Κέρδη στις ευρωαγορές με ώθηση από Κίνα - «Ζωντανό» το ράλι του Άη Βασίλη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κέρδη στις ευρωαγορές με ώθηση από Κίνα - «Ζωντανό» το ράλι του Άη Βασίλη
Σε θετικό έδαφος διαπραγματεύτηκαν κινήθηκαν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη, στην επάνοδο των επενδυτών μετά από τις αργίες των Χριστουγέννων. Μόνος «χαμένος» το Μιλάνο.

Στο «πράσινο» έκλεισαν οι ευρωαγορές την Τρίτη, με το θετικό κλίμα να συνεχίζεται τις τελευταίες ημέρες διαπραγμάτευσης για το 2022.

Οι μετοχές στην Ευρώπη έλαβαν ώθηση από τους ομολόγους τους στην Ασία-Ειρηνικό, αφού η Κίνα ανακοίνωσε επίσημα εν μία νυκτί ότι θα τερματίσει την καραντίνα για τους εισερχόμενους ταξιδιώτες στις 8 Ιανουαρίου — σηματοδοτώντας το τέλος της πολιτικής μηδενικού Covid που εφαρμόζει εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.

Οι επενδυτές προσπαθούν να καταφέρουν το Santa Claus rally, το παραδοσιακό εντυπωσιακό κλείσιμο του έτους, την ώρα που το σύνολο των ευρωπαϊκών αγορών κινείται προς σημαντικές ετήσιες απώλειες για το 2022 εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και των αρνητικών προοπτικών που αυτός έχει για την πορεία της οικονομίας.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδισε 0,13% στις 428 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 0,42% στις 3.832 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε οριακά κέρδη 0,05% στις 7.473 μονάδες
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX κέρδισε 0,39% στις 13.995 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 ισχυροποιήθηκε 0,70% στις 6.550 μονάδες.
  • Ο FTSE MIB στο Μιλάνο απώλεσε 0,09% στις 23.855 μονάδες
  • Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη έγραψε άνοδο 0,01% στις 8.270 μονάδες.

Οι περισσότεροι κλάδοι διαπραγματεύτηκαν σε θετικό έδαφος με τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας να καταγράφει άνοδο 1,6%. Στον αντίποδα, οι μετοχές ταξιδιών και αναψυχής υποχώρησαν 0,4% χαμηλότερα.

Απέναντι σε «πολύ δύσκολη κατάσταση» η οικονομία της ευρωζώνης

Τον κώδωνα του κινδύνου πως η ευρωζώνη αντιμετωπίζει μια «πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση» που θα δοκιμάσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, έκρουσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος.

«Οι υψηλοί ρυθμοί πληθωρισμού που βλέπουμε σε όλη την Ευρώπη συμπίπτουν με οικονομική επιβράδυνση και χαμηλή ανάπτυξη», υπογράμμισε μιλώντας στην Ισπανική Συνομοσπονδία Ενώσεων Νέων Επιχειρηματιών. «Είναι πολύ σημαντικό τα άτομα και οι επιχειρήσεις να είναι συνετά και να εστιάζουν σε βάθος χρόνου» έσπευσε να συμπληρώσει.

Παράλληλα, σχετικά με το πόσο υψηλά θα φτάσει το κόστος δανεισμού, επανέλαβε την πάγια θέση της ΕΚΤ, δηλαδή πως αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί «από συνεδρίαση με συνεδρίαση και με βάση τα νέα δεδομένα».

Μάλιστα, πρόσθεσε πως η ευρωζώνη βιώνει μια «σύντομη και ήπια ύφεση» όμως η οικονομία της θα αρχίσει να αναπτύσσεται ξανά το δεύτερο τρίμηνο.

«Αυτή η κατάσταση αναμφίβολα αποτελεί πρόκληση για τις επιχειρήσεις και τη βιωσιμότητά τους. Με μια ύφεση στον ορίζοντα, η τρέχουσα υψηλή αβεβαιότητα καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για τις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες να κατανείμουν τα κεφάλαιά τους. Έτσι, σε αυτό το πλαίσιο, είναι πολύ σημαντικό να είμαστε συνετοί» κατέληξε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Οσμή σκανδάλου» στην Πορτογαλία: Αποζημίωση μισού εκατ. ευρώ έλαβε από την αεροπορική TAP η υφ. Οικονομικών

Ισπανία: Νέο πακέτο στήριξης 10 δισ. ευρώ - Τι περιλαμβάνει

Φυσικό αέριο: Οι υψηλές θερμοκρασίες βάζουν... πάγο στις τιμές της Ευρώπης

gazzetta
gazzetta reader insider insider