Επιφυλαχτικό κλίμα στις ευρωαγορές πριν από τα αμερικανικά μάκρο

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιφυλαχτικό κλίμα στις ευρωαγορές πριν από τα αμερικανικά μάκρο
Με νευρικότητα η κίνηση των μεγάλων χρηματιστηριακών δεικτών για τη δεύτερη μέρα της εβδομάδας

Τελευταία ενημέρωση: 17:11

Με νευρικότητα κινούνται τα περισσότερα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη, με τους επενδυτές να προχωρούν σε κατοχύρωση των κερδών που κατέγραψαν τη Δευτέρα και να ετοιμάζονται για τα οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ.

Την Πέμπτη θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία κατά τον Δεκέμβριο του 2022 την Πέμπτη και η προσοχή των αγορών βρίσκεται στο κατά πόσο οι αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) έχουν καταφέρει να «παγώσουν» τις τιμές στις ΗΠΑ.λ και στο εάν θα δώσει «σημάδια» για τις κινήσεις της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται πως ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ κατά τη διάρκεια ομιλίας του νωρίτερα την Τρίτη κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για τις επόμενες κινήσεις στη νομισματική πολιτική της τράπεζας.

Στα της Ευρώπης, παραμένει η ανησυχία για ύφεση στην Ευρωζώνη εντός του 2023 λόγω του «κοκτέιλ» που διαμορφώνουν οι επιπτώσεις του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και ο υψηλός πληθωρισμός. Άξιο αναφοράς είναι το ότι η Goldman Sachs αναθεώρησε την εκτίμηση της για ύφεση στην Ευρωζώνη εντός του 2023, προβλέποντας ανάπτυξης της οικονομίας 0,6% για το σύνολο του έτους έναντι ύφεσης 0,1% στην προηγούμενη εκτίμηση του επενδυτικού οίκου.

Στη Βρετανία, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), υποστηρίζει πως τα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού στη Μεγάλη Βρετανία θα μπορούσαν να διατηρηθούν για περισσότερο από το αναμενόμενο, παρά την πτώση των τιμών χονδρικής στην ενέργεια τις τελευταίες εβδομάδες και την οικονομία στο χείλος της ύφεσης.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 χάνει 0,71% στις 445,16 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 υποχωρεί 0,23% στις 4.059 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 διολισθαίνει 0,33% στις 7.699 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX πέφτει 0,18% στις 14.765 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 γράφει απώλειες 0,53% στις 4.058 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο χάνει 0,20% στις 25.337 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύεται 0,11% στις 8.705 μονάδες

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Μικρή άνοδο σημειώνει στο χρηματιστήριο της Γερμανίας η μετοχή της BMW, αφότου η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε μικρή μείωση των συνολικών πωλήσεων οχημάτων της για το 2022. Ωστόσο, η BMW κατέγραψε κατακόρυφη άνοδο στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων για το περασμένο έτος, τονίζοντας πως θα ενισχύσει τον κλάδο της ηλεκτροκίνησης εντός του 2023.

Μάκρο

Άνοδο σημαντικά μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών εμφάνισε η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία για τον Νοέμβριο του 2022, καθώς ενισχύθηκε κατά 2% έναντι συρρίκνωσης 2,5% τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια ανάπτυξη 0,8%.

Σε ετήσιο επίπεδο, η παραγωγή αυξήθηκε 0,7% έναντι συρρίκνωσης 2,75 τον Νοέμβριο του 2021, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν συρρίκνωση 1%

Ο Nikkei ξεχώρισε αρνητικά στην Ασία

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι ασιατικές αγορές για τη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, με το χρηματιστήριο του Τόκιο να δέχεται σημαντικές πιέσεις.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στην Ιαπωνία κατά τον Δεκέμβριο, που διαμορφώθηκε σε ετήσια βάση στο 4% έναντι εκτίμησης των αναλυτών για μέτρηση στο 3,8%. Μετά από τις σχετικές ανακοινώσεις, το γιέν υποχώρησε έναντι του δολαρίου στην αγορά συναλλάγματος.

Στην εικόνα των ταμπλό, ο Nikkei στην Ιαπωνία υποχώρησε 1,45% στις 25.716 μονάδες, ο ASX/200 στην Αυστραλία ενισχύθηκε 1,63% στις 7.059 μονάδες, ο Kospi στη Νότια Κορέα ισχυροποιήθηκε 1,68% στις 2.255 μονάδες, στην Κίνα ο Shanghai Composite έπεσε 0,21% στις 3.169 μονάδες και ο Shenzhen Component ανέβηκε 0,49% στις 11.506 μονάδες, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng διολίσθησε 0,24% στις 21.336 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider