Χρηματιστήριο: Στο «κόκκινο» μεν, το 10x10 δε - Ρεκόρ 18 ετών

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Στο «κόκκινο» μεν, το 10x10 δε - Ρεκόρ 18 ετών
Οι εξωτερικές πιέσεις και οι ιαχές των αρκούδων της Wall Street έφεραν το αρνητικό πρόσημο και για το ΧΑ.

Η αργία της Δευτέρας (Καθαρά Δευτέρα - κλειστό το ΧΑ) με τις διεθνείς αγορές να είναι ανοιχτές, προκάλεσαν μια νευρικότητα στα χαρτοφυλάκια που επέλεξαν το δρόμο της μερικής κατοχύρωσης κερδών στη σημερινή συνεδρίαση του ΧΑ.

Όπως έχει αναφέρει το insider.gr το κλίμα στις διεθνείς αγορές μοιάζει ιδιαίτερα τεταμένο και ειδικότερα στη Wall Street, «εξάγωντας» ουσιαστικά τις πιέσεις σε όλες τις αγορές. Κατά συνέπεια, παρά την όποια αυτονόμηση του ΧΑ τους τελευταίους μήνες, σίγουρα εάν οι «αρκούδες» της αντίπερας όχθης του Ατλαντικού αρχίσουν να δείχνουν τις προθέσεις τους θα επηρέασουν και το εγχώριο κλίμα της αγοράς.

Η νομισματική πολιτική και ο πληθωρισμός αποτελούν το νούμερο ένα παράγοντα κινδύνου για τις αγορές. Ενδεικτικό είναι πως οι αναλυτές ψηλώνουν συνεχώς τους στόχους για τα τερματικά επιτόκια τόσο για την ΕΚΤ όσο και για τη Fed και μένει πλέον να φανεί το κατά πόσο οι επιθετικές κινήσεις από τη Λαγκάρντ και τον Πάουελ δε θα «καταφέρουν» να πλήξουν τις οικονομίες.

Αυτό έρχεται καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σε πιο επίμονα σε υψηλά επίπεδα. Για παράδειγμα, το μέτρο για τον πληθωρισμό που στοχεύει η Fed αυξήθηκε κατά +3,7% σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο, από +3,2% νωρίτερα. Έτσι, όπως και με τις αναθεωρήσεις του ΔΤΚ, αυτό επιβεβαιώνει ότι η επιβράδυνση του πληθωρισμού στο τέταρτο τρίμηνο ήταν πολύ μικρότερη από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές προηγουμένως.

Από την άλλη, οι επενδυτές παραμένουν προσηλωμένοι στα εταιρικά αποτελέσματα, με την Πειραιώς να αφήνει μια γλυκιά γεύση αλλά όχι και ΟΤΕ όπως φάνηκε και από την πορεία της μετοχής στη σημερινή συνεδρίαση.

Συγκεκριμένα, αύξηση εσόδων στα 3,455 δισ. ευρώ (+3,6%) και προσαρμοσμένα EBITDA στα 1,348 δισ. ευρώ (+4%) ανακοίνωσε ο ΟΤΕ για το 2022, με τις ελεύθερες ταμειακές ροές να ευθυγραμμίζοντας με το στόχο, αυξημένες κατά 23,8% στα 597,1 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η προτεινόμενη αμοιβή στους μετόχους φτάνει τα 425 εκατ. ευρώ, ήτοι μέρισμα 0,5765 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένο κατά 3,3% και Πρόγραμμα Απόκτησης Ιδίων Μετοχών ύψους 175 εκατ. ευρώ.

Οι επενδυτές ωστόσο δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τη στρατηγική και τα μεγέθη του ομίλου ενώ κυκλοφορούν και σενάρια περί μετοχικών ανακατατάξεων. Συνεπώς, η μετοχή παραμένει εγκλωβισμένη στα επίπεδα πέριξ των 14 με 15 ευρώ, έχοντας υστερήσει σημαντικά έναντι του ανοδικού ράλι της αγοράς.

Η μετοχή σήμερα κατέγραψε νέες απώλειες 2,09% στα 14,49 ευρώ με υψηλό τζίρο που ξεπέρασε τα 10,5 εκατ.

Ως προς την Πειραιώς, σε άνω του 1 δισ. ευρώ ή σε 0,42 ευρώ ανά μετοχή διαμορφώθηκαν τα εξομαλυμένα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων της για το σύνολο του 2022, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η τράπεζα. Παράλληλα, οι καταθέσεις πελατών αυξήθηκαν σε νέα ιστορικά υψηλά, στα 58,4 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2022, αυξημένες κατά 5% σε ετήσια βάση.

Η μετοχή παρά το αρχικό ράλι που κατέγραφε ο τραπεζικός κλάδος κατάφερε να παραμείνει σε θετικό έδαφος (έναντι των υπολοίπων) κλείνοντας στο +0,56% και στα 2,35 ευρώ. Η σθεναρή αντίσταση της μετοχής αλλά και ευρύτερα του ΧΑ στις έξωθεν πιέσεις είναι αξιοσημείωτη, καθώς σε προηγούμενα αντίστοιχα επεισόδια καταγράφονταν μια μικρή «αιμοραγία» και βίαιες ρευστοποιήσεις.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 0,53% στις 1.113,35 μονάδες, με τον τζίρο στα 113,49 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση 0,57% στις 2.707 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί κατά 0,13% στις 901,68 μονάδες.

Ωστόσο, σε επίπεδο εβδομάδας ο ΓΔ έκλεισε με άνοδο 0,96%, με τον τραπεζικό δείκτη στο +4,22%. Κάπως έτσι ο ΓΔ συμπλήρωσε 10 διαδοχικές ανοδικές εβδομάδες σπάζοντας ένα ρεκόρ που κρατούσε κοντά 18 χρόνια.

Στις τράπεζες, η Alpha Bank υποχώρησε κατά 1,38% στα 1,43 ευρώ, η ΕΤΕ όντας πιο αμυντικός τίτλος έκλεισε αμετάβλητος στα 5,16 ευρώ, η Eurobank ενισχύθηκε κατά 0,43% και η Πειραιώς κατά 0,77% στα 2,355 ευρώ.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος και Aegean άντεξαν στις πιέσεις κλείνοντας με οριακά κέρδη.

Αντιθέτως, η ΕΕΕ (-1,41%), τα ΕΛΠΕ (-2,21%), ο ΟΤΕ (-2,09%), ο ΟΠΑΠ (-1,34%) και η ΜΟΗ (-1,08%) έσπρωξαν την αγορά προς τα κάτω.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

H Don Julio ρίχνει στη μάχη των premium ποτών μια ροζ τεκίλα

Ιστορικά υψηλή κερδοφορία για το 2022 η HELLENiQ ENERGY: Κέρδη άνω του 1 δισ. ευρώ - Συνολικό μέρισμα 1,15 ευρώ ανά μετοχή

Μεγάλου: Η δημόσια πρόταση στη MIG θα έχει αμελητέα επίπτωση στα κεφάλαια της Πειραιώς – Τι είπε για τα αποτελέσματα της Τράπεζας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider