Κατάφερε να σώσει τα προσχήματα το Χρηματιστήριο - «Έκρηξη» τζίρου λόγω triple witching

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κατάφερε να σώσει τα προσχήματα το Χρηματιστήριο - «Έκρηξη» τζίρου λόγω triple witching
Μάζεμα απωλειών και καλύτερη εικόνα του ΧΑ έναντι των μεγάλων διεθνών αγορών.

Κατάφερε εν μέρει να μαζέψει τις υψηλές απώλειες που υπήρξαν μέχρι τα μισά της σημερινής συνεδρίασης το Χρηματιστήριο, με υψηλό τζίρο λόγω και του triple witching (τριπλή λήξη στα παράγωγα, με τη λήξη των συμβολαίων και των δικαιωμάτων σε δείκτες και μετοχές).

Αφορμή για τις ισχυρές απώλειες ευρέως στις αγορές υήρξε η «επιθετική» ρητορική της Fed που χθες την διαδέχθηκε η ΕΚΤ στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς τις αγορές ώστε να τιμολογήσουν πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων. Πράγματι, όπως επισημαίνουν αναλυτές, δεν υπήρχε καμία αμφιβολία για το μήνυμά τους, καθώς 1) τόνισαν ότι θα έρθουν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων στο μέλλον, 2) περιέγραψαν τα σχέδιά τους για ποσοτική αυστηροποίηση «QT» και 3) αναβάθμισαν σημαντικά τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό.

Τα πιο risky assets όπως οι μετοχές δέχθηκαν άλλο ένα σημαντικό πλήγμα, με τον S&P 500 (-2,49%) και τον STOXX 600 (-2,85%) να καταγράφουν και οι δύο σημαντικές απώλειες. Η πρώτη γροθιά από τη Fed πέρασε κάπως αψήφιστα από τις αγορές, αλλά όχι και η δεύτερη από την ΕΚΤ...ενώ οι απώλειες διευρύνονται σήμερα, Παρασκευή.

Για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά το 2022 φεύγει με θετικό πρόσημο όχι μόνο επειδή ο Γενικός Δείκτης κλείνει οριακά καλύτερα από τα επίπεδα που διαπραγματεύονταν στην αρχή της χρονιάς. Η μεγάλη νίκη του ΧΑ έγκειται στο γεγονός ότι κατάφερε σε μια ακόμα δύσκολη συγκυρία να διαφοροποιηθεί θετικά από τις άλλες ανεπτυγμένες αγορές του πλανήτη. Το φαινόμενο συμβαίνει για πρώτη φορά από το 1990 και συνάδει με τις επιδόσεις των εισηγμένων εταιριών, ειδικά μετά και την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων 9μήνου όπου ήταν εμφανή τα σημάδια βελτίωσης σε ποσοτικό και ποιοτικό επίπεδο.

Όπως αναφέρει η Beta Χρηματιστηριακή, το πόσο καλύτερα επιχειρηματικά θα πάνε το 2023 οι εισηγμένες είναι το μεγάλο στοίχημα αφού η φετινή χρονιά ήδη πατάει σε μεγέθη κερδοφορίας που είναι ιστορικά υψηλά. Το 2022 ωστόσο φεύγει χωρίς να έχουν λυθεί σοβαρές εκκρεμότητες σε ότι αφορά την ενεργειακή κρίση που είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη του πληθωρισμού και εν τέλει την αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες. Το κόστος χρήματος επομένως θα βάλει μια ακόμα δυσκολία στο οικονομικό περιβάλλον περιορίζοντας ενδεχομένως και την δραστηριότητα στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων ή αναθεωρώντας την προσδοκώμενη απόδοση ρίσκου ανεβάζοντας τις απαιτήσεις των επενδυτών.

Η οικονομική ατζέντα του 2023 πρακτικά έχει δύο σκέλη για την εγχώρια επενδυτική κοινότητα: Την περίοδο των εκλογών και την επενδυτική βαθμίδα. Το δεύτερο σκέλος προϋποθέτει ότι το πρώτο έχει κλείσει χωρίς αναταράξεις ή εκπλήξεις. Σε κάθε περίπτωση το κακό σενάριο θέλει την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και το καλό μια γρήγορη διαδικασία που δεν θα φέρει αναστάτωση ή καθυστέρηση στην οικονομία.

Δεδομένων των εισροών από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και των ενδείξεων επανάληψης της φετινής Τουριστικής ζήτησης η ανάπτυξη αναμένεται και το 2023 να έχει θετικό πρόσημο, οι τράπεζες και οι περισσότερες εταιρίες εμφανίζονται αισιόδοξες για την πορεία των μεγεθών τους ενώ όλα δείχνουν ότι φέτος θα σημειωθεί σημαντική αποκλιμάκωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ που θα προσεγγίσει τις 20 ποσοστιαίες μονάδες. Σε ένα κλίμα πολιτικής σταθερότητας με προοπτική τετραετίας επομένως υπάρχουν επιπλέον υποστηρικτικοί λόγοι για την απόκτηση του επενδυτικού αξιόχρεου.

Ως προς την εικόνα της σημερινής συνεδρίασης το ΧΑ έφτασε μέχρι και σε επίπεδα ελαφρώς υψηλότερα από τις 900 μονάδες, αλλά ενεργοποίηθηκαν αγοραστές στα χαμηλά της συνεδρίασης στέλνοντας την αγορά υψηλότερα από τις 910 μονάδες τελικώς.

Συνεπώς ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,57% στις 911,85 μονάδες, με τον τζίρο να ενισχύεται στα 86,6 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε απώλειες 0,72% στις 2.210,36 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να διολισθαίνει κατά 0,85% στις 624,71 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Alpha Bank μάζεψε σημαντικά τις ενδοσυνεδριακές απώλειες στο -0,34% από τα 0,9866 ευρώ, με την ΕΤΕ στο -0,72% και τα 3,70 ευρώ και τη Eurobank στο -1,11% και τα 1,021 ευρώ. Απώλειες 1,45% κατέγραψε η Πειραιώς κλείνοντας έτσι στα 1,36 ευρώ.

Κέρδη 1,02% για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που έδειξε σημάδια διαφοροποίησης, όπως και τα ΕΛΠΕ με κέρδη 2,01% και τη Lamda που κατέγραψε ράλι 3,95% στα 5,79 ευρώ.

Ράλι και για τη Viohalco στο 3,51% και στα 4,13 ευρώ. Ήπιο θετικό πρόσημο για Titan, Intrakat, και Quest, ενώ απώλειες με δείγματα διόρθωσης και κατοχύρωσης κερδών καταγράφηκαν σε Μυτιληναίο, ΤΕΝΕΡΓ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και σε ΔΕΗ.

Όπως αναφέρει η Beta, εκτός από τις εκλογές και την επενδυτική βαθμίδα το 2023 μας επιφυλάσσει την ολοκλήρωση πολλών και σημαντικών επιχειρηματικών συμφωνιών αρκετών δισεκατομμυρίων. Από τον Ιανουάριο θα γνωρίζουμε αν η ΔΕΗ κλείσει τελικώς την συμφωνία εξαγοράς της Enel Romania ενώ σε πολύ προχωρημένο στάδιο βρίσκεται και η συμφωνία πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Η διαδικασία του διαγωνισμού της παραχώρησης της Αττικής Οδού αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στην χρονιά, ενδεχομένως και το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος να κάνει την έκπληξη και να κατευθυνθεί προς το ταμπλό του ΧΑ.

Το σημαντικό ανεκτέλεστο των 20 δις ευρώ στον κατασκευαστικό κλάδο έχει δημιουργήσει ζωηρή κινητικότητα σε παραδοσιακούς και μη παίκτες του χώρου, οι πράσινες επενδύσεις κερδίζουν έδαφος ενισχύοντας το ενδιαφέρον ξένων και ελληνικών κεφαλαίων, η υπόθεση πώλησης της Attica θα δώσει ένα στίγμα νέων ενδιαφερομένων για τουριστικές επενδύσεις ενώ η πληροφορική βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο με εξαγορές σε όλο το εύρος και μέγεθος των κεφαλαιοποιήσεων. Ο Τραπεζικός κλάδος τέλος μπαίνει στην νέα χρονιά με προοπτική σοβαρής κερδοφορίας, μονοψήφια κόκκινα δάνεια και υπόσχεση μερίσματος για την επόμενη χρήση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Μετά την επιδότηση στους ευάλωτους, σειρά παίρνουν οι καταθέσεις – Τι σχεδιάζουν

«Overweight» για τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan - Νέες τιμές στόχοι με κορυφαία επιλογή την Alpha Bank

Πώς η ανάγκη για νέα μέτρα στήριξης δεν θα «κάψει» την επενδυτική βαθμίδα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider