Δείκτης PMI: Πίεση στην Ελλάδα - Άνοδος στην Ευρωζώνη

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δείκτης PMI: Πίεση στην Ελλάδα - Άνοδος στην Ευρωζώνη
Η ελληνική μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε τον Δεκέμβριο, αντιθέτως στην ευρωζώνη φαίνονται σημάδια ανάκαμψης.

Η ελληνική μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε τον Δεκέμβριο με την παραγωγή και τις νέες παραγγελίες να μειώνονται περαιτέρω, καθώς το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και ο πληθωρισμός συνεχίζουν να πιέσουν τη ζήτηση, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έρευνας PMI από την S&P Global τη Δευτέρα, ενώ στον αντίποδα η ευρωζώνη ανακάμπτει.

Ο δείκτης PMI της S&P Global για τη μεταποίηση, που αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της ελληνικής οικονομίας, υποχώρησε στο 47,2 τον Δεκέμβριο από 48,4 τον Νοέμβριο, σημειώνοντας τη ταχύτερη ύφεση των τελευταίων δύο ετών.

Η παραγωγή μειώθηκε τον Δεκέμβριο για έβδομο συνεχόμενο μήνα λόγω ασθενούς ζήτησης και της νέας πτώσης στις παραγγελίες. Οι συνολικές νέες πωλήσεις μειώθηκαν απότομα, καθώς η ζήτηση από τους πελάτες του εξωτερικού συρρικνώθηκε επίσης με ταχύτερο ρυθμό, δεδομένου ότι το βάρος του υψηλότερου ενεργειακού κόστους είχε αρνητικό αντίκτυπο στις δαπάνες των πελατών του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Οι εταιρείες κατέγραψαν επιστροφή στη δημιουργία θέσεων εργασίας τον Δεκέμβριο, ενώ ταυτόχρονα οι προσδοκίες σχετικά με την παραγωγή κατά το επόμενο έτος ενισχύθηκαν. Παρ’ όλα αυτά, η πίεση στην παραγωγική ικανότητα υποχώρησε, λόγω των μειωμένων εισροών νέων παραγγελιών, καθώς ο όγκος των αδιεκπεραίωτων εργασιών μειώθηκε απότομα. Εν τω μεταξύ, οι πληθωριστικές πιέσεις εξασθένησαν καθώς οι χαμηλότερες τιμές ορισμένων εισροών μετακυλίστηκαν στους πελάτες, με την επιβάρυνση κόστους και τις τιμές πώλησης να αυξάνονται με βραδύτερους ρυθμούς.

Αναλυτικότερα,, ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index– PMI) έκλεισε στις 47,2 μονάδες τον Δεκέμβριο, χαμηλότερα από τις 48,4 μονάδες του Νοεμβρίου. Τα τελευταία στοιχεία υπέδειξαν σταθερή και ταχύτερη επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών στις εταιρείες του ελληνικού μεταποιητικού τομέα. Η πτώση ήταν η ταχύτερη που έχει καταγραφεί σε διάστημα δύο ετών.

«Οι αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις είναι πιθανό να επιβαρύνουν περαιτέρω τις δαπάνες των νοικοκυριών μέχρι το 2023», εκτιμά ο οικονομολόγος της S&P Global, Σιάν Τζόουνς, προβλέποντας πτώση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 1,6% το επόμενο έτος λόγω των δύσκολων συνθηκών παγκόσμιας ζήτησης.

Η μείωση της παραγωγής κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου ήταν σε γενικές γραμμές σταθερή και με ρυθμό παρόμοιο με τον αντίστοιχο που παρατηρήθηκε τον Νοέμβριο. Η χαμηλότερη παραγωγή αποδόθηκε γενικότερα στη μείωση των εισροών νέων παραγγελιών και στην εξασθενημένη ζήτηση από την πλευρά των πελατών, λόγω των σημαντικών αυξήσεων του κόστους.

