Wall Street: Με... αμηχανία η αντίδραση στον πληθωρισμό των ΗΠΑ

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Με... αμηχανία η αντίδραση στον πληθωρισμό των ΗΠΑ
Τριψήφιες απώλειες για τον Dow Jones και τον Nasdaq στο αμερικανικό χρηματιστήριο, ενόψει και των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Με απώλειες κινείται η Wall Street για την Πέμπτη, στον απόηχο των προσδοκιών που παράγουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ ως προς τη νομισματική πολιτική της ομοσπονδιακής τράπεζας της χώρας (Fed).

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones χάνει 0,34% ή 155,96 μονάδες στις 33.857 μονάδες.

Ο S&P 500 υποχωρεί 0,58% ή 23,15 μονάδες στις 3.945 μονάδες.

Ο Nasdaq διολισθαίνει 0,96% ή 105,27 μονάδες στις 10.852 μονάδες.

Η προσοχή στην Fed και τα εταιρικά αποτελέσματα

Οι αναλυτές «κάνουν ταμείο» για τα στοιχεία σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία κατά τον Δεκέμβριο του 2022, που παρουσίασαν σημαντική αποκλιμάκωση και τα οποία δείχνουν πως οι αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της Fed με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ αρχίσουν να «πιάνουν» τόπο.

Τα στοιχεία ενισχύουν τις εκτιμήσεις μερίδας των επενδυτών για το ότι μπορεί να υπάρξει μια χαλάρωση στις αυξήσεις των επιτοκίων της τράπεζας το επόμενο χρονικό διάστημα ή ακόμα και μια μείωση των επιτοκίων εντός του 2023. Ωστόσο, το μέλος του Δ.Σ. της Fed, Πάτρικ Χάρκερ, δήλωσε σήμερα πως η τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της τους επόμενους μήνες, όντας αντίθετος προς τη μείωση των επιτοκίων μέχρι να φανούν ισχυρά σημάδια υποχώρηση του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Fed

Σημειώνεται πως μετά από τα στοιχεία του πληθωρισμού, οι αναλυτές σε έρευνα του FedWatch του CME Group αναμένουν συνδυαστική αύξηση επιτοκίων από τη νομισματική επιτροπή της τράπεζας (FOMC), συνολικού ύψους 0,50% για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Πέρα από τα μάκρο, το αμερικανικό χρηματιστήριο ετοιμάζεται για τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων για το δ' τρίμηνο του 2022. Η αρχή δίνεται αύριο, Παρασκευή, με τις οικονομική μεγέθη των μεγάλων τραπεζών της χώρας (JP Morgan, Bank of America, Wells Fargo, BlackRock και Citigroup).

Μάκρο

Πτώση κατά 1.000 σημείωσαν οι εποχικά προσαρμοσμένες αρχικές αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα έως τις 7 Ιανουαρίου, κατερχόμενες στις 205.000, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας της χώρας, που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη.

Αναλυτές που ερωτήθηκαν από την Wall Street Journal προέβλεπαν πως οι νέες αιτήσεις θα αυξάνονταν κατά 6.000 στις 210.000. Την προηγούμενη εβδομάδα οι αιτήσεις έπεσαν κατά ένα αναθεωρημένο 17.000 στις 206.000, εν αντιθέσει με την αρχική εκτίμηση που έκανε λόγο για πτώση 19.000 στις 204.000.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider