Ευρωαγορές: Μικρή άνοδος μετά από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Μικρή άνοδος μετά από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό
Ανοδικά κινούνται οι δείκτες στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή ενόψει της ανακοίνωσης στοιχείων για τον πληθωρισμό των  ΗΠΑ.

Τελευταία ενημέρωση 15:44

Ανοδικά κινούνται οι δείκτες στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή μετά και από τις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τις σημερινές ανακοινώσεις, ο μέσος όρος ανόδου τιμών είναι 6,9% τον Μάρτιο, από 8,5% τον Φεβρουάριο. Τα στοιχεία για την Ευρωζώνη δείχνουν επέκταση των πληθωριστικών πιέσεων προς τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά, αλλά και προς τα τρόφιμα. Αναλυτικά, ανά την Ευρωζώνη, στην ενέργεια, οι τιμές μειώθηκαν κατά -0,9%, από άνοδο κατά 13,7% τον Φεβρουάριο, 18,9% τον Ιανουάριο και 25,5% τον Δεκέμβριο. Αντιθέτως, σε άλλους δείκτες ο πληθωρισμός επιταχύνεται, δείχνοντας τη διάχυση της ακρίβειας στην αγορά. Στα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός η ταχύτητα ανόδου του σχετικού δείκτη αυξάνεται με ρυθμό 15,7% από 15,4% τον Φεβρουάριο, 15% τον Ιανουάριο και 14,3% τον Δεκέμβριο. Τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά έχουν οριακή επιβράδυνση με ρυθμό ανόδου τιμών κατά 6,6% από 6,8% τον Φεβρουάριο, 6,7% τον Ιανουάριο και 6,4% τον Δεκέμβριο. Οι υπηρεσίες έχουν άνοδο 5%, από 4,8% τον Φεβρουάριο, 4,4% τον Ιανουάριο και τον Δεκέμβριο.

Επιπλέον, ο πληθωρισμός στη Γαλλία επιβραδύνθηκε για πρώτη φορά σε τρεις μήνες, στα «βήματα» άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών, μετά την εξασθένιση του ενεργειακού κόστους που εκτοξεύθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στη Γαλλία διαμορφώθηκε στο 5,6% τον Μάρτιο από 6,3% τον Φεβρουάριο, ιδίως λόγω της πτώσης του κόστους ενέργειας που αντιστάθμισε την αύξηση των τιμών τροφίμων, καπνού και βιομηχανικών αγαθών. Ωστόσο, οι τιμές των τροφίμων εκτινάχθηκαν κατά 15,8%. Επιπλέον, η άνοδος των τιμών στον κλάδο των υπηρεσιών μειώθηκε ελαφρά – στο 2,9% από 3% τον Ιανουάριο – ενώ για τα προϊόντα μεταποίησης επιταχύνθηκε στο 4,8% από 4,7%. Παράλληλα, σύμφωνα με το Bloomberg, ο υποκείμενος πληθωρισμός στη 2η ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης, πρόκειται να επιταχυνθεί τις επόμενες εβδομάδες. Η στατιστική υπηρεσία Insee επεσήμανε αυτόν τον μήνα ότι ο δείκτης είναι πιθανό να φτάσει στο 6,4% τον Ιούνιο — από το 5,7% που προέβλεπε προηγουμένως.

Σημαντική κάμψη εμφάνισε ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ για τον Φεβρουάριο, μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, δείχνοντας πως οι προσπάθειες της ομοσπονδιακής τράπεζας της χώρας (Fed) για να «κρυώσουν» την οικονομία αποδίδουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ο PCE σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 5% έναντι 5,3% τον Ιανουάριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 5,1%. Σε μηνιαίο επίπεδο, διαμορφώθηκε στο 0,3% από 0,6% τον Ιανουάριο, εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών. Ο δομικός PCE, εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων, διαμορφώθηκε σε ετήσιο επίπεδο στο 4,6% από 4,7% τον Ιανουάριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 4,7%. Σε μηνιαίο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 0,3% από 0,5% τον Ιανουάριο και έναντι εκτίμησης των αναλυτών για μια μέτρηση στο 0,4%.

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, σημαντική πτώση κατέγραψε ο τζίρος του λιανεμπορίου στην Γερμανία τον προηγούμενο μήνα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters. Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις τον Φεβρουάριο ήταν μειωμένες κατά 7,1% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022, την στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν μείωση κατά 5,2% Σε σχέση με τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 1,3%, διαψεύδοντας τους αναλυτές που προέβλεπαν αύξηση κατά 0,5%.

H κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,42% στις 456,75 μονάδες.
  • Ο Eurostoxx 50 ενισχύεται 0,55% στις 4.309 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX κινείται ανοδικά κατά 0,55% στις 15.607 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κερδίζει 0,28% στις 7.641 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύεται 0,66% στις 7.311 μονάδες.
  • Στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει κέρδη 0,40% στις 27.129 μονάδες.
  • Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 κερδίζει 0,47% στις 9.249 μονάδες.

Η εικόνα στην Ασία

Ενισχυμένα βγήκαν και τα ασιατικά χρηματιστήρια από τις συνεδριάσεις της Παρασκευής, με τις τεχνολογικές μετοχές να οδηγούν τα κέρδη ακολουθώντας αντίστοιχες κινήσεις αποβραδίς στη Wall Street.

Στο Τόκιο ο Nikkei 225 κέρδισε 0,93%, στο Σύδνεϋ ο S&P/ASX 200 ενισχύθηκε 0,78%, στην Κίνα ο Shanghai σημείωσε άνοδο 0,36% και ο SZSE Component ενισχύθηκε 0,64%. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κέρδισε 0,66% και στη Σεούλ ο KOSPI κατέγραψε κέρδη 0,97%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κίνα: Αυξημένα κατά 7,67% τα καθαρά κέρδη της εμπορικής τράπεζας CZBank

«Σκαρφάλωσε» στο 5,27% η συμμετοχή της Goldman Sachs στη ΔΕΗ

gazzetta
gazzetta reader insider insider