Wall Street: Η χειρότερη εβδομάδα για Nasdaq και S&P 500 από τον Δεκέμβριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Η χειρότερη εβδομάδα για Nasdaq και S&P 500 από τον Δεκέμβριο
Με απώλειες 1,1% ο S&P 500 σημείωσε την πρώτη εβδομαδιαία πτώση σε διάρκεια 3 εβδομάδων, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε 2,41% – πρόκειται για τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες του δείκτη από το Δεκέμβριο του 2022. Ο Dow διολίσθησε σχεδόν 0,2%.

Νευρικότητα και μεικτά πρόσημα επικράτησαν στη Wall Street την Παρασκευή καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα εταιρικά αποτελέσματα που στην πλειοψηφία τους ήταν χειρότερα των προσδοκιών ενώ παράλληλα αναμένουν ότι η Fed θα διατηρήσει την επιθετική στάση με νέες αυξήσεις επιτοκίων.

Οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες έκλεισαν την εβδομάδα στο «κόκκινο». Ο S&P 500 βίωσε τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοσή του εδώ και 3 μήνες, δηλαδή από τον Δεκέμβριο, όπως και ο τεχνολογικός Nasdaq, ο οποίος μάλιστα αποχαιρέτησε το μεγάλο σερί κερδών που διαρκούσε εδώ και 5 εβδομάδες. Ειδικότερα, σε επίπεδο εβδομάδας, ο S&P 500 παρουσίασε πτώση 1,1% ενώ Dow και ο Nasdaq υποχώρησαν 0,17% και 2,4%, αντίστοιχα.

Μέχρι στιγμής, οικονομικά μεγέθη έχει ανακοινώσει σχεδόν το 70% των εισηγμένων εταιρειών του S&P 500. Εξ αυτών, περίπου το 70% έχει πετύχει επιδόσεις καλύτερες του αναμενόμενου. Όμως, το συγκεκριμένο ποσοστό είναι αισθητά χαμηλότερο σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας 3ετίας (79%).

Πάντως, το μέλος του Δ.Σ. της Fed και επικεφαλής του παραρτήματος στη Φιλαδέλφεια, Πάτρικ Χάρκερ, είπε πως «δεν χρειάζεται να προχωρήσουμε σε άνοδο των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης αυτή τη στιγμή». Ο ίδιος πρόσθεσε πως το εύρος των επιτοκίων της τράπεζας πρέπει να ξεπεράσει το 5% (από το εύρος του 4,5%-4,75% που είναι σήμερα) και να παραμείνει «παγωμένο» εκεί για ένα χρονικό διάστημα. Ακόμα, ο Χάρκερ είπε πως δεν προβλέπει μια ύφεση στην αμερικανική οικονομία, συμπληρώνοντας πως αυξάνονται οι πιθανότητες για μια «ομαλή προσγείωση» στην αμερικανική οικονομία.

«Οι ενδείξεις είναι αντικρουόμενες και γι΄αυτό ακριβώς υπάρχει μεταβλητότητα. Δεν υπάρχει κάτι σαφές από τους κορυφαίους δείκτες ικανό να προσφέρει εμπιστοσύνη. Και οι αγορές το σιχαίνονται αυτό», υπογραμμίζει ο Σάνα Σίσελ, ιδρυτής της Banrion Capital Management.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο Dow Jones κέρδισε 0,50% στις 33.869 μονάδες
  • Ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,22% στις 4.090 μονάδες
  • Ο Nasdaq υποχώρησε 0,61% στις 11.718 μονάδες

Μάκρο

Πάνω από τις εκτιμήσεις ενισχύθηκε για τον Φεβρουάριο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ που καταρτίζει το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις 66,4 μονάδες έναντι 64,9 μονάδων τον Ιανουάριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 65 μονάδες. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο του δείκτη εδώ και 11 μήνες.

Το μέσο ενοίκιο στις ΗΠΑ αυξήθηκε με τον μικρότερο ρυθμό των τελευταίων 20 μηνών για τον Ιανουάριο του 2022, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας real estate Redfin, υποδηλώντας τις επιπτώσεις που έχουν οι αυξήσεις του υψηλού πληθωρισμού και των ενισχυμένων επιτοκίων στην αγορά ακινήτων της χώρας. Σύμφωνα με την Redfin, το μέσο επιτόκιο στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 2,4% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022, φτάνοντας τα 1.942 δολάρια. Πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό αύξησης του μέσου ενοικίου στις ΗΠΑ από τον Μάιο του 2021. Παράλληλα, ο Ιανουάριος ήταν ο 8ος συνεχόμενος μήνας κάμψης των αυξήσεων στα ενοίκια, με τις τιμές να υποχωρούν κατά 1,9% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2022. Ανά πόλεις των ΗΠΑ, η μεγαλύτερη ετήσια πτώση στις τιμές ενοικίων στις ΗΠΑ σημειώθηκε στο Φοίνιξ (-6,7% στο μέσο ενοίκιο σε σχέση με τον Ιανουάριο του 20022).

Έλλειμμα 39 δισ. δολαρίων εμφάνισε ο προϋπολογισμός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ για τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας. Το έλλειμμα έρχεται μετά από το πλεόνασμα των 119 δισ. δολαρίων που είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο του 2022, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Refinitiv ανέμεναν έλλειμμα 55 δισ. δολαρίων για τον πρώτο μήνα του 2023.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Η Yahoo θα απολύσει το 20% του συνολικού προσωπικού της στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης της λειτουργίας του ομίλου, ακολουθώντας τον «δρόμο» πολλών μεγάλων επιχειρήσεων της Δύσης. Οι απολύσεις θα επηρεάσουν άνω του 50% στον τεχνολογικό κλάδο της Yahoo, που απασχολεί πάνω από 1.600 άτομα. Η κίνηση θα λήξει την πολυετή προσπάθεια της Yahoo να ανταγωνιστεί την Google και την Meta στην αγορά των ψηφιακών διαφημίσεων. Ο διευθύνων σύμβουλος του Yahoo Τζιμ Λανζόουν, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε, είπε ότι οι απολύσεις δεν οφείλονται σε οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εταιρεία αλλά στις στρατηγικές αλλαγές που θέλει να επιφέρει στο τμήμα διαφημίσεων του Yahoo for Business, το οποίο δεν είναι κερδοφόρο. Οι αλλαγές θα είναι «εξαιρετικά ωφέλιμες για την κερδοφορία του Yahoo συνολικά» και θα επιτρέψουν στην εταιρία να επενδύσει περισσότερα σε άλλα, κερδοφόρα τμήματά της. Το Yahoo συνολικά είναι κερδοφόρο, με ετήσια έσοδα ύψους περίπου 8 δισ. δολαρίων.

Αντιθέτως, λιγότερες πιέσεις για να προχωρήσει σε απολύσεις δέχεται η Apple κατά την διάρκεια της τρέχουσας περιόδου επιβράδυνσης, για έναν και μόνο λόγο: Δεν ενέδωσε στον πειρασμό των υπερβολικών προσλήψεων όπως οι ανταγωνιστές της, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Κατά τη διάρκεια της «έκρηξης» των προσλήψεων στον τεχνολογικό κλάδο λόγω της πανδημίας, η Apple προσέλαβε υπαλλήλους πολύ πιο προσεκτικά από άλλες μεγάλες εταιρείες. Επιπλέον, δημιούργησε πολύ περισσότερα έσοδα ανά νέα πρόσληψη από ό,τι οι ανταγωνίστριες της. Η πιο προσεκτική της προσέγγιση τώρα αποδίδει καρπούς. Αν και η Apple έχει «παγώσει» τις προσλήψεις σε ορισμένους τομείς και έχει βάλει «ταβάνι» στις δαπάνες - ειδικά εκτός έρευνας και ανάπτυξης - δεν έχει ακόμη καταφύγει στις μαζικές απολύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Amazon, την Google, την Meta, και άλλους τεχνολογικούς γίγαντες. «Αυτό σηματοδοτεί καλύτερη ποιότητα διαχείρισης στην Apple σε σύγκριση με άλλες εταιρείες τεχνολογίας που σαφώς ερμήνευσαν τα σημάδια κατά τη διάρκεια της πανδημίας με λάθος τρόπο», δήλωσε ο Peter Garnry της Saxo Bank. Η εταιρεία ανακοίνωσε τα σχέδιά της να ενισχύσει το ανθρώπινο δυναμικό της αυτή την εβδομάδα προσλαμβάνοντας τον πρώτο της Chief People Officer.

Παράλληλα, η Ford μείωσε το ποσοστό της στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ηλεκτροκίνησης Rivian στο 1,15%, μια εβδομάδα αφότου η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε πως τα καθαρά κέρδη της υποχώρησαν κατά σχεδόν 90% στα 1,3 δισ. δολάρια, ενώ τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 2,6 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με το Reuters, η Ford μειώνει από το 2022 την έκθεση της στην Rivian, μετά από την επένδυση 7,4 δισ. δολαρίων που έκανε στην εταιρεία το περασμένο έτος λόγω των προβλημάτων στην παραγωγή της Rivian. Στο τέλος του 2021, το ποσοστό της Ford στην Rivian έφτανε το 11,4%.

