Επιφυλακτικά κέρδη στις ευρωαγορές, με το ενδιαφέρον στα οικονομικά στοιχεία

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιφυλακτικά κέρδη στις ευρωαγορές, με το ενδιαφέρον στα οικονομικά στοιχεία
Μικρή άνοδος για τα περισσότερα μεγάλα χρηματιστήρια της ηπείρου μας. Νευρικότητα στην Ασία μετά από το ΑΕΠ της Κίνας.

Με προσεκτικές κινήσεις κινούνται οι επενδυτές στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τρίτη, εν μέσω των προβληματισμών για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας και υπό την ανησυχία για ύφεση μέσα στο 2023.

Τα μάκρο που ανακοινώθηκαν νωρίτερα από τη Βρετανία και τη Γερμανία δείχνουν πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα παραμείνουν στο προσκήνιο για τους επόμενους μήνες, με την προσοχή να βρίσκεται στην επιτόκια πολιτική των ισχυρών κεντρικών τραπεζών ώστε να υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση των υψηλών τιμών. Σημειώνεται πως οι αγορές παρακολουθούν τις εκτιμήσεις και τις αναλύσεις των ειδικών στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, που συνεχίζεται για δεύτερη μέρα στην Ελβετία.

«Λάδι στη φωτιά» της ανησυχίας ρίχνουν τα στοιχεία για την ανάπτυξη της οικονομίας της Κίνας, με το δεύτερο μεγαλύτερο ΑΕΠ του κόσμου να «τρέχει» με ρυθμό 3% για το 2022, ένα από τους χαμηλότερους των τελευταίων δεκαετιών.

Εξάλλου, με ενδιαφέρον καταγράφονται οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων για το τέλος του 2022.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,07% στις 454,96 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 κερδίζει 0,14% στις 4.161 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 πέφτει 0,05% στις 7.854 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX ανεβαίνει 0,16% στις 15.157 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 ισχυροποιείται 0,12% στις 7.052 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο κερδίζει 0,37% στις 25.993 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη γράφει άνοδο 0,10% στις 8.880 μονάδες.

Μάκρο

Κοντά σε ιστορικό υψηλό έφτασε η αύξηση των μισθών στη Βρετανία τον Νοέμβριο του 2022, δίνοντας «πάτημα» στην Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) για να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων της ώστε να καταπολεμήσει τις πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (ONS), ο μέσος μισθός -χωρίς τα μπόνους- ενισχύθηκε 6,4% για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο και σε ετήσιο επίπεδο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από τότε που ξεκίνησαν να καταγράφονται τα σχετικά στατιστικά το 2001, εξαιρουμένης της περιόδου με την πανδημία του κορονοϊού, μετέδωσε το Bloomberg.

Αποκλιμάκωση κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Δεκέμβριο του 2022, παραμένοντας, ωστόσο, σε υψηλά επίπεδα και υπογραμμίζοντας το πρόβλημα των υψηλών τιμών που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (Destatis), ο πληθωρισμός -εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης- σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 9,6%, όπως στην αρχική μέτρηση της Destatis και εντός των προβλέψεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Σημαντική πτώση κατέγραψαν οι πωλήσεις οχημάτων της Renault για το σύνολο του 2022, με τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία να επηρεάζεται αρνητικά από το προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Οι συνολικές παραδόσεις οχημάτων του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 1,47 εκατ. για το περασμένο έτος, μειωμένες κατά 9,4% σε σχέση με τις παραδόσεις του 2021. Πρόκειται για την 4η συνεχόμενη χρονιά ετήσιας πτώσης για τις παραδόσεις οχημάτων της Renault.

Πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα έσοδα και τα κέρδη της Hugo Boss για το 2022, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η γερμανική αλυσίδα ένδυσης.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της εταιρείας, τα έσοδα από πωλήσεις έφτασαν τα 3,65 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 31% σε σχέση με το 2021 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του FactSet ανέμεναν έσοδα στα 3,62 δισ. ευρώ.

Νευρικότητα στην Ασία λόγω της Κίνας

Νευρικότητα επικράτησε στις ασιατικές αγορές για τη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, με την προσοχή στα στοιχεία για την πορεία της κινεζικής οικονομίας.

Στα ταμπλό, ο Nikkei στην Ιαπωνία έχασε 1,45% στις 25.716 μονάδες, ο ASX/200 στην Αυστραλία ενισχύθηκε 1,63% στις 7.059 μονάδες, ο Kospi στη Νότια Κορέα ισχυροποιήθηκε 1,68% στις 2.255 μονάδες, στην Κίνα ο Shanghai Composite έχασε 0,10% στις 3.224 μονάδες και ο Shenzhen Component ενισχύθηκε 0,12% στις 11.800 μονάδες, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng διολίσθησε 0,93% στις 21.554 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider