Τριήμερο ράλι και υψηλό εβδομάδας για το πετρέλαιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τριήμερο ράλι και υψηλό εβδομάδας για το πετρέλαιο
Δεν πτοήθηκε το πετρέλαιο από την νέα επιτοκιακή αύξηση που αποφάσισε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Το πετρέλαιο κατέγραψε ράλι για τρίτη ημέρα και διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από μια εβδομάδα, απτόητο από την αποφασιστικότητα της Fed να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό με διαρκή αύξηση των επιτοκίων της, η τελευταία εκ των οποίων ανήλθε στις 50 μονάδες βάσης το βράδυ της Τετάρτης.

Αναλυτικότερα, το αργό West Texas Intermediate παράδοσης Ιανουαρίου έκανε άλμα 2,71% στα 77,43 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το αργό Brent παράδοσης Φεβρουαρίου, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς, κατέγραψε άνοδο 2,69%, στα 82,85 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe.

Αυξημένη η ζήτηση πετρελαίου παγκοσμίως

Εξάλλου, ο IEA αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις του για τη ζήτηση πετρελαίου, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, λόγω της υψηλής ζήτησης από περιοχές όπως η Κίνα, η Ινδία και η Μέση Ανατολή. Ο IEA προβλέπει πως η ζήτηση πετρελαίου για το σύνολο του 2022 θα ανέλθει σε 2,3 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα (αυξημένα κατά 140.000 βαρέλια από την προηγούμενη πρόβλεψη) και αναμένει ζήτηση 101,6 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα για το 2023.

OPEC: Αμετάβλητη η εκτίμηση για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2022 και το 2023

Ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) διατήρησε αμετάβλητες τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2022 και το 2023, τονίζοντας πως η ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2,25 εκατ. βαρέλι ημερησίως και για το 2022 αναμένεται πως η ζήτηση θα ανέλθει σε 2,55 εκατ. βαρελιών ημερησίως.

«Παρ' ότι οι αβεβαιότητας για την παγκόσμια οικονομία είναι υψηλές και παρατηρούνται ρίσκα για τις βασικές οικονομίες, έχουν προκύψει δεδομένα που μπορούν να αντισταθμίσουν τις τωρινές και τις επερχόμενες προκλήσεις», αναφέρει η έκθεση και προσθέτει πως «μια επίλυση στη γεωπολιτική σύγκρουση της Ανατολικής Ευρώπης και μια χαλάρωση της πολιτικής μηδενικής ανοχής για τον κορονοϊό στην Κίνα» μπορούν να επιδράσουν θετικά στη ζήτηση πετρελαίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πάουελ (Fed): Έχουμε καλύψει πολύ έδαφος αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερη δουλειά

Πιέσεις στον χρυσό πριν και μετά τις ανακοινώσεις της Fed

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Μικρές απώλειες εν αναμονή της Fed

gazzetta
gazzetta reader insider insider