Μάζεψε τις απώλειες το Χρηματιστήριο στην πρώτη διακοπή του «ράλι» - Τζίρος άνω των 140 εκατ. ευρώ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μάζεψε τις απώλειες το Χρηματιστήριο στην πρώτη διακοπή του «ράλι» - Τζίρος άνω των 140 εκατ. ευρώ
Μετά από την κατάκτηση 100 μονάδων από τις 19 Ιανουαρίου, το ΧΑ έβαλε ένα προσωρινό φρένο στην άνοδο. Ισχυρές απώλειες για τον όμιλο ΤΕΡΝΑ.

Χωρισμένη στα δύο φάνηκε να είναι η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς η όποια ήπια άνοδος στο πρώτο μισό έδωσε τη θέση της σε ένα ισχυρό profit taking, με την προσφορά που προέκυψε να καλύπτεται κάπως σταδιακά.

Αυτή ήταν άλλωστε και η πρώτη διορθωτική κίνηση του ΧΑ, μετά από 15 συνεδριάσεις και το -2,2% που είχε γράψει στις 19 Ιανουαρίου, στις 967,76 μονάδες. Σε κάτι λιγότερο λοιπόν από ένα μήνα το ΧΑ πρόσθεσε περίπου 100 μονάδες, διορθώνοντας σήμερα αρκετά ήπια. Αυτό το ήπιο pullback ήταν ζητούμενο για αρκετούς που είχαν μείνει εκτός του άρματος της ανόδου, και αναμένουν κάποια περαιτέρω υποχώρηση για να μπουν στην αγορά.

Όπως σημειώνει η Beta Χρηματιστηριακή, «ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε 8 συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του 2012,
κλείνοντας ωστόσο την εβδομάδα με μια συνεδρίαση φορτισμένη από κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Το κλείδωμα κάποιας ρευστότητας από γρήγορα χαρτοφυλάκια μπορεί να θεωρηθεί κίνηση εντός προγράμματος καθώς στις πρώτες 28 συνεδριάσεις του 2023 ο Γενικός Δείκτης έφθασε να καταγράφει κέρδη 15,6%. Τα καλά νέα για την αγορά δεν έχουν να κάνουν μόνο με την άνοδο των αποτιμήσεων αλλά και με την σημαντική αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας η οποία έχει εδραιωθεί σταθερά πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ.

Το γεγονός αυτό έχει αυξήσει τα αντανακλαστικά της αγοράς και παρά την αύξηση της ροής της ανεπίσημης πληροφόρησης και των διαψεύσεων που ακολούθησαν σε φήμες νέων εταιρικών συμπράξεων, η αγορά δείχνει να διατηρεί την αποτελεσματικότητα της, όπως φάνηκε και μετά την ανακοίνωση των μηνιαίων πωλήσεων της Jumbo ή την προσθήκη της Motor Oil στο δείκτη Global Standard του MSCI. Επιπλέον η πορεία της αγοράς δείχνει να μην συναρτάται από την πορεία των ξένων αγορών ενισχύοντας έτσι το βαθμό συμμετοχής και την έκταση των αποδόσεων σε όλο το φάσμα των κεφαλαιοποιήσεων».

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μια από τις υψηλότερες τιμές όλων των εποχών στους ημερήσιους ταλαντωτές στην συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης (87,2 με όριο το 100). Ανάλογης έντασης ανοδική δυναμική είχε καταγραφεί τον Μάιο του 2017 όταν ο Γενικός Δείκτης είχε ξεπεράσει την τιμή 90.

Η πληθωριστική εικόνα των ταλαντωτών και παραμονή της για 19 ημερολογιακές ημέρες σε υπεραγορασμένες ζώνες έφερε την διόρθωση της Παρασκευής, η οποία είναι μια μάλλον αναμενόμενη έως και αργοπορημένη εξέλιξη για την έκταση της ανόδου που προηγήθηκε. Ακόμα και δοκιμαστούν τα επίπεδα των 1040 μονάδων δεν αλλάζει κάτι βραχυπρόθεσμα, η ορμή της ανόδου παραμένει ισχυρή και η άνοδος πλέον κοιτάζει το νέο επίπεδο αντίστασης που βρίσκεται στα υψίπεδα των 1.100 μονάδων.

Ουσιαστικά θα μιλάμε για αλλαγή τάσης μόνο αν η αγορά χάσει τις 1000 μονάδες κάτι το οποίο επί του παρόντος δεν φαίνεται άμεσα εφικτό αφού οι όγκοι είναι υποστηρικτικοί και η εναλλαγή των ημερήσιων πρωταγωνιστών βοηθά στην γρήγορη απορρόφηση των σημαντικών βραχυπρόθεσμών κερδών. Η αγορά έχει «πλάτη» και αυτό οφείλεται στην επανεπένδυση των γρήγορων κερδών και στην διατήρηση της ρευστότητας σε υψηλά επίπεδα.

Μια καλή ένδειξη ωστόσο ολοκλήρωσης ή κορεσμού της διόρθωσης θα είναι μια συνεδρίαση ισορροπίας με μειωμένο τζίρο. Προς το παρόν η διόρθωση που ξεκίνησε από το μεσημέρι της Πέμπτης μπορούμε να υποθέσουμε ότι είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Παράλληλα, οι προσπάθειες ενίσχυσης του σήματος της εγχώριας αγοράς προς τα διεθνή ισχυρά funds και τους διαχειριστές συνεχίζονται με τη Motor Oil να περνάει το κατώφλι της MSCI και να γίνεται η 10η εγχώρια εταιρεία στο δείκτη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Société Générale, οι πιθανές εισροές αναμένεται να ξεπεράσουν τα 74,69 εκατ. δολάρια για τη Motor Oil, ενώ οι όποιες προσδοκίες καλλιεργήθηκαν για ένταξη της Τράπεζας Πειραιώς σε αυτή την αναθεώρηση, διαψεύστηκαν. Όπως ανέφερε το insider.gr, παρότι η μετοχή της τράπεζας έχει καταγράψει μια έντονη ανοδική κίνηση, το εγχείρημα του να πέρναγε άμεσα το κατώφλι του δείκτη που ακολουθούν τα passive funds ήταν αρκετά δύσκολο, με την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου να μετατίθεται πιθανότατα προς το επόμενο rebalancing. Με τη μετοχή πάλι να είναι αρκετά φθηνή δεν αναμένονταν οποιοδήποτε δείγμα εγκλωβισμού από επενδυτές, μετά και τη διάψευση των προσδοκιών.

Να σημειωθεί πως οι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν την 1 Μαρτίου, όπου αναμένεται να υπάρξει και μια ευρύτερη αναδιάταξη θέσεων με τη μεταβλητότητα να ενισχύεται και το τζίρο να ξεπερνά κατά πολύ το μέρο όρο.

Την Παρασκευή, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,63% στις 1.068,12 μονάδες, με τον τζίρο να εκτινάσσεται στα 144,41 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 0,32% στις 2.609,64 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη στο -0,43% και στις 839,23 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Alpha Bank υποχώρησε κατά 1,15% στα 1,2850 ευρώ, η ΕΤΕ κατά 0,45% στα 4,818 ευρώ, με τη Eurobank στο -0,22% και τα 1,367 ευρώ και την Τρ. Πειραιώς να διαφοροποιείται με κέρδη 0,48% στα 2,088 ευρώ. Να σημειωθεί πως ο τζίρος μόνο στην Εθνική ξεπέρασε τα 18 εκατ. ενώ ακολούθησε η Πειραιώς κοντά στα 16 εκατ. και η Μυτιληναίος κοντά στα 13 εκατ.

Ο ΟΤΕ υποχώρησε σήμερα κατά 0,98% στα 15,16 ευρώ, η Jumbo κατά 1,42%, με την ΤΕΝΕΡΓ στο -3,17% και στα 18,91 ευρώ, και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο -5,53%.

Άντεξαν στις πιέσεις Μυτιληναίος, Aegean και ΔΕΗ, ενώ η ΜΟΗ πήγε κόντρα στο ρεύμα με κέρδη 3,18% στα 24,04 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βελτιώνει τη θέση της για τις ευρωπαϊκές μετοχές η Goldman Sachs - Ώθηση από τα καλύτερα αποτελέσματα

BFF Banking Group: Σε ιστορικά υψηλά τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη για τη χρήση του 2022

Κρυπτονομίσματα: Πτώση για bitcoin και ether καθώς «πυκνώνουν τα σύννεφα» για καταστολή στις ΗΠΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider