75 στις 50 μονάδες βάσης. Πλέον, το βασικό επιτόκιο δανεισμού να διαμορφώνεται στο 4,25%-4,5%, στα υψηλότερα δηλαδή επίπεδα εδώ και 15 χρόνια.

Ωστόσο, τα κακά νέα για την αγορά δεν οφείλονται στη νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης -η οποία είχε εν πολλοίς προεξοφληθεί από τους αναλυτές- αλλά από την πρόβλεψη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, η οποία προβλέπεται πως θα αναπτυχθεί μόλις κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στη διάρκεια του 2023, ενώ τον Σεπτέμβριο η πρόβλεψη για ανάπτυξη ήταν στο 1,2%.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τις ανακοινώσεις τόνισε «αν και έχουμε καλύψει πολύ έδαφος, ωστόσο τα πλήρη αποτελέσματα της νομισματικής σύσφιξης δεν έχουν γίνει ακόμη αισθητά», ενώ πρόσθεσε πως η οικονομία των ΗΠΑ έχει επιβραδυνθεί σημαντικά συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά».

Μάκρο

Πτωτικά κινήθηκαν για τον Νοέμβριο οι τιμές εισαγωγών και εξαγωγών στις ΗΠΑ για τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας.

Ειδικότερα, οι τιμές εισαγωγών σε μηνιαίο επίπεδο συρρικνώθηκαν 0,6% έναντι συρρίκνωσης 0,2% τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια πτώση 0,5%. Πρόκειται για τον 5ο συνεχόμενο μήνα συρρίκνωσης των τιμών εισαγωγών στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πάουελ (Fed): Έχουμε καλύψει πολύ έδαφος αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερη δουλειά

Τριήμερο ράλι και υψηλό εβδομάδας για το πετρέλαιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider