ΔΕΗ: Γιγάντωση με τα asset της Enel στη Ρουμανία – Πώς προέκυψαν οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΔΕΗ: Γιγάντωση με τα asset της Enel στη Ρουμανία – Πώς προέκυψαν οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις
ΔΕΗ
Ισχυρό μήνυμα για προβάδισμα της ΔΕΗ, με τη διακοπή συνομιλιών με τους υπόλοιπους «μνηστήρες», κατά την περίοδο των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων. Κρίσιμο το due diligence, το deal θα πρόσθετε στη ΔΕΗ 3 εκατ. πελάτες περίπου στη λιανική ρεύματος, 140.000 χιλιόμετρα δικτύου διανομής και 500 MW έργων ΑΠΕ, με υπό ανάπτυξη νέα έργα 5.000 MW. Γεωπολιτικής σημασίας μια συμφωνία.

Ως πάρα πολύ σημαντικό βήμα για την επίτευξη συμφωνίας των δύο εταιρειών, χαρακτηρίζουν παράγοντες της αγοράς τη χθεσινή ανακοίνωση της ΔΕΗ για την έναρξη αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με την Enel, στην προοπτική απόκτησης όλων των ενεργειακών δραστηριοτήτων του ιταλικού Ομίλου στη Ρουμανία.

Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, η ανακοίνωση των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων δεν σημαίνει μόνο ότι διακόπτονται οι συνομιλίες της Enel με τους υπόλοιπους «μνηστήρες», αλλά και ότι η ιταλική εταιρεία στέλνει ένα σαφές σήμα στην αγορά (και στους υπόλοιπους διεκδικητές) πως η ΔΕΗ έχει προβάδισμα για την εξαγορά των asset. Επομένως, εκ των πραγμάτων η συμφωνία βρίσκεται πολύ κοντά, η οποία εκτιμάται ότι θα μπορούσε να κλείσει στα 1,3-,14 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΕΗ, οι δύο εταιρείες ξεκινούν αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για το σύνολο του ενεργειακού χαρτοφυλακίου της Enel στη Ρουμανία, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2023. Σε αυτό το διάστημα, οι δύο πλευρές θα διαπραγματευθούν τα έγγραφα της συναλλαγής και η ΔΕΗ θα διεξάγει τον απαιτούμενο έλεγχο (due diligence) σε σχέση με τα Target Assets. Με την ολοκλήρωση του ελέγχου, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ θα καθορίσει αν η επιχείρηση θα υποβάλει δεσμευτική προσφορά προς την Enel.

Κρίσιμο το «ενεργειακό DNA» της ΔΕΗ

Από την ανακοίνωση γίνεται σαφές ότι το due diligence είναι κρίσιμο για την ολοκλήρωση του deal. Επομένως, βασική προϋπόθεση για την αίσια έκβαση των διαπραγματεύσεων έως τον Ιανουάριο είναι αυτό να ανταποκρίνεται στα επίπεδα της ανεπίσημης, μη δεσμευτικής προσφοράς της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει το προηγούμενο διάστημα, στις έως τώρα ανεπίσημες επαφές της Enel για πώληση του χαρτοφυλακίου της στη Ρουμανία, η ιταλική εταιρεία είχε δεχθεί «κρούση» από δύο με τρεις ακόμη ενδιαφερόμενους, που επρόκειτο για fund.

Το γεγονός αυτό φαίνεται πως έπαιξε μεγάλο ρόλο στο να δοθεί προβάδισμα στη ΔΕΗ, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν προσφορές άλλων διεκδικητών ελαφρώς μεγαλύτερες. Κι αυτό γιατί όντας η ίδια ενεργειακή εταιρεία, η εξαγορά αποτελεί κίνηση οργανικής της ανάπτυξης, κάτι που θα αποτυπωθεί και στη διαχείριση των asset. Επίσης, αυτό σημαίνει πως ο «διάδοχος» της Enel θα έχει το ίδιο προφίλ με την ιταλική εταιρεία.

Γιγαντώνεται η ελληνική εταιρεία

Η απόκτηση των asset της Enel θα σήμαινε πως η ΔΕΗ όχι απλώς θα κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για την επέκτασή της εκτός συνόρων, αλλά και ότι θα ενισχύσει σημαντικά τα μεγέθη της. Είναι ενδεικτικό ότι σε αυτό το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται 3 εκατ. πελάτες λιανικής ρεύματος, όταν το πελατολόγιο της ΔΕΗ στη χώρα μας ανέρχεται σε λίγο παραπάνω από 5 εκατομμύρια. Επίσης, η ελληνική εταιρεία θα αποκτούσε 12 μονάδες ΑΠΕ συνολικής ισχύος 534 MW, με επιπλέον έργα 5.000 MW να βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

Παράλληλα, στα asset της Enel στη Ρουμανία περιλαμβάνονται και πλειοψηφικά μερίδια σε τρεις εταιρείας διανομής που διαχειρίζονται 140.000 χιλιόμετρα δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία μάλιστα αντιστοιχούν στα πιο κομβικά τμήματα του δικτύου της χώρας. Έτσι, το ένα τμήμα (Muntenia) καλύπτει την ευρύτερη περιοχή της ρουμανικής πρωτεύουσας, το δεύτερο (Banat) τη βιομηχανική ζώνη της χώρας και το τρίτο (Dobrogea) την τουριστική περιοχή. Μάλιστα, σύμφωνα με αναλυτές, πρόκειται για το τελευταίο ευρωπαϊκό δίκτυο διανομής που παραχωρείται.

Γιατί αποχωρεί η Enel

Παράλληλα, τα χαρακτηριστικά της Ρουμανίας δημιουργούν ευοίωνες προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των asset. Έτσι, η χώρα έχει πληθυσμό περί τα 21 εκατ. (που σημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια αύξησης του μεριδίου στη λιανική ρεύματος), ενώ έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για την ενίσχυση των ΑΠΕ και την απανθρακοποίηση του ενεργειακού της μίγματος. Παράλληλα, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει παγιώσει τον φιλοευρωπαϊκό της προσανατολισμό, ενώ βρίσκεται σε διαδικασία ένταξης στον χώρο Σένγκεν.

Παρά τις προοπτικές της χώρας, η Enel αποφάσισε να πουλήσει τις ενεργειακές της δραστηριότητες καθώς χρειάζεται να αντιμετωπίσει προβλήματα ταμειακής ρευστότητας που δημιουργήθηκαν από την ενεργειακή κρίση. Έτσι, επέλεξε να αποχωρήσει από τις μικρότερες αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται και να επικεντρωθεί στις μεγαλύτερες χώρες στις οποίες έχει παρουσία.

Δυνατότητα συνεργειών

Στον αντίποδα, για τη ΔΕΗ η «είσοδος» στη Ρουμανία θα έδινε τη δυνατότητα στην εταιρεία να διευρύνει σημαντικά τις δραστηριότητές της, αντισταθμίζοντας και τους περιορισμούς της ελληνικής αγοράς. Έτσι, για παράδειγμα, τη στιγμή που στη χώρα μας θα πρέπει να περιορίσει το μερίδιό της στη λιανική ρεύματος κοντά στο 50%, η απόκτηση ενός χαρτοφυλακίου πελατών εκτός συνόρων θα υπεραναπλήρωνε την απώλεια εγχώριων καταναλωτών.

Εξίσου σημαντική είναι όμως και η γεωγραφική θέση της χώρας, καθώς συνδέεται με φυσικές ηλεκτρικές διασυνδέσεις με την Ελλάδα, δημιουργώντας έτσι έναν «ηλεκτρικό διάδρομο» ανάμεσα στις δύο χώρες. Το γεγονός αυτό δίνει τη δυνατότητα στη ΔΕΗ για πολλαπλές συνέργειες, όπως για παράδειγμα την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στη Ρουμανία (που έχουν μικρότερο κόστος) και την εισαγωγή της ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα μας.

Επίσης, η εταιρεία θα μπορούσε να εξάγει στη Ρουμανία θερμοηλεκτρική παραγωγή από τον στόλο των εγχώριων μονάδων αερίου. Όφελος θα υπήρχε και στην προμήθεια φυσικού αερίου από τη ΔΕΗ, καθώς η εξυπηρέτηση των αναγκών δύο πλέον αγορών θα έδινε στην εταιρεία μεγαλύτερη ευελιξία και «εκτόπισμα» στην εισαγωγή φορτίων.

Γεωπολιτικής σημασίας το deal

Προοπτικές όπως οι παραπάνω θα σήμαιναν παράλληλα την ακόμη μεγαλύτερη αξιοποίηση εγχώριων ενεργειακών υποδομών, προσδίνοντας επομένως στο deal και μεγάλη γεωπολιτική σημασία. Επομένως, για παράδειγμα, η ενίσχυση της παραγωγής ρεύματος από μονάδες της ΔΕΗ εντός Ελλάδας για να καλυφθούν και εξαγωγές, όπως και η «έλευση» φορτίων αερίου στα εγχώρια FSRU για να ικανοποιηθούν και ανάγκες της ρουμανικής αγοράς, θα ενίσχυε τον ρόλο της χώρας σαν κόμβου διαμετακόμισης καυσίμου (gas hub) στην ευρύτερη περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, μία τυχόν αίσια έκβαση των διαπραγματεύσεων θα σηματοδοτούσε και την «έξοδο» της Ελλάδας στις ενεργειακές αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Κάτι που θα ενίσχυε τις προοπτικές να αποκτήσει τον ρόλο ενός ισχυρού περιφερειακού «παίκτη» στα ενεργειακά δρώμενα της περιοχής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ελληνικό - Lamda: «Ανοίγει» ο δρόμος για το πολυτελές «Riviera Galleria»

ΔΕΗ: «Ναι» από την έκτακτη ΓΣ στις αλλαγές στο καταστατικό

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider