Διστακτικές κινήσεις και μεταβλητότητα στις ευρωαγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διστακτικές κινήσεις και μεταβλητότητα στις ευρωαγορές
Μεικτά πρόσημα και αναζήτηση κατεύθυνσης στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Τελευταία ενημέρωση 15:48

Τα χθεσινά τους κέρδη προσπαθούν να διευρύνουν οι ευρωαγορές την Τετάρτη, με τους επενδυτές να προσπαθούν να να αξιολογήσουν τους διάφορους «οικονομικούς ανέμους» που θα φυσήξουν το 2023, προσδοκώντας σε ένα πρωτοχρονιάτικο ράλι.

Με 3 ημέρες διαπραγμάτευσης να απομένουν για το 2023, οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές έζησαν μια θλιβερή χρονιά καθώς οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες καλούνται να ελέγξουν τον υψηλό πληθωρισμό που γιγαντώθηκε από τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των σκληρών μέτρων κατά της Covid-19 στην Κίνα.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές ενισχύθηκαν την Τρίτη, αφού η Κίνα ανακοίνωσε επίσημα ότι θα τερματίσει την καραντίνα για τους ταξιδιώτες στις 8 Ιανουαρίου.

Οι αγορές είναι επιφυλακτικές για την προοπτική μιας επικείμενης ύφεσης και μιας δυνητικά παρατεταμένης περιόδου υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης, με ορισμένους αναλυτές να εκτιμούν πως οι περισσότερες μεγάλες οικονομίες θα είναι «τυχερές» εάν επιτύχουν ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 1% για το μεγαλύτερο μέρος της επόμενης δεκαετίας.

Από την πλευρά του, ο Ντάνιελ Λακάλ, επικεφαλής οικονομολόγος της Tressis Gestion, υπογραμμίζει ότι η παγκόσμια οικονομία οδεύει σε μια δεκαετία αναιμικής ανάπτυξης, αλλά το άνοιγμα της Κίνας θα είναι το μεγαλύτερο θετικό νέο για το 2023

Οι δείκτες

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ανεβαίνει 0,31% στις 429 μονάδες
  • Ο Euro Stoxx 50 υποχωρεί 0,10% στις 3.829 μονάδες
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κάνει άλμα 0,77% στις 7.530 μονάδες
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX διολισθαίνει 0,11% στις 13.979 μονάδες
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει οριακές απώλειες 0,01% στις 6.550 μονάδες
  • Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί 0,08% στις 23.850 μονάδες
  • Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη γράφει άνοδο 0,24% στις 8.290 μονάδες

Οι μετοχές των εταιριών ειδών πολυτελείας με έκθεση στην Κίνα επέκτειναν τα κέρδη τους, με τις LVMH, Kering και Richemont να καταγράφουν άνοδο μεταξύ 0,3% και 0,5%.

Αρνητικά πρόσημα στην Ασία - Ισχυρά ανοδικά το Χονγκ Κονγκ

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα οι ασιατικές αγορές, καθώς οι επενδυτές αποτύπωσαν τις ανησυχίες τους για την επόμενη ημέρα της δραματικής αύξησης των κρουσμάτων Covid 19 στην Κίνα.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε κατά 1,64% και ηγήθηκε των κερδών στην περιοχή και κόντρα στην ευρύτερη τάση, καθώς ο κυβερνήτης Τζον Λιν ανακοίνωσε περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων Covid στην πόλη.

Ο ιαπωνικός Nikkei έχασε 0,41%, στις 26.340,50 μονάδες, με τον νοτιοκορεατικό KOSPI να βουτά κατά 2,24%. Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shangai υποχωρεί πτώση 0,26% και ο Shenzen 0,84%. Στην Ταϊβάν, ο Taiwan Weighted έχασε 1,08%, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά 0,30%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επιχειρήσεις: Με διαδικασίες fast track οι επιστροφές φόρου εισοδήματος

Πέντε σενάρια που απειλούν τις αγορές το 2023

«Ταμείο» 11 δισ. δολ έκαναν το 2022 τα ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα ή καθόλου αλκοόλ – Η εικόνα διεθνώς

gazzetta
gazzetta reader insider insider