Τέλος, η μετοχή της Lyft βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση έως και 30% την Παρασκευή, καθώς οι αδύναμες επιδόσεις του τελευταίου τριμήνου του 2022 και το outlοok για τη φετινή χρονιά, απογοήτευσε τους επενδυτές. Ειδικότερα, η εταιρεία υπηρεσιών μεταφοράς αναμένει έσοδα περίπου 975 εκατ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του 2023, ενώ οι αναλυτές έκαναν λόγο για 1,09 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το StreetAccount. Για τα προσαρμοσμένα EBITDA προβλέπει πως θα διαμορφωθούν μεταξύ των 5 και των 15 εκατ. δολαρίων. Για το δ' τρίμηνο του 2022, η Lyft ανακοίνωσε προσαρμοσμένα EBITDA 126,7 εκατ. δολαρίων ενώ οι αναλυτές ανέμεναν 91,01 εκατ. δολάρια. Τα συνολικά έσοδα έφτασαν τα 1,18 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 21% σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2021 και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα 1,16 δισ. δολαρίων.

Εμπορεύματα

Το πετρέλαιο σημείωσε εβδομαδιαία άνοδο, βρίσκοντας υποστήριξη από την απόφαση της Ρωσίας να μειώσει την παραγωγή της κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως τον Μάρτιο, αφού η Δύση εφάρμοσε πλαφόν στις τιμές για το αργό και τα ενεργειακά προϊόντα της. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate παράδοσης Μαρτίου έκανε άλμα 2,1%, φθάνοντας στα 79,72 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Για την εβδομάδα, οι τιμές για το συμβόλαιο του πρώτου μήνα σημείωσαν άλμα 8,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς Dow Jones. Το αργό Brent παράδοσης Απριλίου, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς, ανέβηκε 2,2%, στα 86,39 δολάρια το βαρέλι στην ICE Futures Europe, με τις τιμές να σημειώνουν εβδομαδιαία άνοδο 8,1%. Η βενζίνη παράδοσης Μαρτίου ενισχύθηκε 2,3% στα 2,5037 δολάρια το γαλόνι, κλείνοντας 7,9% υψηλότερα για την εβδομάδα, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Μαρτίου κέρδισε σχεδόν 1,8% στα 2,8646 δολάρια το γαλόνι — για εβδομαδιαία άνοδο 4,3%. Το φυσικό αέριο παράδοσης Μαρτίου σκαρφάλωσε 3,5% στα 2,514 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, κερδίζοντας 4,3% για την εβδομάδα.

Τη δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών κατέγραψαν τα συμβόλαια του χρυσού, με το πολύτιμο μέταλλο να επηρεάζεται από τη νευρικότητα για τις επόμενες κινήσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed). Τα συμβόλαια του χρυσού, παράδοσης Απριλίου, έπεσαν 0,2% ή 4 δολάρια στα 1.874,50 δολάρια ανά ουγγιά. Σε επίπεδο εβδομάδας, κατέγραψαν οριακές απώλειες, της τάξης του 0,1%. Τα συμβόλαια του ασημιού, παράδοσης Μαρτίου, έπεσαν 0,2% ή 3,3 σεντ στα 22,11 δολάρια ανά ουγγιά, χάνοντας 1,4% σε επίπεδο εβδομάδας. Τα συμβόλαια του παλλαδίου, παράδοσης Μαρτίου, έχασαν 4,2% ή 68,20 δολάρια στα 1.548,50 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια της πλατίνας, παράδοσης Απριλίου, διολίσθησαν 0,2% ή 1,40 δολάρια στα 962,80 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια του χαλκού, παράδοσης Μαρτίου, υποχώρησαν 1,8% ή 7,3 σεντ στα 4,024 δολάρια ανά λίβρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Καταρρίφθηκε ιπτάμενο αντικείμενο στην Αλάσκα με εντολή του Μπάιντεν

Κλίμα αρνητικόν στις ευρωαγορές για την Παρασκευή εν μέσω των ανησυχιών για τα επιτόκια

Μάζεψε τις απώλειες το Χρηματιστήριο στην πρώτη διακοπή του «ράλι» - Τζίρος άνω των 140 εκατ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider