Συγκρατημένες οι ευρωαγορές, καθώς οι ανησυχίες επιστρέφουν στα ταμπλό

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Συγκρατημένες οι ευρωαγορές, καθώς οι ανησυχίες επιστρέφουν στα ταμπλό
Προσπάθειες ανόδου και αντίστασης στις ανησυχίες γύρω από τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Τελευταία ενημέρωση 11:41

Ήπιες μεταβολές καταγράφονται στα ταμπλό των ευρωαγορών, αλλά και κάποιες προσπάθειες ανόδου και αντίστασης στις ανησυχίες γύρω από τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, με το «βλέμμα» από τη μία στις αυξήσεις των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες και στη «μάχη» κατά του πληθωρισμού, και από την άλλη στις ενδεχόμενες επιπτώσεις των τραπεζικών αναταραχών.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,21% στις 456,40 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,20% στις 7.649,49 μονάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 0,26% φθάνοντας στις 15.562,57 μονάδες, με τον γαλλικό CAC 40 να διαμορφώνεται 0,28% χαμηλότερα στις 7.324,65 μονάδες.

Παράλληλα, ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει απώλειες 0,39% στις 26.922,55 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει άνοδο 0,24% στις 9.205,50 μονάδες.

Χθες, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τερμάτισαν με απώλειες, εγκαταλείποντας τα προηγούμενα κέρδη, στον απόηχο της απόφασης του ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου

Οι ασιατικές αγορές έκλεισαν με μικτά πρόσημα, εν τω μεταξύ, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Νέας Ζηλανδίας για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Η RBNZ αύξησε τα επιτόκια στο 5,25%, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 14ετίας, τονίζοντας ότι ο πληθωρισμός είναι υπερβολικά υψηλός, ενώ άνοιξε «παράθυρο» για περαιτέρω σύσφιξη.

Ο ιαπωνικός Nikkei γνώρισε «βουτιά» 1,68% στις 27.813,26 μονάδες, ενώ ο Topix έχασε 1,92% «διολισθαίνοντας» στις 1.983,84 μονάδες.

Στο «μέτωπο» των μάκρο, στη Γερμανία αύξηθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα αυξήθηκαν οι εργοστασιακές παραγγελίες, σε μια θετική ένδειξη για τη μεταποίηση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

Οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι και σε σχέση με τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο.

Ο CEO της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον, προειδοποίησε ότι η τραπεζική κρίση δεν έχει τελειώσει, τονίζοντας μάλιστα ότι «ακόμα και όταν θα βρίσκεται πίσω μας, θα υπάρχουν επιπτώσεις από αυτήν, στα επόμενα χρόνια».

Χθες, στην έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Credit Suisse - με φόντο την αναταραχή και το deal εξαγοράς της από την UBS - ο Άξελ Λέμαν ζήτησε «συγγνώμη» από τους μετόχους, δηλώνοντας μεταξύ άλλων: «Αποτύχαμε να συγκρατήσουμε τον αντίκτυπο των σκανδάλων που κληρονομήσαμε και να αντικρούσουμε τις αρνητικές ειδήσεις με θετικά γεγονότα».

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας (SNB) Μάρτιν Σλέγκελ, δήλωσε ότι η Credit Suisse «θα είχε χρεοκοπήσει» χωρίς τη συμφωνία εξαγοράς της από την UBS, σημειώνοντας ότι είναι «πολύ - πολύ πιθανό να ξεσπούσε χρηματοπιστωτική κρίση στην Ελβετία και παγκοσμίως».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Με «άλμα» ξεκίνησε τον Απρίλιο ο χρυσός

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider