Ευρωαγορές: Κοντά σε χαμηλό πέντε εβδομάδων ο Stoxx 600

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Κοντά σε χαμηλό πέντε εβδομάδων ο Stoxx 600
Στον ρυθμό των κεντρικών τραπεζών «χόρεψαν» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την εβδομάδα που έκλεισε.

Στον ρυθμό των κεντρικών τραπεζών «χόρεψαν» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την εβδομάδα που έκλεισε με το καμπανάκι λήξης των συνεδριάσεων της Παρασκευής, καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων, συμπεριλαμβανομένων της ΕΚΤ και της BoE, φέρνουν αναταραχή και απώλειες στις διεθνείς αγορές. Ο Stoxx 600, μετά από δύο ημέρες ισχυρής πτώσης, έκλεισε σε χαμηλά πέντε εβδομάδων.

Την Πέμπτη η ΕΚΤ αύξησε τα βασικά επιτόκια της κατά 0,50% και ανέφερε πως θα συνεχίσει τις αυξήσεις σε αυτά τα επίπεδα για αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη.

Οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ και της διοικήτριας της, Κριστίν Λαγκάρντ, ενίσχυσαν τους φόβους για ύφεση στην ευρωπαϊκή οικονομία -τουλάχιστον για τις αρχές του 2023-, ενώ επικρατεί προβληματισμός για το αυξημένο κόστους δανεισμού των επιχειρήσεων λόγω της νομισματικής πολιτικής της ευρωτράπεζας. Σε αυτό το πλαίσιο, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας θεωρεί «σίγουρη» μια ύφεση στη μεγαλύτερη δύναμη της Ευρωζώνης για το επόμενο έτος.

Το κλείσιμο των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έχασε 1,14% στις 425 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 έπεσε 0,81% στις 3.804 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 1,22% στις 7.335 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX διολίσθησε 0,67% στις 13.893 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 έγραψε απώλειες 1,08% στις 6.452 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έχασε 0,16% στις 23.688 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχώρησε 1,24% στις 8.117 μονάδες.

Μάκρο

«Μαζεμένο» εμφανίστηκε το έλλειμμα στο ισοζύγιο εμπορικών αγαθών της Ευρωζώνης για τον Οκτώβριο του 2022, καθώς ανήλθε στα 26,5 δισ. ευρώ έναντι 34,4 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.

Θετικά σημάδια εμφάνισε η επιχειρηματική δραστηριότητά της Ευρωζώνης για τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της S&P Global, αν και η συρρίκνωση των δραστηριοτήτων συνεχίστηκε για 6ο μήνα.

Ο σύνθετος PMI για την οικονομία της Ευρωζώνης ανήλθε στις 48,8 μονάδες έναντι 47,8 μονάδων τον Νοέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 47,9 μονάδες (υψηλό 4 μηνών).

Απρόσμενη συρρίκνωση κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία για τον Νοέμβριο, σε ένα σημάδι για το ότι ο πληθωρισμός και τα υψηλά κόστη διαβίωσης στη χώρα έχουν αρχίσει να επηρεάζουν τις δαπάνες των καταναλωτών.

Όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (ONS), οι λιανικές πωλήσεις συρρικνώθηκαν 0,4% για τον Νοέμβριο έναντι αύξηση 0,9% τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια αύξηση 0,3%.

Σε συρρίκνωση συνεχίζει να κινείται η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γερμανία και τη Γαλλία κατά τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τους προκαταρκτικούς δείκτες PMI της S&P Global για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης.

Ο σύνθετος PMI για τη γερμανική οικονομία διαμορφώθηκε στις 47,4 μονάδες έναντι 46,1 μονάδων τον Νοέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 46,3 μονάδες.

Ο σύνθετος PMI για τη γαλλική οικονομία ανήλθε στις 48 μονάδες έναντι 48,7 μονάδων τον Νοέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 48 μονάδες.

Μικρότερη πτώση κατέγραψε η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Βρετανία για τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της S&P Global.

Ο σύνθετος PMI για τη βρετανική οικονομία διαμορφώθηκε στις 49 μονάδες έναντι 48,2 μονάδων τον Νοέμβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 48 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η χειρότερη ημέρα του Dow το τελευταίο τρίμηνο - Στα «κόκκινα» η Wall Street

Σεντένο (ΕΚΤ): «Πολύ χαμηλή» η πιθανότητα να γυρίσουμε σε αυξήσεις 75 μ.β. στα επιτόκια

gazzetta
gazzetta reader insider insider