Η πρώτη μάχη με τις 1.000 μονάδες δεν είχε αίσιο τέλος για το Χρηματιστήριο, εν μέσω ενός κλειδώματος κερδών στα ιστορικά υψηλά και της όποιας νευρικότητας προκαλείται όσο βαδίζουμε προς τις κάλπες.
Παράλληλα, το σήμα που έστειλε η Standard & Poor's για την οποία τρέφονται ελπίδες αναβάθμισης τον Απρίλιο μόνο στα ψιλά γράμματα δε πέρασε.
Στα σημεία που δίνει ιδιαίτερη έμφαση είναι πως οι ελληνικές τράπεζες είναι καλύτερα προετοιμασμένες και θωρακισμένες σε σύγκριση με το παρελθόν ώστε να αντιμετωπίσουν μια ύφεση. Μέχρι το τέλος του 2022, οι τράπεζες είχαν ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας εξυγίανσης και μετασχηματισμού τους, διαθέτοντας πλέον «καθαρότερους» ισολογισμούς, με μεγαλύτερη έμφαση στο βασικό τμήμα των δραστηριοτήτων τους και ένα πιο ισορροπημένο προφίλ χρηματοδότησης. Από την άλλη, η ανθεκτικότητα στην ποιότητα του ενεργητικού παραμένει ο βασικός κίνδυνος γύρω από τις εκτιμήσεις της S&P. Ειδικότερα, η ικανότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να απορροφούν τα αυξημένα κόστη ενέργειας αλλά και των τόκων και να αντέχουν την υποτονική οικονομική δραστηριότητα είναι εξαιρετικά αβέβαιη, όπως σημειώνει.
Βέβαια, τα κεφάλαια των τραπεζών θα συνεχίσουν να αποτελούν μια βασική αδυναμία, κατά τη Standard & Poor's, εξαιτίας του υψηλού ποσοστού των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC). Ενώ λοιπόν αναμένει μια βελτίωση των δεικτών προσαρμοσμένων ως προς τον κίνδυνο κεφαλαίου (RAC), ιδίως για την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank, με προβλεπόμενους δείκτες RAC άνω του 5% έως το τέλος του 2024, συνεχίζει να θεωρεί ότι τα κεφάλαια είναι χαμηλής ποιότητας λόγω του υψηλού μεριδίου των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων, που αποτελεί περιορισμό ως προς την αξιολόγησή τους.
Από την άλλη, επιστρέφοντας στο ταμπλό του ΧΑ και όπως φάνηκε στη σημερινή συνεδρίαση θα χρειαστούν περαιτέρω καύσιμα και «καταλύτες» για τη διάσπαση και την κατοχύρωση των 1.000 μονάδων. Τα εταιρικά αποτελέσματα - με τη Mytilineos να ξεκινά δυναμικά την Πέμπτη - αλλά και η αξιολόγηση της Fitch την Παρασκευή θα καθορίσουν την επόμενη κίνηση της αγοράς.
Παράλληλα, το διεθνές κλίμα (ευρωπαϊκές αγορές - Wall Street) δε βοηθά το Χρηματιστήριο να κινηθεί ακόμη πιο υψηλά, καθώς οι έξωθεν πιέσεις προκαλούν μια ευρύτερη εσωτερική πίεση. Ενδεικτικές οι άμεσες ρευστοποιήσεις που πυροδοτήθηκαν σε Ελλάκτωρ και Eurobank αλλά και σε άλλους τίτλους που έτρεξαν εντός του Ιανουαρίου.
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τελικά με απώλειες 0,39% στις 993,91 μονάδες με τον τζίρο μάλιστα να είναι ενισχυμένος στα 93,13 εκατ. ευρώ, δείγμα ενός κλίματος νευρικότητας και ενός επιμέρους πιο ξαφνικού φόβου σε τίτλους που υπεραπέδωσαν. Ο FTSE 25 σημειώσε απώλειες 0,59% στις 2.406,64 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης διόρθωσε πιο βίαια προς τις 735,98 μονάδες (-1,59%).
Στις τράπεζες, η Alpha Bank κατέγραψε απώλειες 1,25% στα 1,1810 ευρώ, η Eurobank σημείωσε απώλειες κατά 3% στα 1,163 ευρώ, η ΕΤΕ άντεξε περισσότερο υποχωρώντας κατά 0,77% στα 4,226 ευρώ, με την Πειραιώς να διολισθαίνει κατά 1,58% στα 1,775 ευρώ.
Παράλληλα, απότομη διόρθωση με ένα βίαιο profit taking στη μετοχή της Ελλάκτωρ που υποχώρησε κατά 6,55% στα 2,14 ευρώ με όγκο 360 χιλ. τεμάχια. Και η Intrakat σε αντίστοιχο ρυθμό με απώλειες 3,66% στα 1,58 ευρώ, με την ΑΒΑΞ στο -5,10%. Κίνησεις που έρχονται μετά τις επιθετικές αγορές των προηγούμενων συνεδριάσεων.
Από την άλλη, ΑΔΜΗΕ (5,16%), Τέρνα Ενεργειακή (2,36%), Μυτιληναίος (0,44%), Viohalco (3,01%), ΟΠΑΠ (0,81%) και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (0,51%) κατάφεραν να διαφοροποιηθούν και να κλείσουν με θετικό πρόσημο, με τις εισροές να συνεχίζονται στο ακέραιο.
Ήπιες πιέσεις σε ΜΟΗ, ΕΕΕ και ΟΤΕ.
Ακραία μεταβλητότητα και κερδοσκοπικές τάσεις στη μετοχή της Attica Bank που από το +29% κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, κατέγραψε σήμερα βουτιά 22,44% στα 0,1320 ευρώ με όγκο 6,607 εκατ. τεμάχια.... υψηλότερο δηλαδή από ΕΤΕ και Πειραιώς!