Ευρωαγορές: Το 2ο τρίμηνο ξεκινά με επιφυλακτικές κινήσεις και την προσοχή στο πετρελαϊκό «άλμα»

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Το 2ο τρίμηνο ξεκινά με επιφυλακτικές κινήσεις και την προσοχή στο πετρελαϊκό «άλμα»
Οι παγκόσμιες αγορές στρέφουν την προσοχή τους προς το «άλμα» στις τιμές του πετρελαίου το οποίο προκλήθηκε από την αναπάντεχη απόφαση του OPEC+ να μειώσει την παραγωγή.

Τελευταία ενημέρωση 12:50

Επιφυλακτικά ξεκινά το δεύτερο τρίμηνο για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι παγκόσμιες αγορές στρέφουν την προσοχή τους προς το «άλμα» στις τιμές του πετρελαίου το οποίο προκλήθηκε από την αναπάντεχη απόφαση του OPEC+ να μειώσει την παραγωγή.

Την Δευτέρα το brent εκτινάσσεται έως και 8%, ακολουθώντας την άνοδο της προηγούμενης εβδομάδας κατά 9%. Υπενθυμίζεται πως οι χώρες-παραγωγοί πετρελαίου του OPEC+ ανακοίνωσαν την Κυριακή εθελοντικές περικοπές στην παραγωγή τους, ύψους περίπου 1,15 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, όπως είπαν ότι στόχευε στη στήριξη της σταθερότητας της αγοράς.

Σύμφωνα με το Reuters, η ομάδα των πετρελαιοπαραγωγών χωρών αναμενόταν σε μεγάλο βαθμό να τηρήσει τις ήδη συμφωνημένες περικοπές κατά 2 εκατομμύρια bpd (βαρέλια ανά ημέρα),όταν η σύνοδος των υπουργών πετρελαίου του OPEC+, η οποία περιλαμβάνει τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, θα συνεδριάσει τη Δευτέρα.

Την επικαιρότητα στη Γηραιά Ήπειρο απασχολούν σε πολιτικό επίπεδο αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις που λαμβάνουν χώρα αυτές τις ημέρες, με ανατροπές και άνοδο της ακροδεξιάς.

Στην Φινλανδία η απερχόμενη πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν ηττήθηκε από τον ηγέτη της κεντροδεξιάς παράταξης, με την ακροδεξιά να σημειώνει ρεκόρ και να μην αποκλείεται να συμμετάσχει στην κυβέρνηση.

Η Βουλγαρία του Μπόικο Μπορίσοφ βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο πολιτικό αδιέξοδο καθώς δεξιοί και φιλελεύθεροι απέχουν ελάχιστα μετά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή, ψηφοφορία που σημαδεύτηκε από την άνοδο της εθνικιστικής φιλορωσικής παράταξης στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και από το σοκαριστικό επίπεδο της αποχής.

Τέλος, στο Μαυροβούνιο, ο Τζουκάνοβιτς ηττήθηκε μετά από κυριαρχία τριών δεκαετιών με νικητή τον 36χρονο Μιλάτοβιτς.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 0,16% στις 458,56 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx 50 ενισχύεται κατά 0,11% στις 4.319 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί οριακά 0,05% στις 15.620 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κερδίζει 0,71% στις 7.685 μονάδες, και στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύεται 0,35% στις 7.348 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο IBEX 35 στη Μαδρίτη χάνει 0,25% στις 9.209 μονάδες, και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κερδίζει 0,46% στις 27.240 μονάδες.

Μάκρο

Η δραστηριότητα στα εργοστάσια της ευρωζώνης σημείωσε περαιτέρω μείωση τον περασμένο μήνα καθώς οι καταναλωτές, νιώθοντας τον αντίκτυπο από το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, περιόρισαν τα έξοδά τους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα και που έδειξε ότι το κόστος μεταποίησης μειώθηκε για πρώτη φορά από τα μέσα του 2020. Ο τελικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global υποχώρησε στις 47,3 μονάδες τον Μάρτιο από τις 48,5 μονάδες τον Φεβρουάριο, οριακά υψηλότερα από την αρχική εκτίμηση των 47,1 αλλά χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση για ένατο μήνα. Ο δείκτης παραγωγής, ωστόσο, αυξήθηκε σε υψηλό 10 μηνών στις 50,4 από τις 50,1 μονάδες.

Η εικόνα στην Ασία

Κατά βάση με ανοδικές διαθέσεις ξεκίνησαν τη νέα εβδομάδα τα ασιατικά χρηματιστήρια.

Στο Τόκιο ο Nikkei 225 ενισχύθηκε 0,52%, στο Σύδνεϋ ο S&P/ASX 200 κέρδισε 0,63%, στην Κίνα ο Shanghai σημείωσε άνοδο 0,72% και ο SZSE Component κέρδη 1,34%. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχώρησε 0,10% και στη Σεούλ ο KOSPI έχασε 0,18%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: «Άλμα» στις τιμές μετά την αιφνιδιαστική περικοπή παραγωγής από τον OPEC+

«Αστακός» η Νέα Υόρκη λόγω Τραμπ - Σε ετοιμότητα για διαδηλώσεις η Αστυνομία

Κίνα: Αύξηση 3,5% κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της Βιομηχανικής και Εμπορικής Τράπεζας το 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider