Ισχυρό «ποδαρικό» στις ευρωαγορές αφήνοντας πίσω το 2022 - Στο +1% ο Stoxx

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισχυρό «ποδαρικό» στις ευρωαγορές αφήνοντας πίσω το 2022 - Στο +1% ο Stoxx
Οι ευρωαγορές στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς προσπαθούν να επουλώσουν τα τραύματα που προξένησε το 2022.

Ισχυρό «ποδαρικό» έκαναν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για το 2023, αφήνοντας πίσω τους την «βουτιά» της Παρασκευής με την οποία αποχαιρέτισαν το προηγούμενο έτος. Ο Stoxx 600 κατέγραψε κέρδη περί του 1%, με τις μεγαλύτερες αγορές της ηπείρου να σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο.

Οι ευρωαγορές στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς προσπαθούν να επουλώσουν τα τραύματα που προξένησε το 2022 καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο υψηλός πληθωρισμός και η αυστηρότερη νομισματική πολιτική, τις οδήγησαν στη χειρότερη χρονιά τους εδώ και τέσσερα έτη. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ ανέφερε ότι αναμένει ο πληθωρισμός να υποχωρήσει μεσοσταθμικά στο 7% το τρέχον έτος και να συνεχίσει να μειώνεται το 2024, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι οι υψηλές τιμές ενέργειας θα αποτελούν «τη νέα κανονικότητα».

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε την χρονιά με υποχώρηση 12,76%, στο χειρότερο επίπεδό του από το 2018, όταν είχε σημειώσει βουτιά 13,24%, ενώ ο γερμανικός DAX κατέγραψε ετήσιες απώλειες 12,5% και ο γαλλικός CAC 40 σε επίπεδο έτους, απώλεσε το 9,5%.

Το κλείσιμο των δεικτών

  • Ο Stoxx 600 κέρδισε 0,96% στις 428,95 μονάδες

  • O Εuro Stoxx 50 ενισχύθηκε 1,60% στις 3.854 μονάδες

  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 παρέμεινε κλειστός λόγω αργίας

  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX κέρδισε 1,08% στις 14.074 μονάδες

  • Στο Παρίσι ο CAC 40 ισχυροποιήθηκε 1,87% στις 6.594 μονάδες

  • Ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκανε άλμα 1,87% στις 24.116 μονάδες

  • Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη κατέγραψε κέρδη 1,78% στις 8.375 μονάδες.

Μάκρο

Ο μεταποιητικός τομέας της Ευρωζώνης αρχίζει να παίρνει τα πάνω του, ενώ οι πιέσεις στην Ελλάδα συνεχίζουν να αυξάνονται όπως υποδεικνύουν τα τελευταία στοιχεία των δεικτών PMI της S&P Global για τον Δεκέμβριο. Ειδικότερα, ο τελικός σύνθετος δείκτης των υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global για τη ζώνη του ευρώ, που θεωρείται αξιόλογο μέτρο της υγείας της οικονομίας, ανέκαμψε τον Δεκέμβριο στις 47,8 μονάδες από τις 47,1 μονάδες του Νοεμβρίου, ευθυγραμμιζόμενος με την αρχική μέτρηση. Ωστόσο, συνεχίζει να κινείται κάτω του ορίου των 50 μονάδων, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Ο δείκτης που μετρά την παραγωγή, ο οποίος τροφοδοτεί τον σύνθετο PMI, βελτιώθηκε επίσης στις 47,8 μονάδες από τις 46 μονάδες του Νοεμβρίου, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο, σηματοδοτώντας ωστόσο τον έβδομο μήνα παραμονής του κάτω από τις 50 μονάδες.

«Η δεύτερη διαδοχική μηνιαία εξασθένιση του ρυθμού υποχώρησης της μεταποιητικής παραγωγής δημιουργεί αισιοδοξία των πληττόμενο μεταποιητικό τομέα στην αρχή της νέας χρονιάς. Οι προοπτικές έχουν βελτιωθεί εν μέσω ενδείξεων επούλωσης των αλυσίδων εφοδιασμού και μιας αισθητής αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων, καθώς και της άμβλυνσης των ανησυχιών για την ενεργειακή κρίση της περιοχής, εν μέρει χάρη στην κρατική βοήθεια» τονίζει ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence.

Εν τω μεταξύ, παρότι οι επιμέρους δείκτες τιμών εισροών και εκροών παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, αμφότεροι σημείωσαν σημαντική πτώση, εξέλιξη που πιθανότατα αποτελεί θετική είδηση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που προσπαθούν να χαλιναγωγήσουν τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό συσφίγγοντας τη νομισματική πολιτική. Επίσης, η υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων, η βελτίωση των αλυσίδων εφοδιασμού και η ενεργειακή κρίση πιθανότατα συνέβαλε στη ενίσχυση της αισιοδοξίας των υπευθύνων προμηθειών, με αποτέλεσμα ο δείκτη μελλοντικής παραγωγής να εκτιναχθεί στις 53,8 μονάδες από τις 48,8 μονάδες του προηγούμενου μήνα.

Συρρίκνωση κατέγραψε εξάλλου τον Δεκέμβριο, για έκτο διαδοχικό μήνα, η εργοστασιακή δραστηριότητα στην Ισπανία, με επιβραδυνόμενο ωστόσο ρυθμό, καθώς η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και η ενίσχυση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης τροφοδοτούν ελπίδες για σταθεροποίηση το επόμενο διάστημα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, ο Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών (PMI) της S&P Global για τον κλάδο της μεταποίησης ανήλθε τον Δεκέμβριο στις 46,4 μονάδες από τις 45,7 μονάδες του Δεκεμβρίου, παραμένοντας όμως κάτω του ορίου των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. «Ο Δεκέμβριος έκλεισε ένα μίζερο εξάμηνο για την ισπανική μεταποιητική οικονομία, με τον κλάδο πιθανότατα να έχει βυθιστεί σε τεχνική ύφεση», ανέφερε ο οικονομολόγος της S&P Global, Πολ Σμιθ.

Υποχώρησε αλλά με επιβραδυμένο ρυθμό η μεταποιητική δραστηριότητα στην Πολωνία τον Δεκέμβριο σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα. Ο Δείκτης PMI της S&P Global αυξήθηκε στο 45,6 τον Δεκέμβριο από 43,4 τον Νοέμβριο, αλλά παρέμεινε κάτω από τις 50 μονάδες γεγονός που σημαίνει ότι βρίσκεται σε περιοχή συρρίκνωσης. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν τον PMI στο 44,0. «Ο μεταποιητικός τομέας της Πολωνίας παρέμεινε βαθιά εντός της περιοχής συρρίκνωσης τον Δεκέμβριο για να κλείσει το έτος σε ύφεση», δήλωσε ο Πολ Σμιθ. «Ωστόσο, υπήρξαν ορισμένες θετικές ενδείξεις… Οι ρυθμοί συρρίκνωσης έχουν γενικά υποχωρήσει, και ενώ υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη, ο τομέας επιστρέφει σιγά σιγά προς τη σταθερότητα» πρόσθεσε.

Πτώση για δέκατο διαδοχικό μήνα κατέγραψε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Τουρκία τον Δεκέμβριο δείχνοντας ωστόσο σημάδια βελτίωσης από τους προηγούμενους μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα, η παραγωγή και οι νέες παραγγελίες μπορεί να μειώθηκαν αλλά με μικρότερο ρυθμό. Ο Δείκτης PMI για τη μεταποίηση διαμορφώθηκε στο 48,1 τον Δεκέμβριο, από 45,7 τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης και η S&P Global. «Υπήρχαν κάποιες ενδεικτικές ενδείξεις βελτίωσης στην τελευταία έρευνα PMI, η οποία αν συνεχιστεί το νέο έτος θα μπορούσε να δει τον τουρκικό μεταποιητικό τομέα να κερδίζει κάποιο έδαφος» υπογράμμισε ο Άντριου Χάρκερ, οικονομικός διευθυντής της S&P Global Market Intelligence. «Ενώ η ζήτηση παραμένει εύθραυστη, ιδιαίτερα σε διεθνές επίπεδο, οι πιέσεις κόστους δεν είναι τόσο ακραίες όσο νωρίτερα το 2022 και οι συνθήκες της εφοδιαστικής αλυσίδας βελτιώνονται, ελπίζουμε να προσφέρει έναν αισιόδοξο άνεμο στον τομέα που οδεύει προς το 2023» συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δείκτης PMI: Πίεση στην Ελλάδα - Άνοδος στην Ευρωζώνη

gazzetta
gazzetta reader insider insider