Η εκρηκτική άνοδος του χρυσού και οι επιφυλάξεις για δολάριο και ευρώ

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η εκρηκτική άνοδος του χρυσού και οι επιφυλάξεις για δολάριο και ευρώ
Κατακόρυφη άνοδος 19% σε τρείς μήνες, τι συμβαίνει με το δολάριο και πως θα κινηθεί το «ζευγάρι» χρυσού – δολαρίου το α' εξάμηνο του 2023.

Ήταν μερικές δεκάδες δολάρια απάνω από τα 1.700 δολάρια η ουγκιά όταν οι κεντρικές τράπεζες και ειδικά η Fed, σήμαναν την μεγάλη στροφή προς το «ακριβότερο» χρήμα και άρχισαν τις αυξήσεις των επιτοκίων. Ανέβηκε πολύ γρήγορα στα 1800 και από εκεί στα 1900 δολάρια. Την Παρασκευή «χτύπησε» τα 1928 δολ. σημειώνοντας μία αύξηση 19% μέσα σε τρείς μήνες!

Και από ότι δείχνουν οι τεχνικές αναλύσεις, παρά τις επιφυλάξεις των αγορών, είναι πολύ πιθανό να συνεχίσει με ζιγκ – ζαγκ την ίδια πορεία.

Η ζήτηση χρυσού σε φυσική μορφή συνεχίσθηκε το 2022 με υψηλούς ρυθμούς και πρωταγωνιστές σε αγορές Κεντρικές Τράπεζες. Αξιοσημείωτο είναι ότι πρόκειται για τις Κεντρικές Τράπεζες των χωρών εκείνων που ταυτόχρονα «πρωταγωνιστούν» στην σταδιακή αποδολαριοποίηση στις «χονδρικές» συναλλαγές σημαντικών προϊόντων, όπως τα ενεργειακά προϊόντα.

Κίνα, Ινδία, Σαουδική Αραβία, την ίδια στιγμή που προωθούν συμφωνίες εκκαθάρισης των μεταξύ τους συναλλαγών, ειδικά στην ενέργεια, στα δικά τους νομίσματα, αντικαθιστούν σταδιακά – η Ρωσία το έχει κάνει σχεδόν στο 100% - τα δολαριακά τους συναλλαγματικά τους διαθέσιμα με χρυσό.

Ταυτόχρονα ο πληθωρισμός έχει ενισχύσει την τάση διεθνώς της μετακίνησης αποθεματικών σε νομίσματα και assets που πλήττονται (απαξιώνονται) κατά το δυνατό λιγότερο. Όπως σημειώνεται σε αναλυτικό σχόλιο των FT τελευταία «οι χώρες με πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών απέρριπταν την ιδέα αρνητικών πραγματικών αποδόσεων στις αποταμιεύσεις τους….» και πρόσφατα, «ο ρυθμός της αποδολαριοποίησης φαίνεται πως έχει επιταχυνθεί».

Επιπλέον όμως στο α' εξάμηνο του 2023 η περιπέτεια της αμερικανικής κυβέρνησης με το όριο του χρέους, οδηγεί το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ σε αδυναμία να εκδώσει νέο χρέος, αναγκάζοντάς το ταυτόχρονα να ξοδέψει ότι αποθεματικά (340 δις δολ.) διαθέτει για να συντηρηθεί για όσο το παλαιό – και εξαντλημένο ήδη – όριο χρέους δεν μπορεί να αλλάξει λόγω της διαφωνίας δημοκρατικών – ρεπουμπλικάνων…

Αυτό σημαίνει ότι ο μεγαλύτερος δανειολήπτης του… πλανήτη, το αμερικανικό δημόσιο αφήνει ελεύθερη για όσο κρατάει το αδιέξοδο αυτό, τεράστια ρευστότητα στην αμερικάνικη και διεθνή χρηματαγορά. Τα διαθέσιμα του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες επαρκούν με προϋπόθεση δραματικές περικοπές, να λειτουργήσει μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού… Αυτό σημαίνει ότι πέραν του ήδη υπάρχοντος πληθωρισμού και πάρα τις όποιες προσπάθειες της Fed, το δολάριο στο διάστημα αυτό θα δεχθεί νέες πιέσεις διολίσθησης έναντι των άλλων νομισμάτων. Και κατά συνέπεια είναι μάλλον αναμενόμενο να αυξηθεί η δολαριακή τιμολόγηση του χρυσού πάνω από τα σημερινά επίπεδα, ακόμα και αν πέσει η ζήτησή τους από τις Κεντρικές Τράπεζες…

Ενδεχομένως οι λόγοι αυτοί και άλλοι που δεν μπορούμε να περιγράψουμε στο σημείωμα αυτό να στηρίζουν τις αναλύσεις που από τα τέλη του 2022 έκαναν λόγο για ακόμα μεγαλύτερη άνοδο της δολαριακής τιμής του χρυσού κάνοντας λόγο για ένα επίπεδο κοντά στα 2100 δολάρια πριν από τα τέλη του 2023.

Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι και πάλι οι FT σε πρόσφατη ανάλυση που δημοσιεύσαν βάζουν στο τραπέζι τις συνέπειες μίας άλλης πλευράς των εξελίξεων στον νομισματικό χώρο που ενισχύει την τάση αποδολαριοποίησης.

Η αναφορά έχει να κάνει με τα λεγόμενα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών (CBDC). Πολλές Κεντρικές Τράπεζες μαζί και η ΕΚΤ προωθούν ταχύτατα τις σχετικές διαδικασίες και μάλιστα ορισμένες όπως η ΕΚΤ τις επισπεύδουν.

Στην ανάλυση όμως των FT επισημαίνονται οι δυνατότητες που εγγυμωνούνται μέσω των CBDC και οι συνέπειες στην τάση αποδολαριοποίησης, η οποία στον βαθμό που επεκτείνεται οδηγεί το δολάριο σε διολίσθηση και τον χρυσό σε ανατίμηση. Όπως σημειώνει η σχετική ανάλυση «οι κεντρικές τράπεζες, που διασυνδέονται μεταξύ τους μέσω των CBDC, ουσιαστικά αναδημιουργούν το δίκτυο των ανταποκριτριών τραπεζών που δουλεύει με το σύστημα των δολαρίων — αντί για ανταποκρίτριες τράπεζες, σκεφτείτε ανταποκρίτριες κεντρικές τράπεζες. Το αναδυόμενο δίκτυο με βάση τα CBDC — ενισχυμένο με αμφίπλευρες συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων — θα μπορούσε να επιτρέψει στις κεντρικές τράπεζες στον παγκόσμιο νότο και την ανατολή να λειτουργούν ως dealers συναλλάγματος σε ενδιάμεσες ροές νομισμάτων μεταξύ τοπικών τραπεζικών συστημάτων, κι όλα αυτά χωρίς αναφορά στο δολάριο ή χωρίς να αγγίζουν το δυτικό τραπεζικό σύστημα...».

Πρόκειται για κοσμογονικές ανατροπές οι οποίες εφ’ όσον υλοποιηθούν. προκαλούν σύγχυση και αβεβαιότητα. Και όταν αυτό συμβαίνει, η τάση προς τον χρυσό ενισχύεται…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider