Χρηματιστήριο: Αντέχει στις έξωθεν πιέσεις - Στο επίκεντρο η ενέργεια και οι κινήσεις της ΕΚΤ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Αντέχει στις έξωθεν πιέσεις - Στο επίκεντρο η ενέργεια και οι κινήσεις της ΕΚΤ
Σε ΔΕΗ, Μυτιληναίο και Τέρνα Ενεργειακή εστιάζουν οι επενδυτές αλλά και στα δύο διυλιστήρια.

Τελευταία ενημέρωση 14:00

Σαφές και ξεκάθαρο το μήνυμα του Πάουελ προς τις αγορές, ότι ναι μεν θα κατεβάσεις ρυθμoύς η Fed στις αυξήσεις των επιτοκίων αλλά από την άλλη η τελική γραμμή θα υπερβεί το επίπεδο του 5%.

Παράλληλα, ο δομικός πληθωρισμός αναμένεται με αυτές τις κινήσεις που υπολογίζει η Fed να φτάσει 3,5% στο τέλος του 2023, παραμένοντας σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τον στόχο. Το dot plot ήταν επίσης επιθετικό, καθώς μόνο 2 από τους 19 συμμετέχοντες σημείωσαν πως τα επιτόκια θα είναι χαμηλότερα του 5% μέχρι το τέλος του 2023, επομένως υπήρξε ένα ισχυρό πλήγμα σε όσους επενδυτές και αναλυτές ανέμεναν μειώσεις από τη Fed το επόμενο έτος.

Σειρά παίρνει σήμερα η ΕΚΤ που μένει να φανεί εάν θα ακολουθήσει το ρεύμα της Fed, ή θα συνεχίσει στο επιθετικό τέμπο των επιτοκίων.

Οι αγορές ωστόσο σήμερα αντιδρούν αρνητικά και σε ένα κλίμα νευρικότητας, με τον Stoxx 600 στο -0,88% και τα futures της Wall Street να κινούνται σε αρνητικό έδαφος.

Το Χρηματιστήριο καταφέρνει σε αυτό το περιβάλλον να υψώσει τείχη και να βγάλει άμυνες με μια σημαντική κινητικότητα σε εισηγμένες, όπως σε Μυτιληναίο, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή.

Συγκεκριμένα, για τη Mytilineos ο εταιρικός μετασχηματισμός κατʼ αρχάς αίρει την υφιστάμενη πολυπλοκότητα, προσδίδοντας μια ξεκάθαρη διάρθρωση, η οποία αποτελεί ζητούμενο για τους διεθνείς επενδυτές. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά στη χθεσινή του ομιλία ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ευάγγελος Μυτιληναίος, υπό αυτό το πρίσμα έχει πλέον ολοκληρώσει τον κύκλο της η αναδιοργάνωση του 2017 με τα τέσσερα business unit, καθώς πλέον είναι απαραίτητη η απλοποίηση του equity story για να αντανακλάται η αξία της εταιρείας.

«Απευθυνόμαστε τώρα πια σε ένα διεθνές επενδυτικό κοινό, το οποίο θέλει απλή και κατανοητή δομή», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αντίπαλοι της Mytilineos είναι πλέον οι ξένες εταιρείες που διεκδικούν την ίδια απεύθυνση. «Οι 5-6 ελληνικές εταιρείες, που προσπαθούν κι αυτές να διεθνοποιηθούν, είναι σύμμαχοί μας και όχι αντίπαλοι».

Από την άλλη, ως πάρα πολύ σημαντικό βήμα για την επίτευξη συμφωνίας των δύο εταιρειών, χαρακτηρίζουν παράγοντες της αγοράς τη χθεσινή ανακοίνωση της ΔΕΗ για την έναρξη αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με την Enel, στην προοπτική απόκτησης όλων των ενεργειακών δραστηριοτήτων του ιταλικού Ομίλου στη Ρουμανία. Ως προς την Τέρνα Ενεργειακή αναμένει το επόμενο διάστημα το deal με την First Sentier.

Αυτοί οι τίτλοι αλλά και τα διυλιστήρια -με τις τράπεζες να έπονται- αποτελούν τους βασικούς μοχλούς αναρρίχησης της αγοράς σε υψηλότερα επίπεδα.

Ο ΚΜΟ 200 ημερών βρίσκεται στις 863 μονάδες, με σημεία στήριξης τις 898 και τις 862 μονάδες και σημεία αντίστασης τις 950 και 991 μονάδες.

Στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης καταγράφεια οριακές κινήσεις δίνοντας μάχη για το πρόσημο πέριξ των 923,64 μονάδων, με τον τζίρο στα 28,73 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει απώλειες 0,02% στις 2.242,77 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,59% στις 633,88 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Alpha Bank σημειώνει απώλειες 1,61% στα 0,9982 ευρώ, η ΕΤΕ σημειώνει απώλειες 0,05% στα 3,7380 ευρώ, με τη Eurobank να καταφέρνει να γυρνάει σε θετικό πρόσημο με άνοδο 0,10% στα 1,042 ευρώ. Απώλειες 1,25% καταγράφει και η Πειραιώς που υποχωρεί πλέον στα 1,38 ευρώ.

Η ΔΕΗ κλέβει τα βλέμματα των αγοραστών σήμερα μετά τη χθεσινή ανακοίνωση που τη φέρνει κατά 1,67% υψηλότερα και στα 6,705 ευρώ. Ήπια άνοδος για τον ΟΠΑΠ με τον ΟΤΕ να υπεραποδίδει με κέρδη 1,36%. Στα 20,26 ευρώ φτάνει σήμερα η Τέρνα Ενεργειακή, με κέρδη 1,46%.

Υποχώρηση και κατοχύρωση κερδών σε Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, Jumbo.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΗ: Γιγάντωση με τα asset της Enel στη Ρουμανία – Πώς προέκυψαν οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις

Mytilineos: Με το βλέμμα στις διεθνείς αγορές ο εταιρικός μετασχηματισμός

gazzetta
gazzetta reader insider insider