Στην πορεία των εταιρικών αποτελεσμάτων στρέφεται το Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην πορεία των εταιρικών αποτελεσμάτων στρέφεται το Χρηματιστήριο
Διεθνές κλίμα και εταιρικά αποτελέσματα αποτελούν τους οδηγούς για το ΧΑ.

Μετά τη χθεσινή ανάκαμψη και την πλήρη ανάκτηση των απωλειών της Τετάρτης, το Χρηματιστήριο οδεύει προς ένα ακόμη ρεκόρ και πιο συγκεκριμένα για το 10x10 σε εβδομαδιαία ανοδικά κλεισίματα.

Αναλυτές και επενδυτές στρέφονται στα αποτελέσματα καθώς μετά τον ΟΤΕ, σειρά πήρε σήμερα η Πειραιώς και ακολουθούν τα ΕΛΠΕ.

Aύξηση εσόδων στα 3,455 δισ. ευρώ (+3,6%) και προσαρμοσμένα EBITDA στα 1,348 δισ. ευρώ (+4%) ανακοίνωσε ο ΟΤΕ για το 2022, με τις ελεύθερες ταμειακές ροές να ευθυγραμμίζοντας με το στόχο, αυξημένες κατά 23,8% στα 597,1 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η προτεινόμενη αμοιβή στους μετόχους φτάνει τα 425 εκατ. ευρώ, ήτοι μέρισμα 0,5765 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένο κατά 3,3% και Πρόγραμμα Απόκτησης Ιδίων Μετοχών ύψους 175 εκατ. ευρώ.

Ως προς την Πειραιώς, σε άνω του 1 δισ. ευρώ ή σε 0,42 ευρώ ανά μετοχή διαμορφώθηκαν τα εξομαλυμένα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων της για το σύνολο του 2022, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η τράπεζα. Παράλληλα, οι καταθέσεις πελατών αυξήθηκαν σε νέα ιστορικά υψηλά, στα 58,4 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2022, αυξημένες κατά 5% σε ετήσια βάση.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, η σημερινή συνεδρίαση πιθανώς να κινηθεί σε ρυθμούς ενός ήπιου profit taking καθώς ανοίγει ξανά την Τρίτη, με τις διεθνείς αγορές να είναι ανοικτές τη Δευτέρα. Κατά συνέπεια, τα χαρτοφυλάκια που έχουν αυξημένες θέσεις και δη σε δεικτοβαρείς τίτλους αναμένεται να προχωρήσουν σε μια κατοχύρωση κερδών εν μέσω μιας αβεβαιότητας και υψηλής μεταβλητότητας στο διεθνές στερέωμα.

Ενδεικτικό μάλιστα είναι πως οι αναλυτές ψηλώνουν συνεχώς τους στόχους για τα τερματικά επιτόκια τόσο για την ΕΚΤ όσο και για τη Fed και μένει πλέον να φανεί το κατά πόσο οι επιθετικές κινήσεις από τη Λαγκάρντ και τον Πάουελ δε θα πλήξουν τις οικονομίες.

Αυτό έρχεται καθώς ο πληθωρισμός παραμένει πιο επίμονα σε υψηλά επίπεδα. Για παράδειγμα, το μέτρο για τον πληθωρισμό που στοχεύει η Fed αυξήθηκε κατά +3,7% σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο, από +3,2% νωρίτερα. Έτσι, όπως και με τις αναθεωρήσεις του ΔΤΚ, αυτό επιβεβαιώνει ότι η επιβράδυνση του πληθωρισμού στο τέταρτο τρίμηνο ήταν πολύ μικρότερη από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές προηγουμένως.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,32% στις 1.123 μονάδες, με τον τζίρο στα 3,31 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,39% στις 2.733,13 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να υπεραποδίδει με κέρδη 1,14% στις 913,15 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Τρ. Πειραιώς τραβάει την ανηφόρα με κέρδη 2,65% στα 2,399 ευρώ, με την ΕΤΕ στο 0,97% τη Eurobank στο 1,51% και την Alpha Bank να σημειώνει άνοδο 0,55% στα 1,458 ευρώ.

Ήπια αλλά σταθερά ανοδικά συνεχίζουν Μυτιληναίος που πάτησε και τα 25 ευρώ, αλλά και σε Jumbo, ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Αντίστοιχα, κατοχύρωση κερδών σε ήπιο βαθμό καταγράφεται σε Aegean, ΕΕΕ και Coca Cola.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Έτοιμος» για τον ανταγωνισμό δηλώνει ο ΟΤΕ - Οι στόχοι και οι επενδύσεις του 2023

Τριπλή νομοθετική παρέμβαση στον θεσμό της επαγγελματικής ασφάλισης ετοιμάζει η κυβέρνηση μετά τις εκλογές

Τράπεζα Πειραιώς: Στα 0,42 του ευρώ τα εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή το 2022 - Σε ιστορικά υψηλά οι καταθέσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider