Η ανησυχία για την Fed φέρνει απώλειες στην Wall Street - Πτώση 20% για την Bed Bath & Beyond

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ανησυχία για την Fed φέρνει απώλειες στην Wall Street - Πτώση 20% για την Bed Bath & Beyond
Πτώση κοντά στις 300 μονάδες για τον Dow Jones στο αμερικανικό χρηματιστήριο, μετά από τα στοιχεία για την αγορά εργασίας.

Αρνητικά πρόσημα σημειώνει η Wall Street για την Πέμπτη, με τα μάκρο από τις ΗΠΑ να θέτουν νέους προβληματισμούς για τις επόμενες κινήσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας της χώρας (Fed).

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones διολισθαίνει 0,79% ή 261,52 μονάδες στις 33.008 μονάδες.

Ο S&P 500 πέφτει 0,88% ή 33,87 μονάδες στις 3.820 μονάδες.

Ο Nasdaq χάνει 0,98% ή 102,26 μονάδες στις 10.354 μονάδες.

Το «πάτημα» στην Fed

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αμερικανική αγορά εργασίας δείχνουν πως η οικονομία της χώρας δεν «παγώνει» με τους ρυθμούς που θα ήθελε η Fed και δίνουν «πάτημα» στους αξιωματούχους της τράπεζας για να συνεχίσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων το επόμενο χρονικό διάστημα, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο για χαλάρωση ή για λήξη της σφιχτής νομισματικής πολιτικής της Fed.

Σημειώνεται για την επόμενη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής (FOMC) της Fed στις αρχές Φεβρουαρίου, οι αναλυτές δίνουν 58,4% πιθανότητες για μια αύξηση των επιτοκίων της τράπεζας κατά 25 μονάδες βάσης, έναντι αύξησης 50 μονάδων βάσης στην τελευταία συνεδρίασης του Δεκεμβρίου.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της Fed του Κάνσας Σίτι, Έσθερ Τζορτζ, δήλωσε πως η τράπεζα θα πρέπει να διατηρήσει το εύρος των επιτοκίων της πάνω από το 5% «για κάποιο χρονικό διάστημα, μέχρι να έχουμε ξεκάθαρα σημάδια για το ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί προς τα επίπεδα του 2%», που είναι ο στόχος που έχει θέσει η τράπεζα για τον πληθωρισμό στην αμερικανική οικονομία.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η Fed θα πρέπει να διατηρήσει το εύρος των επιτοκίων πάνω από το 5% προς το 2024, η Τζορτζ απάντησε «κατά τη γνώμη μου, ναι».

Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκονται από τώρα τα αναλυτικά στοιχεία για την πορεία της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ κατά τον Δεκέμβριο, που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Απώλειες άνω του 20% σημειώνει η μετοχή της Bed Bath & Beyond, αφότου η αλυσίδα λιανεμπορίου άφησε ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της εταιρείας εν μέσω των οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει. Μεταξύ των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εταιρεία, είναι η μείωση των πελατών που επισκέπτονται τα καταστήματα και την ιστοσελίδα της και το λιγότερο εμπόρευμα που έχει για να τοποθετήσει στα ράφια της.

Πτώση κοντά στο 5% σημειώνει η μετοχή της Walgreens μετά από τις ζημιές άνω των 3 δισ. δολαρίων που ανακοίνωσE η αλυσίδα φαρμακείων στις ΗΠΑ. Τα έσοδα της Walgreens έφτασαν τα 33,4 δισ. δολάρια έναντι 33,9 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2022.

Μάκρο

Συρρίκνωση 21% σημείωσε το έλλειμμα στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών των ΗΠΑ για τον Νοέμβριο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας.

Το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 61,5 δισ. δολάρια έναντι 78,2 δισ. δολαρίων τον Οκτώβριο, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν έλλειμμα στα 63 δισ. δολάρια.

Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ για την τελευταία εβδομάδα του 2022 κατέγραψαν απρόσμενη πτώση, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider