Χρυσός: Επεκτάθηκαν οι απώλειες στον απόηχο της Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρυσός: Επεκτάθηκαν οι απώλειες στον απόηχο της Fed
Η Fed αύξησε την Τετάρτη το επιτόκιο αναφοράς της κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες σε ένα εύρος 4,25%-4,5%, μια επιβράδυνση από τον προηγούμενο μήνα.

Οι τιμές στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού υποχώρησαν την Πέμπτη, επεκτείνοντας τις απώλειες λόγω της Fed καθώς το δολάριο ανέκαμψε, ενισχύοντας την πίεση στον χρυσό και το ασήμι κατά τη διάρκεια μιας ασταθούς εβδομάδας για τα πολύτιμα μέταλλα.

Ο χρυσός και το ασήμι κατέγραψαν ράλι μετά τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή της Τρίτης, γεγονός που βοήθησε επίσης να ωφεληθούν οι μετοχές. Ωστόσο, οι πιο πρόσφατες ανακοινώσεις της Fed, που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη μαζί με την απόφαση της να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, «έδειξαν» ότι οι μειώσεις των επιτοκίων ενδέχεται να φτάσουν μέχρι το 2024, επιβαρύνοντας τόσο τις μετοχές όσο και τον χρυσό.

Η Fed αύξησε την Τετάρτη το επιτόκιο αναφοράς της κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες σε ένα εύρος 4,25%-4,5%, μια επιβράδυνση από τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, αύξησε την πρόβλεψή της για το τελικό ανώτατο επιτόκιο στο 5,25%, το οποίο είναι υψηλότερο από αυτό που περίμενε η αγορά.

Το δολάριο ενισχύθηκε μετά την είδηση, γεγονός που συνέβαλε στις απώλειες για τον χρυσό και ώθησε τις τιμές του μετάλλου κάτω από τα 1.800 δολάρια ανά ουγγιά.

«Το ράλι για τον χρυσό είχε ήδη χάσει τη δυναμική του πριν από τη συνάντηση», δήλωσε στο Marketwatch ο Craig Erlam, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην OANDA.

Υπήρξαν κάποιες ενδείξεις αποδυνάμωσης της οικονομίας των ΗΠΑ, σημάδι ότι οι προσπάθειες της Fed για χαλάρωση του πληθωρισμού αποδίδουν. Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,6% τον Νοέμβριο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση σε σχεδόν ένα χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη.

Επίσης, ο μεταποιητικός δείκτης της Philadelphia Fed βελτιώθηκε σε αρνητικό 13,8 τον Δεκέμβριο, αλλά οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ανέμεναν αρνητικό 12. Ο δείκτης Empire State υποχώρησε απότομα σε αρνητικό 11,2 τον Δεκέμβριο, από 4,5 τον προηγούμενο μήνα. Η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 0,2% τον Νοέμβριο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Έτσι, την Πέμπτη, ο χρυσός στα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου υποχώρησε 30,90 δολ. ή 1,7%, κλείνοντας στα 1.794,40 δολ. ανά ουγγιά, που συνιστά και τα χαμηλότερα επίπεδα διακανονισμού από τις 6 Δεκεμβρίου.

Επιπλέον, το ασήμι παράδοσης Μαρτίου υποχώρησε κατά 83 σεντς ή 3,4%, στα 23,305 δολ. ανά ουγγιά.

Η πλατίνα παράδοσης Ιανουαρίου έχασε 2,5% στα 1.013,20 δολ. ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο παράδοσης Μαρτίου έχασε 5,6% στα 1.813,60 δολ. ανά ουγγιά.

Ο χαλκός παράδοσης Μαρτίου έχασε 11 σεντς ή 3%, στα 3,763 δολ. η λίβρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρυσός: Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο, ενόψει των αποφάσεων της Fed

Ρίχνει ρυθμούς η Fed: Αύξηση 50 μονάδων βάσης στα επιτόκια, σε υψηλά 15 ετών - Νέες αυξήσεις το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider