Νομοθετική παρέμβαση για τον δεύτερο πυλώνα ασφάλισης σκοπεύει να προωθήσει η κυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές.
Η παρέμβαση θα αφορά -κατά κύριο λόγο- τρεις άξονες:
- τη βελτίωση της εποπτικής λειτουργίας των επαγγελματικών ταμείων, διότι η δυναμική ανάπτυξή τους προϋποθέτει την εμπέδωση εμπιστοσύνης
- την αλλαγή της φορολογικής τους πολιτικής, όπου υπάρχει μηδενική φορολόγηση των εφάπαξ και υψηλή φορολόγηση των συντάξεων του δεύτερου πυλώνα
- την δυνατότητα ίδρυσης πολυεργοδοτικών ταμείων.
Οι παρεμβάσεις αυτές στόχο έχουν να ενισχύσουν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, να προστατέψουν τα δικαιώματα και να προάγουν την ενημέρωση των ασφαλισμένων, να ενισχύσουν τη φορητότητα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και να δώσουν τη δυνατότητα σε Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης να παρέχουν επιλογές επενδυτικού προφίλ, αλλά και προϊόντα κύκλου ζωής.
Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο 4ο Ασφαλιστικό Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης τόνισε ότι «πάντα έχουμε στο μυαλό μας τα φορολογικά ζητήματα ώστε να είναι πάντοτε ελκυστικά τα Επαγγελματικά Ταμεία» προσθέτοντας πως «από την κυβέρνηση υπάρχει προεργασία για το μέλλον του θεσμού μέσω νομοθετικής παρέμβασης».
Ξεκαθάρισε δε πως θεωρεί σωστό να μη φέρει βεβιασμένα τη νομοθετική παρέμβαση σε αυτή τη φάση, αλλά μετά από διάλογο με την ΕΛΕΤΕΑ μετά τις εκλογές για να είναι οι παρεμβάσεις πιο αποτελεσματικές.
«Θέλω να σημειώσω ως αρμόδιος υπουργός» είπε ο κ. Χατζηδάκης, τη σημασία των Επαγγελματικών Ταμείων και να καταγράψω ότι ο θεσμός στην Ελλάδα είναι σχετικά καινούργιος και παραμένει αρκετά πίσω σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, γεγονός που προβληματίζει και την εποπτεία για τα απαραίτητα εχέγγυα για τις αποταμιεύσεις και ως προς τα πολυεργοδοτικά Ταμεία, τα οποία κατά την άποψη των ειδικών, και τη δική μου θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του κλάδου».
«Για εμάς, είναι ζήτημα προτεραιότητας να διασφαλίσουμε την εμπιστοσύνη των ασφαλισμένων στον θεσμό της επαγγελματικής ασφάλισης» ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου. «Ευθύνη της Πολιτείας είναι να εγγυηθεί τη θεσμική θωράκιση των Επαγγελματικών Ταμείων και ένα αυστηρό λειτουργικό πλαίσιο εποπτείας, το οποίο θα διασφαλίζει τα συμφέροντα τόσο των ασφαλισμένων όσο και του κλάδου γενικότερα. Προς τούτο, σχεδιάζουμε στο υπουργείο Εργασίας την ενίσχυση των αρμόδιων εποπτικών αρχών και τη μετάβαση από το ισχύον κατακερματισμένο σχήμα σε μία ενιαία εποπτική δομή».
Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή την στιγμή στην Ελλάδα λειτουργούν 31 Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, εκ των οποία τα 27 είναι προαιρετικής και τα 4 υποχρεωτικής ασφάλισης. Καθοδόν για αδειοδότηση εντός του 2023 βρίσκονται άλλα 4 Ταμεία.
Μόλις το 13% των εργοδοτών επιθυμεί να αλλάξει όχημα συνταξιοδοτικής χρηματοδότης
Στην έρευνα «ΑΟΝ 2022 DC Survey: Συνταξιοδοτικές παροχές – Προτεραιότητες και Προκλήσεις» που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Συνεδρίου, συμμετείχαν εταιρείες με 130.000 και πλέον εργαζομένους και με εργοδότες που συμμετέχουν σε ομαδικά προγράμματα ή σε ΤΕΑ.
Οι βασικές διαπιστώσεις της έρευνας συνοψίζονται στις εξής:
- το 93% των προγραμμάτων είναι καθορισμένης εισφοράς, και στόχευση έχει το εφάπαξ, άρα οι εργοδότες στην πλειονότητά τους επιλέγουν ιδιωτικά σχήματα για να δώσουν εφάπαξ. Επιπλέον, το 24% των προγραμμάτων δίνουν εγγύηση.
- οι εταιρείες χρησιμοποιούν στην πλειονότητά τους τα Ομαδικά ασφαλιστήρια, κατά 70% και μόλις 10% χρησιμοποιουν τα ΤΕΑ ως εργαλείο συνταξιοδοτικής κάλυψης.
- από τους εργοδότες που στοχεύουν να παράσχουν συνταξιοδοτική κάλυψη, μόνο ένας στους τρεις επιλέγει ένα Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης.
- η πλειοψηφία πιστεύει ότι η κάλυψη μέσω ΤΕΑ αυξάνει την εργασιακή δέσμευση και την οικονομική ευημερία.
- ένας στους 4 εργοδότες έχουν συστήσει μια αρμόδια επιτροπή Συντάξεων ή Επενδύσεων. Σε αυτό το ποσοστό συγκαταλέγονται ωστόσο και τα ΤΕΑ, που ούτως ή άλλως είναι υποχρεωμένα να συνθέτουν τέτοιες επιτροπές.
- έξι στους 10 εργοδότες έθεσαν ως προτεραιότητα να υπάρχει πολύ καλύτερη επικοινωνία και μέσα επικοινωνίας για τα μέλη τους, ενώ οι περισσότεροι θέτουν το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο στην κορυφή των προτεραιοτήτων.
- το 37% του δείγματος δήλωσε ότι έχει προβεί σε αναθεώρηση της επενδυτικής στρατηγικής τα τελευταία 5 χρόνια ενώ μόνο το 20% έχει κάνει την οποιαδήποτε αλλαγή.
- μόλις το 13% επιθυμεί να αλλάξει όχημα συνταξιοδοτικής χρηματοδότης.
Οπως συμπεραίνει η έρευνα, οι εργοδότες επιλέγουν τα ταμεία καθώς εκτός από το ισχυρό φορολογικό κίνητρο που παρέχεται, τα θεωρούν ως ένα μοντέρνο εργαλείο διαχείρισης δυναμικού ενώ εκτιμούν ότι υπάρχει καλύτερη εποπτεία στη διακυβέρνηση και διαχείρηση κινδύνων.