Οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών συνεχίστηκαν και σήμερα στο Χρηματιστήριο, ακολουθώντας τη γραμμή τόσο των ευρωπαϊκών αγορών όσο και της Wall Street.
Οι όποιες πιέσεις πέρασαν, ήταν ελεγχόμενες με μερίδα αγοραστών να ενεργοποιείται στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, ισχυροποιώντας τις θέσεις τους, όπως σε τράπεζες, διυλιστήρια και Mytilineos.
Μάλιστα παρά την αρνητική θέση της Goldman Sachs για τα διυλιστήρια, και οι δύο εγχώριοι όμιλοι έβγαλαν κάποιες άμυνες. Συγκεκριμένα, επιφυλάξεις εκφράζει η αμερικανική τράπεζα για τα εγχώρια διυλιστήρια (Motor Oil, HelleniQ Energy), αποσύροντας μάλιστα τη μετοχή της Motor Oil από τη «buy list» και κατά συνέπεια και από τα «top picks» θέτοντας πλέον «ουδέτερη» σύσταση.
Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την υπεραπόδοση του τίτλου σε σύγκριση με την υπόλοιπη κλαδική αγορά, όπως αναφέρει η Goldman Sachs, που διατηρεί από την άλλη μεριά, και τη μετοχή της HelleniQ Energy υπό τη σύσταση του «sell». Οι τιμές στόχοι διαμορφώνοντας στα 28,50 ευρώ για τη Motor Oil και στα 7,70 ευρώ για την HelleniQ Energy.
Επιμέρους στις τράπεζες στέκονται τα ξένα χαρτοφυλάκια αλλά και τα εγχώρια, με την Πειραιώς να ηγείται με ισχυρά φτάνοντας μέχρι και στα 2,35 ευρώ απόρροια του κλίματος που υπάρχει για ένταξη της μετοχής στο δείκτη MSCI (Ποια funds είδαν το «ξεπούλημα» ως ευκαιρία ισχυροποιώντας τη μετοχική τους θέση στην Τράπεζα Πειραιώς). Παράλληλα, οι εισροές σε επιμέρους μετοχές και κλάδους ξεπερνούν τα όρια της αξιολόγησης από την S&P βλέποντας μια πιο μεγάλη θετική εικόνα.
Ευρύτερα ωστόσο, τα σύννεφα της ανησυχίας παραμένουν πάνω από τις αγορές καθώς ο πληθωρισμός σε αρκετές περιοχές δε δείχνει σημάδια έντονης υποχώρησης και κυρίως ο δομικός πληθωρισμός. Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός στη Βρετανία προκαλεί μια ευρύτερη αδυναμία στις αγορές, καθώς δε δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης. Για τον Μάρτιο ο πληθωρισμός υποχώρησε μόλις στο 10,1% από 9,8% που ανέμεναν οι αναλυτές, ενώ ο δομικός πληθωρισμός ήταν επίσης υψηλότερα από τις προσδοκίες των αγορών, καθώς έκλεισε στο 6,2% από 6% που αναμένονταν.
Επιστρέφοντας στα εγχώρια, αρκετά δυσοίωνα ήταν τα όσα περιέγραφε η Oxford Economics για τις προοπτικές της χώρας. Όπως ανέφερε μακροπρόθεσμα, οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας φαίνονται μάλλον ζοφερές, υπό το βάρος και των χαμηλών δυνητικών ρυθμών ανάπτυξης. Ένας ταχέως μειούμενος πληθυσμός, παράλληλα με την υπογονιμότητα και τις καθαρές μεταναστευτικές ροές, θα μειώσει σημαντικά την προσφορά εργασίας τις επόμενες δεκαετίες. Οι σχετικά χαμηλές επενδύσεις και η αύξηση της παραγωγικότητας μετά βίας θα αντισταθμίσουν το δημογραφικό αντίκτυπο, ενώ το σύστημα κοινωνικής προστασίας και πρόνοιας της χώρας εξακολουθεί να φαίνεται ανεπαρκές για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει δυσανάλογα τους φτωχότερους.
Στα επιχειρηματικά νέα, απευθείας συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank με ποσό 34 εκατ. ευρώ, θα έχει η Παγκρήτια Τράπεζα, με τις πληροφορίες από κύκλους της αγοράς να επιβεβαιώνουν σχετικό δημοσίευμα του insider.gr. Το ποσό των 34 εκατ. ευρώ αποτελεί μέρος του ποσού των 64 εκατ. ευρώ με το οποίο είχε συμφωνήσει να μπει η Thrivest στην ΑΜΚ της Attica Bank. Η Thrivest θα καταβάλει τα υπόλοιπα 30 εκατ. ευρώ στην ΑΜΚ, ενώ θα δώσει και την εγγύησή της για τη συμμετοχή της Παγκρήτιας.
Επιπλέον, πολύ κοντά στην εξαγορά ενός φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 20 MW στην Κύπρο βρίσκεται η Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ), πραγματοποιώντας έτσι την «είσοδό» της στην αγορά ΑΠΕ του νησιού και παράλληλα το πρώτο βήμα για την «πράσινη» επέκτασή της εκτός συνόρων. Το συγκεκριμένο έργο βρίσκεται ήδη σε λειτουργία, ενώ εκτός απροόπτου η συναλλαγή θα «κλειδώσει» μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Αποτελέσματα ανακοίνωσε η Τέρνα Ενεργειακή καταγράφοντας μια ισχυρή οικονομική επίδοση, παρά τη μεταβλητότητα στην αγορά ενέργειας, ως αποτέλεσμα της στρατηγικής της στόχευσης και της διοικητικής της προσήλωσης. Τα έσοδα του Ομίλου, χάρη στην υψηλότερη παραγωγή των μονάδων ΑΠΕ, αυξήθηκαν σε 298 εκατ. ευρώ το 2022 έναντι 273,1 εκατ. ευρώ το 2021, και οδήγησαν την προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία από συνεχιζόμενες δραστηριότητες (adj. EBITDA) στα 164,7 εκατ. ευρώ (+3,0% y-o-y) και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη (adj. net profit) στα 69,7 εκατ. ευρώ (+2,5% y-o-y).
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, η συνεισφορά της εταιρείας ξεπέρασε τα 500 εκατ. ευρώ. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα προτείνει στην επερχόμενη Γενική Συνέλευση τη διανομή μερίσματος συνολικού ύψους 45,0 εκατ. ευρώ (0,38/μτχ.) έναντι 40,0 εκατ. για το 2021 (0,34/μτχ).
Στο ταμπλό, μαζεύτηκαν οι απώλειες για την Τέρνα Ενεργειακή που έκλεισε στο -0,49% και στα 20,20 ευρώ, με τους επενδυτές να αναμένουν τα όσα θα δηλώσει η διοίκηση της εταιρείας.
Οι τράπεζες από την άλλη, κατάφεραν να κλείσουν μερικώς θετικά, με την Alpha Bank στο 0,04% και στα 1,1920 ευρώ, τη Eurobank να ενισχύεται κατά 1,06% στα 1,34 ευρώ, την ΕΤΕ στο 0,56% και στα 4,8470 ευρώ και την Πειραιώς να υποχωρεί κατά 1,73% στα 2,2680 ευρώ.
Νέο ράλι 2,8% για τη Cenergy που αποτελεί ένα χαρτί με ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης και εξέλιξης.
Μάζεψε στις δημοπρασίες η μετοχή των ΕΛΠΕ τις απώλειες όπως και η ΜΟΗ, ενώ κατά 2,63% υποχώρησε η Ελλάκτωρ. Κέρδη για ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.
Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 0,41% στις 1.106,57 μονάδες, με τζίρο 81,76 εκατ. ευρώ. Απώλειες 0,35% για τον FTSE 25 ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,23% στις 829,13 μονάδες.