Η πτώση της παραγωγής προήλθε από την εντονότερη μείωση της ζήτησης από την πλευρά των πελατών. Τα στοιχεία του Δεκεμβρίου υπέδειξαν τη δεύτερη ταχύτερη μείωση των νέων πωλήσεων σε διάστημα δύο ετών.Οι επιπτώσεις του υψηλότερου ενεργειακού κόστους και των ευρύτερων πληθωριστικών πιέσεων επιβάρυναν τις δαπάνες των πελατών και επηρέασαν αρνητικά τις συνθήκες ζήτησης. Αντίστοιχα, οι νέες εξαγωγές μειώθηκαν απότομα. Η συρρίκνωση της ζήτησης από την πλευρά των πελατών του εξωτερικού ήταν μεταξύ των ταχύτερων που έχουν καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2021.

Ωστόσο, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη για το επόμενο έτος μεταξύ των Ελλήνων κατασκευαστών τον Δεκέμβριο ήταν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο με τις ελπίδες για αυξημένη ζήτηση και επενδύσεις μέχρι το τέλος του 2023.

Παίρνει τα πάνω της η Ευρωζώνη

Αντιθέτως, η ύφεση της μεταποιητικής δραστηριότητας της ευρωζώνης πιθανότατα έχει περάσει από το κατώτατο σημείο της καθώς οι εφοδιαστικές αλυσίδες αρχίζουν να ανακάμπτουν και οι πληθωριστικές πιέσεις μειώνονται, με την αισιοδοξία να ανακάμπτει.

Ο PMI της ζώνης του ευρώ αναπήδησε στο 47,8 τον Δεκέμβριο από το 47,1 του Νοεμβρίου, αλλά εξακολουθεί να είναι κάτω από 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Η παραγωγή ανήλθε στο 47,8, από το 46,0 του Νοεμβρίου, σημειώνοντας τον έβδομο μήνα με μετρήσεις κάτω από 50, αλλά αποτελεί υψηλό επτά μηνών (από τον Ιούνιο του 2022). Τα τελικά στοιχεία συγκεντρώθηκαν νωρίτερα από ό,τι συνήθως τον περασμένο μήνα λόγω της εορταστικής περιόδου.

«Μια δεύτερη διαδοχική μηνιαία "ψύξη" του ρυθμού της εργοστασιακής παραγωγής δίνει αυτοπεποίθηση στον πολιορκημένο μεταποιητικό τομέα καθώς ξεκινάμε τη νέα χρονιά», υπογραμμίζει ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence. «Οι προοπτικές έχουν ανθίσει εν μέσω ενδείξεων επούλωσης των πληγών στις εφοδιαστικές αλυσίδες ενώ υπάρχει αισθητή άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, καθώς και κατευνασμός των ανησυχιών για την ενεργειακή κρίση της περιοχής, εν μέρει χάρη στην βοήθεια των κυβερνήσεων» πρόσθεσε. «Οι αισιόδοξοι για το επόμενο έτος έχουν ξεπεράσει τώρα τους απαισιόδοξους για πρώτη φορά από τον Αύγουστο, υπονοώντας μια σταθερή βελτίωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης», έσπευσε να συμπληρώσει, αναγνωρίζοντας πως επανέρχεται το θετικό κλίμα.

Ενώ οι επιμέρους δείκτες των τιμών εισροών και εκροών παρέμειναν υψηλοί, και οι δύο σημείωσαν σημαντική πτώση, ένα ευχάριστο νέο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που προσπαθεί να τιθασεύσει τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό αυστηροποιώντας τη νομισματική πολιτική.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Καμπανάκι» από τη Fitch Solutions για το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και τις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα

Πώς κινήθηκε η αεροπορική βιομηχανία το 2022 - Οι επιδόσεις της Ελλάδας και οι προβλέψεις για το 2023

Τράπεζες: Επιστροφή στην κανονικότητα με την αποεπένδυση του ΤΧΣ που ξεκινά το 2023 

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider